“Kulturen spirar inte ur en gevärspipa”

by Doktor Spinn on October 11, 2021 · 4 comments

Kulturen spirar inte ur en gevärspipa: upphovsrätt Tage Danielsson Povel Ramel lagstiftning kunskap Jan Guillou immaterialrätt Frihet 2.0 fildelning ensamrätt Anna Troberg

Image via Wikipedia

Via Enligt Min Humla hittar jag Anders Anderssons kommentar hos Anna Troberg. Liksom fler med mig tar jag mig friheten att kopiera hela hans text för publicering här hos mig, Doktor Spinn. Innan du läser ber jag dig fundera över Victor Hugos berömda citat (fritt översatt):

“Det finns något som är starkare än all världens arméer och det är en idé vars tid har kommit”.

Kommentar från Anders Andersson

October 9, 2008, 6:02 pm
Yttrandefriheten kan tolerera att enskilda kivas inbördes om vem som varit först med ett visst yttrande, för om någon annan redan har sagt precis det jag vill säga och vem som helst kan ta del av det, då är ju min upprepning av yttrandet onödig. De rättsliga konsekvenserna av att man sprider någon annans yttrande bör inte bli värre än att man får ersätta upphovsmannen för den faktiska förlust han gjorde. Staten må tillhandahålla en domare som har att lösa tvisten mellan parterna, men där går gränsen.

Det är när man blandar in polis och åklagare i frågan om ensamrätt att uttrycka sig med vissa ord, bilder eller ljud som jag kliver av tåget. Då har staten lagt sig i något med vilket den strängt taget inte har att göra, själva yttrandefriheten. Jag avgör själv när och i vilken mån jag skall försvara min egen ensamrätt; den åklagare som utan en uttrycklig angivelse från min sida hänvisar till min upphovsrätt för att bryta sig in i min motparts eller någon annans bostad, skrämma slag på hans familj och beröva honom hans skrivmateriel, den åklagaren kränker mina rättigheter å det allra grövsta. Det är som att låna ut ett rep till grannen, och få tillbaka det med blodfläckar på till följd av hur det har använts.

Jag har velat tro att vanliga författare och andra kreatörer vilkas verk missbrukats för att trakassera “obekväma” individer har varit omedvetna om vad deras förläggare ställt till med, och därför inte hållit dem ansvariga. Så länge Tage Danielsson och Povel Ramel har ägnat sig åt sitt skapande i stället för åt att polisanmäla sina beundrare, så har jag kunnat uppskatta deras verk och även betala för fysiska exemplar eller framföranden, trots att jag har känt till hur illa ställt det är med lagen.

När en upphovsman däremot ger uttryck för en egen ambition att drämma till “fildelare” eller andra kulturnjutare med lagens långa arm, då plockar jag sagde upphovsmans verk ur min bokhylla och lägger dem i något mörkt skåp. Så har jag gjort med Adolf Hitlers Mein Kampf, helt enkelt därför att jag inte tycker den boken är något att skylta med. Hitler lär för övrigt också ha haft invändningar när hans bok på 1930-talet gavs ut i ocensurerad utgåva i USA. Den som inte tolererar sina medmänniskors yttrande- och informationsfrihet skall inte få en krona av mig i ersättning för sitt eget utnyttjande av samma friheter. Om det innebär att jag inte kan läsa vederbörandes verk på laglig väg, so be it. Hellre bryter jag själv mot lagen, än jag betalar någon för att utöva våld mot mina medmänniskor.

Jag såg första filmen om Arn i julas. Sedan förklarade Jan Guillou offentligt hur han såg på fildelning. Jag tänker därför inte se andra filmen, inte ens om någon annan betalar biljetten. “Om du avslöjar för någon annan vad filmen handlar om, så kastar vi dig kanske i fängelse” är just en snygg inledning på vad som borde vara en kulturupplevelse.

Jag skulle därför vilja att alla upphovsmän, som anser sig “bestulna” genom att någon tar del av deras verk utan att betala för det, anmäler sig till ett offentligt register som vi andra kan granska för att gardera oss mot att någonsin läsa vad de har skrivit. Alla exemplar av deras böcker, skivor, konstverk och sällskapsspel skall på sikt bort ur folkbiblioteken, ur handeln och ur det allmänna medvetandet, för endast så kan man garantera att de aldrig kommer att bli lästa gratis. Allt för att försvara deras ensamrätt till sina egna tankar, som ingen annan får tänka. I förlängningen säger jag också upp bekantskapen med alla som fortsätter att betala för deras verk, eftersom de därigenom stödjer författarvåldet och skrivmaskinshuliganerna.

Den litteratur som inte överlever utan att omges av advokater, beväpnade vakter, uniformerad polis och taggtrådsstängsel, den litteraturen är inte värd att födas. Kulturen spirar inte ur en gevärspipa; ur den spirar endast död och förintelse. Det är skam, det är en fläck på kulturens banér, att yttranderätt heter batonger!

Läs mer: Teflonminne, Pasteys Plats, Queen of light, MinaModerataKarameller, projO’s blog, JRLs Blogg, Basic personligt och Svensson.

Pingat hos intressant.se. Andra bloggare om , , rättvisa, immaterialrätt, , upphovsrätt, ensamrätt, , .

 • http://opassande.se/index.php/2008/10/10/kulturen-spirar-inte-ur-en-gevarspipa/ opassande » Blog Archive » “Kulturen spirar inte ur en gevärspipa”

  [...] Janne, Richie och Klara slog till och lyfte fram texten också. Uppdatering2: Det gör även Dr Spinn, Ett otyg, Mary, Petter, Joshua, Urban och [...]

 • Protester mot lönedumpning och protester mot att ge musikbolag rätt att agera polis | Arvidfalk.se

  [...] Pasteys Plats, Doktor Spinn, Queen of light, MinaModerataKarameller, projO’s blog, JRLs Blogg, Enligt Min Humla, Basic [...]

 • http://paljettenq.wordpress.com/ PaljettenQ

  Förträffligt beskrivet av Hugo… Kan läsa citatet om och om igen, den är bättre än orden i sig kan beskriva tyngden av dess riktighet.

 • http://paljettenq.wordpress.com PaljettenQ

  Förträffligt beskrivet av Hugo… Kan läsa citatet om och om igen, den är bättre än orden i sig kan beskriva tyngden av dess riktighet.

Previous post:

Next post: