Några frågor om PR

by Jerry Silfwer on July 30, 2021 · 1 comment

Jag blev mejlintervjuad av Therése Blomster bakom den nystartade markombloggen Fogma. Intervjun finns att läsa på hennes bogg i två delar, del 1 och del 2. Återpublicerar mina svar här.

Varför är det viktigt att man jobbar aktivt med PR?
Allt kan inte köpas, i synnerhet inte ryktbarhet, erkännande och tillit. För att bygga relationer behöver du kommunikation i icke-köpta kanaler som verktyg för att kunna bygga förtroende hos de publiker som faktiskt är helt avgörande för om det blir framgång eller fall för din organisation.

Vad inom PR kan man som informatör själv göra?
Om tid och resurser finns – allt! I grund och botten anser jag att informatörer och PR-konsulter har samma kompetensbas.

Ett bra intro kan vara att ladda ner och läsa Westanders PR-handbok. Nästa steg kan vara att införskaffa några av Peter Karaszis PR-böcker – de är enkla och ligger på en mycket grundläggande nivå.

Den som vill ha mer strategisk litteratur kan kontakta Ann T. Ottestig som är programansvarig för Informations- och PR-programmet, Mittuniversitet. Om någon har koll på den senaste inom strategisk PR-litteratur, så är det hon.

Men det kanske bästa sättet är att använda utvecklingsbudgeten till att satsa på internutbildning. Detta är också ett bra sätt att komma i kontakt med olika PR-byråer som kan ta fram offerter på hel- eller halvdagsutbildningar – helt skräddarsydda efter informatörens behov.

Obs! För den som är lite finurlig och vill ha gratis rådgivning – utnyttja forum som PR of Sweden till exempel. Eller ställ frågor till de PR-konsulter som finns på Twitter! Om det är någon som verkar extra klok och generös med kunskap så kanske ni börjar jobba ihop i ett senare tillfälle?

Vad inom PR behöver man ta extern hjälp till?
Om jag var informatör på ett företag skulle jag samarbeta med en PR-byrå som vågar säga nej till mig. Som vågar sätta ”kontraktet” på spel varje dag genom att utmana mig och mina tankar.

Det låter hårt, men om jag bara vill ha någon ja-sägare som skriver mina pressmeddelanden så kan det vara en bättre affär att anställa en informatör med PR-erfarenhet.

För ibland blir vi alla hemmablinda. Vi behöver ett utanförperspektiv, vi behöver ny kreativitet. Ibland behöver vi några timmar tillsammans med en senior person som företaget inte skulle ha råd att anställa på heltid, men vars råd verkligen behövs i jobbiga situationer.

I andra fall handlar det om att organisationer dimensionerar sina marknads- och informationsavdelningar på ett sådant sätt att informatörerna måste arbeta med byråer för att hinna med. Då finns det budgetar redan avsatta för PR, reklam och medieinköp.

En del informatörer arbetar knappt operationellt alls – de verkar enbart på den strategiska nivån. I sådana lägen händer det faktiskt att vissa organisationer jobbar med flera olika PR-byråer samtidigt, exempelvis med en byrå som strategisk partner och en som operativ.

Några uppgifter för din PR-byrå:

 • Skapa kännedom och intern stolthet kring organisationens framgångar
 • Lyfta fram enskilda individer och skapa kännedom kring företagshistorier som förklarar och förstärker/förändrar kulturen
 • Kommunicera framgångsrikt även i förändringstider
 • Stötta försäljningen av produkter och tjänster med publicitet och en distribuerad väl fungerande digital närvaro
 • Tillhandahålla kvalificerad rådgivning och ett utanförperspektiv i kriser
 • Ta fram en långsiktig PR-strategi med tillhörande budskapsplattform som tydligt stöttar organisationens existensberättigande
 • Intressentkommunikation (investor relations, lobbying, public affairs, corporate communications etc.)
 • Ambassadörsprogram och verktygsutveckling anpassade för olika kanaler
 • Issues management, det vill säga att kartlägga och desarmera potentiella kriser innan de briserar
 • Skapa kännedom kring event, samt att eftersälja dem
 • Policyarbete och framtagning av informationsmaterial
 • Utbildningsinsatser både internt och externt
 • Uppdragsundersökningar och fokusgrupper
 • Omvärldsbevakning, business intelligence och trendanalys

Vad ska man tänka på när man vill anlita en PR-byrå och vilka byråer kan du rekommendera?
Tänk på att byråvalet är sekundärt. Det är vilka individer du får i ditt PR-team som spelar roll. Därför ska du ställa krav på att de som vill sälja PR-tjänster till dig också garanterar att det är de människor du träffar som också sedan jobbar tillsammans med dig.

Sedan ska du motstå frestelsen att anlita dem som säger exakt det du vill höra. Intressera dig för dem som utmanar dig, som känns kreativa och trovärdiga. Förtroende är A och O och därför ska du aldrig underskatta din magkänsla.

Undvik att kohandla och att pruta. Säg istället att det är för dyrt och be om en motivering. Skala ned och prioritera bort enskilda projekt istället för att jaga rabatter eller ännu värre – tigga om ”väntjänster”!

Konsultens vardag är tuff och varje timme räknas! Om du prutar bort timmar men hoppas på samma arbetsinsats så kommer du att mötas av konsulter med mörka ringar under ögonen på nästa möte. Du får ditt resultat, men hur går det nästa gång?

Se till att hantera dina rådgivares engagemang på ett professionellt sätt!

Mitt bästa tips är annars att lokalisera ”motorn” i det team som byrån presenterar. Oavsett hur stort teamet är, så finns det alltid minst en person i teamet som är satt att kavla upp ärmarna och jobba nära dig och din organisation på daglig basis.

Den här personen, motorn, är oerhört betydelsefull för slutresultaten. Om personen är duktig, ambitiös, hungrig, driven – ja, då har du sannolikt ett riktigt starkt team framför dig. Då vet du att teamets nyckelperson kommer att slita hund för att göra göra dig nöjd.

Rekommendationer? Utnyttja den sociala webbens möjligheter, ta en dialog med de PR-människor du hittar där. Eller prata med andra informatörer med erfarenheter från byråupphandlingar och PR-aktiviteter och lär från dem.

Något annat du tycker varje informatör bör känna till om PR?
PR är verkligen hur roligt som helst att arbeta med!

Visst, det är klart att det kan var lite kusligt att lyfta på luren och ringa en journalist till exempel, men efter tag går det bra. För att inte tala om känslan av att se hur företagshistorier som du har varit med och mejslat fram tar fart, eller hur relationer du varit med och skapat resulterarar i glädje, stolthet och affärsnytta!

Vem vet, det kanske visar sig att du rent av är en PR-talang?

För att inte tala om alla möjligheter som finns i dag på den dynamiskt framväxande sociala webben! Här finns sannerligen stora möjligheter att bli en bättre och mer generös organisation – samtidigt som organisationen plockar marknadsfördelar!

Så om du är nyfiken och vill ta din organisations PR-arbete vidare men inte vet var du ska börja, förankra en PR-utbildning hos ledningen och ta kontakt med en PR-byrå.

Pingat på intressant.se.

Jerry Silfwer is Executive Digital Strategist at Whispr Group, Inc. in New York, bound to be CEO for the Stockholm office. He's creating social media campaigns, interactive websites and applications as well as strategic PR programs for international companies. He also has founded PR of Sweden, the no. 1 community in the Nordics.

 • http://www.jkdo.se Jimmy Olsson

  Hallå där,

  Bättre sent än aldrig som man säger! En person som du ofta nämner och som ofta kommer upp i PR-sammanhang är Edward L. Bernays och hans bok från 1928 “Propaganda”

  Här finns “boken” tillgänglig att läsas på internet;
  http://historyisaweapon.org/defcon1/bernprop.html

  // Jimmy

Previous post:

Next post: