Markus Christiansson: “Winter Wonderland” har tystnat på YouTube

by Doktor Spinn on December 21, 2021 · 4 comments

Gästbloggare Markus Christiansson
PR-konsult och trendspanare

Såg just på FT.com att Warner Music drar sig ur samarbetet med YouTube och kräver att allt videomaterial från deras artister och låtskrivare tas bort med omedelbar verkan. Anledningen är att Warner Music upplever att “deras artister” inte får en skälig del av de annonsintäkter som deras innehåll drar in.

Jag kommer ihåg för ett par år sedan när samarbetet mellan Warner och YouTube annonserades. Det var “affären” som skulle föra den, redan då, vildvuxna videocommunityt in i finrummet. I det pressmeddelande som gick ut sa Chad Hurley, vd och en av YouTubes grundare, följande:

“Partnering with Warner Music Group is one of the most significant milestones for our company and our community, and shifts the paradigm in this new media movement. By providing a new distribution opportunity, we are paving the way for media companies to harness the vast financial potential of user-generated content on YouTube.”

Men nu är det alltså slut. Sånger som “Enter Sandman”, “Papa Don’t Preach” och “Winter wonderland” ska tas bort. Ska bli intressant att se vad det får för konsekvenser för YouTube, men framför allt hur det kommer påverka artisterna och deras relation till fansen. Orkar man följa efter sin idol till en annan community, eller hittar man någon ny stjärna att lyssna på? Den som lever får se.

En sak är säker: YouTube behöver ta sig en ordentlig funderare kring vad de vill vara - vilka behov de ska fylla. De har i dagsläget cirka 344 miljoner unika besökare varje månad. Frågan är om det är “premium content” (såsom musikvideor, tv-serier, etc.) eller användargenererat videomaterial som är framtiden. Personligen tycker jag att YouTube ska bli vid sin läst och satsa på det sistnämnda. Vill man satsa på premiuminnehåll bör Google köpa Joost och låta denna plattform blomma ut ordentligt!

God Jul allesammans och skulle det, mot förmodan, vara så att du vill blanda ut julmaten med fler tankar om YouTubes framtid kan jag med fördel rekommendera Liz Gannes, redaktör på NewTeeVee.com, krönika i BusinessWeek.

Markus är kommunikationskonsult på Springtime och bloggar även på Springtime-bloggen.

Andra bloggare om , , , intressant?

 • http://samesamebutdifferent.se/2008/12/22/veckan-som-gick-vecka-51/ Veckan som gick - vecka 51 at Same Same But Different

  [...] Enligt “myten” köpte Google Youtube för att skapa möjligheter och för att slippa stora rättskostnader när det gällde upphovsrätt. Och YouTube har hittills träffat överenskommelser med stora bolag - däribland Warner Music. Nu drar sig dock Warner ur och beordrar att alla videos som de äger rättigheterna till ska tas bort från nätverket. Det är illa och många tror att övriga bolag kan komma att begära samma sak. Anledningen är att Warner inte anser sig fått betalt enligt den överenskommelse de haft med Youtube. Frågan vart YouTube ska gå från nu blir relevant: satsa på premiuminnehåll eller fortsätta vara användargenererad onlinevideosajt? Läs Lis Gannes krönika (via Doktor Spinn) [...]

 • http://www.misssohbet.net/sehirler sobet

  cool post . This means that there is no way for other people I agree fully on Pandora. Good page and thank you for share

 • http://www.misssohbet.net/sehirler sobet

  cool post . This means that there is no way for other people I agree fully on Pandora. Good page and thank you for share

 • http://www.misssohbet.net/sehirler sobet

  cool post . This means that there is no way for other people I agree fully on Pandora. Good page and thank you for share

Previous post:

Next post: