Emellanåt tror jag att det är klokt att stanna upp och tänka efter. Jag tillhör dem som tror att en timmes planering sparar två timmars utförande. Det är roligare med utförande och praktiskt hantverk förstås, men jag saknar tålamod för att ägna tid åt fel saker.

Därför funderar jag över bloggen.

Mitt bloggande har alltid bottnat i mitt genuina intresse för kommunikation och min kärlek till skrivandet. Därför har jag  alltid poängterat att mitt privata bloggande måste få vara personligt och inte professionellt. Men publikt är det ju, och med tiden så har Doktor Spinn blivit en förlängning också av mitt yrkesjag.

(Jag vet att jag emellanåt kan vara en pretto-besserwisser - men vad kan jag säga? Emellanåt är jag faktiskt en “tror-sig-ha-svar-på-det-mesta-kille”!)

Sedan tänker jag inte sticka under stol med att jag tycker att det är hejdlöst roligt och hedrande över att ha en stark plattform att utöva inflytande från. Jag tänker inte ursäkta den, för jag har bra idéer om vår bransch och dess framtid och jag tvekar aldrig att lyfta fram andra med bra idéer.

Men samtidigt är jag rädd för att bloggen ska bli för institutionaliserad. Jag har inget emot lite press, men den dagen det blir tråkigt och oinspirerat så tror jag det kommer att märkas direkt mellan raderna.

Doktor Spinn är mitt digitala verktyg för att experimentera med olika tekniker, för att få skriva av mig tankar emellanåt och framför allt ett nav för min egen kunskapsinhämtning och nätverkande. Att jag sedan kan använda bloggen för att dela tillbaka till alla er där ute som skriver fantastiska saker alldeles gratis blir förstås en bonus!

Men jag har inga illusioner och ingen vilja om att vara en nyhetsförmedlare. En analytiker, visst. Gärna en kommentator, för det är roligt, men nyhetskälla? Nej, helst inte. Utifrån dessa utgångspunkter funderar jag kring hur jag ska ha ännu roligare tillsammans med Doktor Spinn.

Så, hur utvecklar jag bloggen i rätt riktning?

  • Jag tror jag ska försöka klämma in fler PR-människor av kött och blod i postningarna. Fler bilder på dem jag träffar. Kloka ord de säger. Bra presentationer de håller. Saker de åstadkommer. Lite mer vimmel och mingel också. Vi är ju trots allt inte så många, vi som jobbar med strategisk kommunikation och jag tror att det är lika roligt att läsa om yrkesmänniskor som det är att skriva om dem.
  • Videobloggandet funderar jag en hel del kring. Det skulle vara roligt att kunna fylla en Youtube-kanal på riktigt och hitta synergier med bloggen. Video är verkligen mäktigt. Enda problemet är att jag inte riktigt trivs på bild (mitt jobb är ju att se till att andra hamnar i rampljuset, inte vara där själv). Men jag kanske kan hitta ett format där jag lyfter fram andra? Ställer en veckans fråga, typ? Något med video ska jag i alla fall göra, för jag vill lära mig logiken.
  • Lite mer om hur det är att vara PR-konsult, hur vardagen fungerar och vad som är viktigt att tänka på i den rollen. Tips på litteratur, utbildningar och verktyg. Den typen av postningar är roliga att skriva och de blir både  välbesökta och välsökta!
  • Det här med att svara på frågor om PR, oavsett om det är studenter eller allmänt PR-intresserade som frågar är superkul! Så det tänkte jag fortsätta med. Men, jag skulle vilja lyfta fram och komma närmare de funderingar som finns hos informatörer och marknadsansvariga som i dag är rätt ensamma i sina roller och som kanske aldrig har jobbat med en extern PR-rådgivare. Hur kommer de vidare? Hur lyfter de sin PR-verksamhet till nästa nivå?
  • Det här med case då? Jag kan säga det redan nu - jag tänker inte skriva ned några företag. Om det mot förmodan sker någon gång då och då, ja då må det vara hänt. Möjligen att jag i så fall är konkret med olika sätt att hantera de PR-problem som uppstått, men jag vill inte vara någon skiljedomare kring den här typen av frågor. Sedan så arbetar jag med många organisationer i just blåsväder, andra är potentiella kunder och i de allra flesta fall har  vi utomstående inte ens hälften av det beslutsunderlaget vi behöver för att kunna göra begåvade bedömningar från sidlinjen. Nej, jag fokuserar hellre på de goda exemplen och den konstruktiva kritiken.
  • Apropå goda exempel så funderar jag mycket just nu kring hur hemlig jag kan vara som rådgivare. Jag talar aldrig om specifika uppdragsgivare utan deras tillåtelse, men i tider av Facebook och Twitter blir det ofta tydligt var du varit och hälsat på just den dagen när organisationens medarbetare gör det offentligt. Att vara publik eller ej med val av PR-rådgivare är alltid kundens privilegium, men det bör vara i beräkningarna att vi lever i en transparent tid där medarbetarna sällan kan hindras från att berätta  vilka de träffar annat än i mycket särskilda fall. Men en sak är klar  - jag tänker inte använda Doktor Spinn för att PR-puffa mina uppdragsgivare. Jag hjälper dem att växa och att nå ut på rätt sätt av egen kraft.
  • Det händer mycket bra grejer på PR of Sweden. Jag skulle vilja integrera in det som händer där bättre här på Doktor Spinn.
  • Jag behöver göra en översikt på alla bloggrullar överallt. De börjar bli riktigt gamla nu.
  • Möjligen skulle jag kunna lägga in lite fler bilder rent generellt? Jag ska se efter om jag kan hitta någon bra Flickr-integration som gör det så enkelt som möjligt.
  • En del av det jag skriver är ju - för rätt läsare, vid rätt tidpunkt - värdefullt. Men allt försvinner ju ner i bloggens arkiv. “Försvinner” är ju kanske inte rätt ord visserligen, och en del hittar fram till gamla postningar via sökmotorerna, men det borde finnas smarta sätt att arrangera det gamla innehållet på ett sådant sätt att de bästa postningarna blir lätta att komma åt. Kategorier, taggar och Rekommenderat i all ära - här krävs lite innovation!
  • Jag har i dag fixat lite med bloggens utseende och känsla för dem som kollar via mobil. Tror det blev bra.
  • Rent tekniskt så är bloggen långsam och backup-pluggarna fungerar alla uselt och de brukar till och med reta upp mitt webbhotell Loopia som emellanåt säger åt mig skarpen att plocka bort pluggar.
  • Sedan så skulle jag vilja ha en “annonsplats” som jag kan upplåta gratis åt sådant som jag gillar, till exempel World Public Relations Forum 2010. Apropå annonser… textannonser längst ned i RSS-flödet och på sidan för enskilda postningar skulle jag kunna tänka mig, men ärligt talat så vet jag ju att det inte handlar om några egentliga intäkter, så jag flyger “nologo” tills vidare!
  • Jag funderar på om mitt taggmoln på något sätt skulle kunna filtrera taggarna så att bara personnamn släpps igenom? Det hade varit coolt.
  • Gästpostningar är inte så lätt att få tag på. Man måste tjata till sig dem, helt enkelt. Och det är ju inte så roligt. Så istället tänkte jag sätta upp en e-postadress för gästpostningar och sedan får det vara bra så. Ett sätt skulle ju vara att låta medlemmarnas bloggpostningar på PR of Sweden automatpostas på Doktor Spinn? Men kommer då skribenten i fråga att kunna hänga med på de kommentarer som följer här, på Twitter, på Friendfeed och så vidare? Antagligen inte…
  • Sedan så tänker jag fortsätta att skriva långt när jag känner för  att skriva långt (och att skriva kort tar faktiskt ofta längre tid än att skriva långt)! Sedan vet jag att det inte är “om du skriver för webben, skriv kort” - ett råd som jag tycker ska tas med en nypa salt.
  • jag skriver mycket om sociala medier och det kommer jag säkert att fortsätta med. Men jag vill inte bli allt för ensidig här - PR är så mycket mer! Dessutom så är ju sociala medier ur PR-perspektiv intressant först när de diskuteras ur perspektiv som internkommunikation och kommunikation i offentlig sektor. Och så vidare.

Har du fler förslag eller idéer? Tveka inte att kommentera nedan!

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 8 comments… read them below or add one }

Anna-Stina (3 comments) 2022-04-21 at 13:49

Har ingen annan synpunkt än att det låter som en bra utveckling! Ta dig rätten att skriva långt! Och att testa video. Bloggande ska inte vara ett yttre måste, utan blir bäst genom den inre drivkraften.
My recent post I veckan

Reply

Jerry (5 comments) 2022-04-21 at 20:19

"Bloggande ska inte vara ett yttre måste, utan blir bäst genom den inre drivkraften."

Vackert - och sant! - formulerat!

Reply

Dieter (1 comments) 2022-04-21 at 14:23

Jag har läst din blogg ett tag nu och måste säga att den är en väldigt bra källa till kunskap om PR och Sociala Medier. De inlägg jag uppskattar mest är de tips du skriver (gärna i långa inlägg - det är verkligen ingen nackdel), samt de gånger du berättar lite mer inifrån PR-världen. Dina egna tankar och kommentarer är intressanta.
My recent post Gilla istället för fan

Reply

Jerry (5 comments) 2022-04-21 at 20:21

Tusen tack för feedback! Det uppskattas verkligen. Jag skulle säkert fortsätta skriva även om alla tyckte att jag var korkad, men jag är den förste att erkänna att det är en sporre att bli läst - och gillad! :)

Reply

Jesper (8 comments) 2022-04-21 at 21:21

Din personlighet lyser verkligen igenom i den här bloggen. Även om du funderar kring bloggen, vilket man alltid ska göra från tid till annan, så tycker jag att du ska fortsätta på inslaget spår och skriva såsom du känner för. Det här är en av de få bloggar jag läser regelbundet. Gillar framförallt dina tänkande poster. De där du argumenterar för och emot dig själv och ditt eget resonemang. Det är väldigt få som gör sånt. Så… fortsätt vara du så kommer i alla fall jag fortsätta läsa..
My recent post YouTube’s annoying Advertising – Here are 3 of my Alternatives

Reply

Doktor Spinn (428 comments) 2022-04-22 at 08:34

Tack som fan, Jesper. Jag är fortsatt stärkt i tron om att människan är en komplex varelse och att bloggen till skillnad från många andra medium förmår att visa det över tid. Så, jag tänker definitivt fortsätta fundera och resonera, för det är så jag kommer framåt, känner jag.

Reply

Skrymta (34 comments) 2022-04-22 at 08:39

Poängen är det du tillför. Länksamlingarna är bra men det som gör dem läsvärda är dina kommentarer. Sedan tycker jag varje bloggare själv bestämmer längden på sina texter. Video däremot, jag vet inte … svårt att hitta tiden och platsen för den totala uppmärksamheten. Jämfört med text så är det rätt mycket video som aldrig blir sedd av mig just för att det är video.

Till sist: roligt med så många kommentarer. Också viktigt.
My recent post Ett globaliseringsproblem

Reply

Skrymta (34 comments) 2022-04-22 at 08:39

Poängen är det du tillför. Länksamlingarna är bra men det som gör dem läsvärda är dina kommentarer. Sedan tycker jag varje bloggare själv bestämmer längden på sina texter. Video däremot, jag vet inte … svårt att hitta tiden och platsen för den totala uppmärksamheten. Jämfört med text så är det rätt mycket video som aldrig blir sedd av mig just för att det är video.

Till sist: roligt med så många kommentarer. Också viktigt.
My recent post Ett globaliseringsproblem

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.