Konsten att skriva en platsannons

by Jerry Silfwer on September 29, 2021 · 2 comments

Image via Wikipedia

Jag samlar på “inspirationstexter” och det här är definitivt en av dem: DN ger en lektion i hur en platsannons ska skrivas. På det här sättet lockas sökanden med rätt profil och rätt engagemang - samtidigt som varumärket laddas med värden som stärker tidningens trovärdighet. Det är bara att lyfta på hatten för DN!

“Ekonomireportrar; Dagens Nyheter; Stockholm; 060619″

“3 platser. Vi har en märklig personalpolitik. Vi anställer aldrig någon, trots att alla vill jobba här. Men vi tänker göra tre undantag. Vi söker ekonomireportrar. Och för att inga missförstånd ska uppstå vill jag klargöra några saker.

Dagens Nyheter har redan en vinexpert. Sveriges bäste, till och med. Vi har redan reportrar som vet allt om golf. Vi gör en hel tidning i veckan om läckra lägenheter och fina villkor. Vi har två reportrar som du får svårt att slå vad gäller lyxbilar. Och en skribent som hittar de dyraste kostymerna behöver vi inte.

Det är med andra ord inte tidsfördriv för direktörer du ska skriva om. Vi söker i stället dig som är passionerat intresserad av hur det svenska näringslivet styrs. Hur Stockholmsbörsen egentligen fungerar och hur företagen sköts.

Vi söker dig som kan förklara sambandet mellan börskurser, idé, resultat, psykologi, strategi och rentav skumrask. Vi söker dig som verkligen bryr dig om det som de flesta journalister vet på tok för litet om - vad de svenska företagen sysslar med och varför de värderas som de gör.

Alltså: Om du kan börsen, om du vet det man bör veta om våra svenska stora koncerner, om du har bra kontaktnät, om du kan skriva och räkna (snabbt när det kniper), om Internet är din bäste vän och om du är beredd att hänge dig åt hederlig, kunnig journalistik - då kan du få anställning på vår ekonomiredaktion.

En av er blir webbredaktör på ekonomiredaktionen, vilket innebär att kvalificerad erfarenhet av nätpublicering och mycket snabbt nyhetsarbete är av stor vikt vid rekryteringen. Två blir reportrar för både nät och papper.

Som du förstår är detta inga jobb för nybörjare. Men om du vill ha direktörslön, tjänstebil och en massa kreativa fringisar, skicka ingen ansökan. Låt kraven stå i proportion till vad du kan leverera och sätt ambition framför en glassig attityd. Det finns för mycket sådant också i journalistkretsar, inte bara i näringslivet.

Vad vi erbjuder? Du får representera ett av landets mest trovärdiga företag. Du får en unik möjlighet att skriva för över en miljon läsare. Det du skriver betyder något för både makthavare och den stora, breda allmänheten. Du får helt enkelt ett av Sveriges roligaste jobb.

Om det här låter rätt, hör av dig. Det spelar ingen roll varifrån du kommer, vilket kön du har eller hur gammal du är. Men du ska kunna det vi kräver.

Jan Wifstrand
Chefredaktör och utgivare för Dagens Nyheter. F.d. ekonomireporter, förresten.”

Uppdaterat: Fick ett mejl från Jan som delade med sig av bakgrunden till texten: Han var helt enkelt trött på alla tråkiga ansökningar. Han skrev annonsen, lät Garbergs korta den lite, och lade sedan ut den. Enligt Jan blev resultatet mycket bra, DN fick “toppsökande och betydligt mindre skräp i lådan än normalt”. Föredömligt!

Andra bloggare om , , , .

Jerry Silfwer is Executive Digital Strategist at Whispr Group, Inc. in New York, bound to be CEO for the Stockholm office. He's creating social media campaigns, interactive websites and applications as well as strategic PR programs for international companies. He also has founded PR of Sweden, the no. 1 community in the Nordics.

  • http://www.doktorspinn.net/ Doktor Spinn

    Jag har fått mycket positiv respons på att tipsa om den här texten - lovar att lägga ut fler texter ur mitt inspirationsarkiv!

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Jag har fått mycket positiv respons på att tipsa om den här texten - lovar att lägga ut fler texter ur mitt inspirationsarkiv!

Previous post:

Next post: