Frukost i Stockholm

by Jerry Silfwer on September 16, 2021 ·

Buffer

Frukost i Stockholm: Västra Götaland County tössebageriet tips tidemans café ted valentin sweden stockholm riche Petite France östermalm muffin bakery mocco mcdonalds matador la rose kungsholmen kung carl Kristina Lugn kaffe med mjlk il kaffe hurtigs konditori Grand Hôtel (Stockholm) grand hotel frukost fresco facebook espresso house drottninggatan deville centralbadet cappuccino Caffè Nero cafe nero cafe frankfurt cadierbaren bulleboden brunch billströms konditori biff rydberg bakisfrukost

Image via Wikipedia

DN:s På Stan har testat några av Stockholms frukostar och därtill skrivit några rader och satt ett betyg.

Högst betyg på frukost i Stockholm får Bakverket på Bondegatan, men visst finns det fler spännande alternativ att utforska?

Kom gärna med fler förslag på frukost eller brunchställen runt om i landet! Vad är det man inte får man missa?

Här har jag listat ett antal stockholmskaféer - alla uppgifter och omdömen kommer från Svensk kaffeinformation.

Akademibokhandeln
Mäster Samuelsgatan 28
Betyg: 6 av 10
(feb 2005)
“Föredömligt med ett fik i ett hav av läsupplevelser. Utbudet i det Waynes Coffee-kontrollerade fiket är okej men lite primitivt, man får exempelvis själv rosta sin bagel. Men en hasselnötslatte är aldrig fel. Betjäningen kan vara långsam med bara en i personalen.”

Spinns kommentar:
Mycket barnvagnar, mycket oväsen och framförallt trångt. Sedan var det oengagerad service och torra mackor när jag var där.

Atrium
Nationalmuseum, S Blasieholmshamnen
Betyg: 6 av 10 (januari 2004)
“Man kan gå hit utan att ha det minsta ärende till museet, men det är inte helt fel att ta en sväng in och få sig lite kulturell spis. Smörgåsar, kakor, mat och kaffe finns i långa banor. Här serveras olivoljemat. Se upp för petiga tanter. Vi kändisspottar Kristina Lugn. Bäst: lokalen - det är läckert att sitta på stengolvet med minst tio meter i tak. Utekänsla!”

Recession
Birger Jarlsgatan 9
Betyg: 6 av 10 (januari 2004)
“Recession serverar kaffe av mycket hög kvalitet. Utbudet begränsar sig till en kaffemeny, biscotti, panini och foccacia, men det räcker gott. Lokalen är långsmal och inbjuder till snabbfika, men längre in finns låga soffor där man kan stanna lite längre. En bred tidningshylla hjälper den ensamme.”

Sosta
Sveavägen 84
Betyg: 8 av 10 (januari 2004)
“Du, man som drömmer om Milano, vespa, och Umberto Eco minst en natt i veckan, kan få lisa för själen på detta eleganta lilla kafé där personalen talar italienska och gör landets vassaste espresso. Kaffet inmundigas stående. Att stanna längre än femton minuter är ett brott mot de oskrivna reglerna. På Sosta hänger man inte över en tabloidblaska, man sveper i sig sin javados och går tillbaka till kontoret och arbetar.”
Spinns kommentar: God espresso visst, men omdömet ovan tar verkligen i från tårna.

Café Edenborg
St Nygatan 35
Betyg: 4 av 10 (januari 2004)
“Gott om sekunda soffor och fåtöljer. Samt ett ostämt piano, risken finns att någon oblyg gäst använder det för att lufta sina ”talanger”. Annars är stället som gjort för att sjunka ner en timme eller två och läsa. Ett flertal bokhyllor erbjuder udda littertur med kulturell prägel. Omsorg om kaffe och mackor. Undvik den närmast sadistiskt sönderhackade salladen på tomat, gurka och lök.”

Chokladkoppen
Stortorget
Betyg: 7 av 10 (jan -04)
“Detta är ett generöst fik utan trendnoja. QX ligger framme och såväl personal som klientel är övervägande homo, men alla blir lika vänligt bemötta. Mackor och smask serveras vid borden i rejäla portioner. Barnvagnar göre sig icke besvär. Stolarna är smala, det krävs viss kryssningskompetens för att ta sig fram mellan borden. Värmen stiger i den lilla lokalen.”
Spinns kommentar: Mysigt café, glid ner i källaren och beställ in några sköna mackor!

Alfons coffeeshop
Scheelegatan 6
Betyg: 9 av 10 (januari 2004)
“Espressobar och kafé som hyllats i internationell espressoguide. Har kaffeskola och chokladavsmakning. En långsmal ljus lokal som inte är särskilt lämplig för barnvagnar.”

Thelins
S:t Eriksgatan 43
Betyg: 8 av 10 (sep -04)
“På Thelins bakar de själva, och det märks. Mazarinen (18 kr), dammsugaren och chokladbiskvin (båda 20 kr) är kanske inte billiga, men slår Delicato med hästlängder. Här finns också klassiska mackor som räk- och leverpastej. Räksmörgåsen för 65 kronor är gjord på färska, handskalade räkor och innehåller så klart också ägg och majonnäs. Bryggkaffet är bra (20 kr) men vi saknar läsk på flaska.”

Galent
Surbrunnsgatan 31 A
Betyg: 8 av 10 (januari 2004)
“Några religionsstuderande, ett par kulturantropologer, en och annan konstnär samt ett par bönkunniga kaféägare. Dessa kommer du att möta en fredagseftermiddag på Galento. I stenväggs-källaren får du lyssna på brassejazz och dricka påste eller nördkaffe. Vet du inte vilken böna du vill ha, hjälper den avslappnade personalen gärna till.”

Mellqvist bar
Rörstrandsgatan 4
Betyg: 8 av 10 (januari 2004)
“På morgonen har gästen ungefär en kvadratmeter att röra sig på. Mysig stämning, fantastiskt kaffe tillsammans med personalens mottagande gör kaféet till en självklarhet. Frukosterbjudandet för 55 kronor med latte, färskpressad juice och en rejäl macka med skinka, ost och sallad gör att man svävar som på moln till jobbet. Fråga från personalen: “Hur starkt vill du ha ditt kaffe?”
Spinns kommentar: Okej då, trångt men riktigt bra. Jag kommer tillbaka.

Valand
Surbrunnsgatan 48
Betyg: 7 av 10 (januari 2004)
“En mycket gammal kaféägare stapplar fram till bänken för att visa de hembakta kakorna som ligger på plåtar vid ingången. Den gamle mannen slår sedan in en kopp te, en fanta och två kakor i en kassaapparat från stenåldern. Det är oerhört fascinerande. Inne i den stora lokalen finns möbler från den gamle mannens ungdom och kaffedrickande studenter ockuperar några av stolarna. Detta är en kulturskatt som stockholmarna bör värna om. Charmigare kaféägare finns nog inte.”

Café Foam
Karlavägen 75
Betyg: 7 av 10 (januari 2004)
“Stockholms godaste kycklingsallad, saftig morotskaka och en kaffe latte som håller måttet får oss att komma tillbaka igen. Här hänger Öster malms kidsen, mediebyråfolket, b-kändis arna och de som vill vara någon av dessa. Alltid kul att kolla in folk här. Som att hänga i en bar, fast dagtid och utan sprit. Snyggt hak för snygga människor, och för oss som vill kolla in dem. Kändisspotta cirkusdirektörer och Popstars-deltagare. Dryg personal.”
Spinns kommentar: Hade jag varit gymnasist på Östra Real, kanske. Men bra kvalitet på salladerna.

Food
Runebergsgatan 1
Betyg: 6 av 10 (januari 2004)
“Gästerna i blå Levi’s, uppknäppta rosa skjortor och Canada Goose-jackor bor i hem fyllda med prylar från Klara, House och Designtorget. De behöver ett skrovmål efter gårdagsnattens kraftansträngning på Kharma och Riche och blir inte besvikna när det kommer in en rejäl ägg-korv-och-bacon-rätt med lite tomatsallad. De jobbiga kalorierna kan tränas på Sturebadet i veckan.”

Kafé
Riddargatan 20
Betyg: 9 av 10 (januari 2004)
“Ett stenkast från Stureplansruschen råder här ett konstant lugn, oavsett antal gäster. Levande ljus på borden och Stan Getz i högtalarna. Fräscha råvaror i smörgåsarna och mycket gott kaffe. Självplock av isbitar och citron till bordsvattnet är exempel på små detaljer som gör detta kafé så mycket bättre än många andra. Stammisen är en Beckmansstudenten som pluggar alldeles runt hörnet.”
Spinns kommentar: Bra ställe, men inte så hemligt direkt. Alltid fullt.

Riddarbageriet
Riddargatan 15
Betyg: 7 av 10 (januari 2004)
“Detta är egentligen en brödbutik, men bagare Johan Sörberg har även ställt ut några marmorbord och litet antal stolar. Vid dem dricker vi en något för mjölkig kaffe latte och njuter Sveriges godaste bröd. Den färskpressade apelsinjuicen gjordes för några timmar sedan och har följaktligen blivit lite sur i kylen. Ändå är det en känsla av ohämmad lyx som infinner sig på detta Östermalmsfik.”

Saturnus
Eriksbergsgatan 6
Betyg: 7 av 10 (januari 2004)
“Det finns inget annat fik i Stockholm där kanelbullarna är lika stora som här. Men Saturnus har välgjorda smörgåsar och mat av hög kafékvalitet också. Priserna ligger något över fikpriser. Nyligen fick Saturnus nya ägare, de vet att hålla fast i en god tradition. Ibland är kronprinsessan här med prinsen av Ockelbo.”

Uppdaterat: På Drottninggatan i höjd med Centralbadet finns en del alternativ på frukost i Stockholm:

  • Det finns en nyttig frukostbuffé på Centralbadet, men där kan vara lite dragigt.
  • Sedan finns Hurtigs konditori; där finns alltid plats och uttag till din dator. Men servicen, mackorna och bryggkaffet imponerar inte.
  • La Rose är öppet ganska tidigt. Det finns några uttag för din dator, men man sitter dåligt i de röda galonstolarna. Mackorna håller ungefär samma standard som Hurtigs konditori.
  • Den som vill ha frukost i Stockholm ostört kan smita in på Kaffe med mjölk och smita ner en trappa. Lyxiga fotöljer, mörkt och murrigt. Kaffet okej, men i övrigt inget speciellt.
  • I närheten ligger även ett Muffin Bakery. Som alltid på MF är det gott fika, men just här sitter man trångt, obekvämt och dragigt. Trevlig service dock - och det räknas ju alltid!

Uppdaterat: Kolla även in Ted Valentins Cafékartan i din jakt på frukost i Stockholm!

Extra: Doktor Spinns guldkorn

Morotskaka på Fresco
Kanske inte alltid så avslappnat, men trevlig personal, bra service och fräscha grejer. Grym latte!

Brunch på Grand Hotel
Flott värre - och gott! Utan tvekan värt pengarna och det går verkligen inte att bruncha här utan att också ta ett glas vin.

Inbakad kycklingpaj på Tidemans Café
Ett av få undangömda kaféer på Östermalm. Skönt ställe att läsa magasin på. Jobbig trappa håller barnvagnar på avstånd.

Bakisfrukost på Deville
Dyrt, men sjukt gott och sjukt trevligt. Menyn är perfekt för vilken bakfull stackare som helst! Testa deras milkshake - ljuvlig.

Brunch på Kung Carls bakficka
Fräscht, centralt och skön stämning i trevliga lokaler. Häng på låset. Frossa framförallt i de fräscha efterrätterna.

Biff Rydberg på Riche
Fuggeddaboutit! Låt ägget smälta ned över den smörslungade löken, mosa runt med pepparroten och ta en tugga av den ljuvligaste Biff Rydberg som finns att få tag i.

Cappuccino och toast på Il Caffe
Rätt ställe att dricka bra cappuccino på om du vill surfa på Facebook och tjuvlyssna på geeks snacka sociala medier och start-ups. Om du har vägarna förbi Kungsholmen, liksom.

Semla på Tössebageriet
Den enda semla jag äter. Och då äter jag inte semlor.

Napoleonbakelse på Sturekatten
Som att sitta och fika hemma hos gammelfolket. Goda bakverk och gott bryggkaffe. Trevlig personal.

Matador Toast på Mocco Östermalm
Fantastisk sås att dippa den där jättelika mackan i! Hittar du ett bra ställe att sitta på så är Mocco ett bra häng. Det är också tydligt vilka kvaliteter som premierats hos personalen.

Mer om kaffe på Kaffesnobben och  The Espresso Guide.

Andra bloggare om , , caféer, caféliv, , .

Kommentera gärna!