Maskinen och det personliga mötet

Gästbloggare Tor Löwkrantz
Kommunikationsstudent och PR-bloggare

På den sociala webben behöver vi inte längre nå en målgrupp. Vi kan tänka oss en målgrupp och leka med den tanken om det känns enklare, men faktum är att det personliga mötet är möjligt idag. För att nå detta möte måste vi tänka i nätverk, och fråga en kompis.

Människor pratar med varandra på Internet. Det hela sker i det vi kallar sociala medier och samtalen handlar om allt mellan himmel och jord. Allt diskuteras och då menar jag verkligen allt. Från blšjor till affärssystem, från grannfejder till världspolitik, allt. Utmaningen ligger därför i att ta reda på var dessa människor pratar med varandra. Diskuterar de i kanaler på Twitter, Jaiku eller Bloggy? Eller är det i forum eller bland bloggare? På nyhetssajter, videobloggar eller någon annanstans? Och vad är det som diskuteras? Ditt varumärke, ditt företag eller din kategori?

Internet är som bekant rätt stort och vi behöver någon att fråga om hjälp. Någon att hålla i handen på en väg kantad av bits och bytes. Det sköna är att denna någon finns. Vi kan fråga vår kompis maskinen. Genom att använda de nyckelord som Šr viktiga fšr oss kan vi få reda på var, vad och hur man samtalar. Vår kompis maskinen har många namn. Google, Blogpulse, Technorati, Digg, Delicious, Facebook och i stort sett vilken sökmotor och social tjänst som helst, är vår vän som visar var konversationer äger rum. Via RSS-flöden kan vi bli snabbt uppdaterade på vad som diskuteras.

Det vi upptäcker är nätverk av människor som talar om just det som är relevant för dem. Samtala med dem. Ta del i samtalen och bli en del av nätverket. Vare sig de älskar eller hatar dig, ditt företag eller ditt erbjudande. Det viktiga är att samtalen finns. Då finns det engagemang. Hittar vi inget, om inga diskussioner äger rum, kan vi ändå skrida till verket. Vi skapar oss en egen kanal och inbjuder till samtal. Vi kan alltså med maskinens hjälp bryta ner våra målgrupper och budskap ända ner på individnivå, på riktigt.

Även om allt diskuteras är det inte alla som deltar. Många lever online, andra lever offline. Men även offline-människor surfar då och då. Och de googlar. Detta är viktigt eftersom dialoger på nätet i regel blir sökbara. Om vår primära målgrupp är de människor vi samtalar med på internet, är de googlande offline-människorna vår sekundära. Vi kan alltså nå en stor grupp människor som hittar vårt budskap. De får informationen on demand eftersom vi har en riktig dialog med verkligt intresserade människor.

Det personliga mötet sker i nätverk. I nätverket finns plats för dig, ditt företag och din produkt. Du hittar nätverket med hjälp av din kompis, maskinen.

Besök Tor Löwkrantz blogg Bitform.

Andra bloggare om , sökmotorer, .

Bli först att kommentera den här postningen!

Kommentera här!