Ett pepparkaksdoftande kaos

Tjejen har bränt glögg på spisen och hela lägenheten luktar pepparkaka. Utanför fönstret ligger den nya snön som en lugnande kall hand på det envist gröna gräset. På skrivbordet står en tom flaska och två halvdruckna vinglas, lämningar efter gårdagens kvällsjobb. Överallt papper, en del viktiga andra totalt meningslösa, en del ska redovisas, andra betalas in och ytterligare några ska sorteras in i någon hög, någonstans.

Någon gång ska allt kastas, det hoppas jag, och skeppas bort av lastbilar långt härifrån för att brinna häftigt i någon gigantisk ugn någonstans.

Egentligen borde jag och allt kring mig ligga som ettor och nollor inkapslade i plast. Gudarna ska veta att jag har plats. Och att jag försöker. För så är det: Julstämning och jag drömmer om ordning i kaoset. Ordning innanför och ordning utanför, för sådan är min personlighet, sådan är jag. Jag borde veta för jag har ju personlighetstestat mig - kanske för att bringa ordning i mitt eget kaos? - och lärt mig sådant jag aldrig visste att jag behövde veta.

För visst säger alla saker omkring oss något? Visst talar de till oss - om än sitt eget språk? Fyra bärbara datorer, sex slutkörda hårdiskar, ett tjog med minnespinnar, mobiltelefoner, musikspelare. En router, blink, blink, blink. På väggarna och över fönstren skjortor på tork; som ljusblåa skynken signalerar de framgång och fullständig kapitualtion på samma gång.

Överallt, i alla vrår och skrymslen, långa mörka glansiga hårstrån.

Egentligen är det här livet, slår det mig. Smattret från de strilande dropparna duschen, en kvinnas morgonrock på golvet, dofterna och smakerna från gårdagskvällen, söndagsljus genom smutsiga fönster, kokkaffe på spisen. Kate Nash i högtalarna och på mitt skrivbord en aldrig sinande ström av utmaningar. Det slår mig: Jag kommer att minnas denna morgon som ett underbart pepparkaksdoftande kaos.

Andra bloggare om , julstämning, söndag, , .

3 kommentarer to “Ett pepparkaksdoftande kaos”

  1. Skrymta säger:

    You just ain’t seen noting yet.

  2. Skrymta säger:

    … med “th” förstås, “nothing”.

  3. Doktor Spinn säger:

Kommentera här!