RSS-revolutionen

by Doktor Spinn on January 5, 2022

Fler och fler börjar upptäcka RSS. RSS är ett textflöde från en blogg eller någon annan webbpublikation som du kan kopiera och lägga in i ett eget program eller på din egen blogg. Det är därför som en del hinner med att följa 600 bloggar, de har helt enkelt klistrat in dessa RSS-flöden i en RSS-läsare - jag använder till exempel Google Reader.

RSS är effektivt även för din omvärldsbevakning. Du kan välja ut RSS-flöden från de nyhetsmedier du vill ha koll på. Sedan kan du prenumerera på nyckelordssökningar via exempelvis Sesams nyhetssök. Om det är intressant att fånga upp mikrobloggarna så finns exempelvis även Twitter Search som också låter dig RSS-prenumerera på söksträngar. Addera de bloggar som skriver om företeelsen du vill omvärldsbevaka - kanske finns det också något företag vars pressmeddelanden du vill RSS-prenumerera på? Sedan så smälter du ihop alla RSS-flöden till ett enda flöde via exempelvis Yahoo Pipes eller så smäller du in allt i din RSS-läsare.

Vad du får ut i slutändan är ett kraftfullt flöde exakt skräddarsytt efter dina önskemål. Gratis, bör tilläggas. Och hela detta flöde kan delas med andra som ett enkelt RSS-flöde i sig självt (ett RSS-flöde ser ut som en vanlig webbadress).

Men vem är intresserad av att följa någon annans hela RSS-flöde på hundratalet bloggar och kanske lika många webbartiklar och mikrobloggsmeddelanden? Det är här revolutionen kommer in i bilden. I de flesta RSS-läsare kan du markera de postningar som är extra intressanta och som du tycker förtjänar större spridning. På så sätt förädlas det skräddarsydda innehållet ytterligare en gång.

Mitt delade flöde, som jag lite pretentiöst kallar för bloggens plusflöde, kommer från just Google Shared Items.

Det fina med kråksången är att jag prenumererar på andra duktiga människors plusflöden, bland annat Jardenberg kommenterar, Antons och Beta Alfas. Sedan skannar jag dessa tillsammans med mina egna flöden och markerar i all hast sådant som är intressant för den som arbetar med påverkan i obetalda kanaler, PR. På detta sätt sprids bra information socialt snarare än generiskt. Allt tyder på att denna utveckling kommer att accelerera och få konsekvenser för hur vi konsumerar nyhetsmedier.

Jag ägnar min Google Reader cirka 30 minuter om dagen och det ersätter min normala omvärldsbevakning. Emellanåt testar jag mig själv på olika nutidsfrågor och jag har betydligt högre frekvens av rätta svar nu än tidigare - trots att jag då spenderade säkert 50 minuter om dagen på att bläddra på webben och i papperstidningar. Därför rekommenderar jag följande:

 1. Investera tid i att förstå RSS.
 2. Styr om din nyhetskonsumtion till en bloggläsare, typ Google Reader. Det sparar tid och är effektivare.
 3. Hinner du inte med att tröska igenom hundratals bloggar och webbartiklar? Ingen fara, det finns andra som gör det åt dig. Prenumerera på deras plusflöden istället.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , omvärldsbevakning.

RSS revolutionen: digital pr
 • Hans J

  Javisst är RSS fantastiskt…

  Det är så kraftfullt att en hel del aktörer gör allt för att styra flödet. Det gäller sålunda att se till så att göra reklam för andra som använder BLOGGER-konto så att det är svårt att tanka detta flöde om man inte har av BLOGGER (som ingår i GOOGLE-land) godkänd RSS-läsare. Så är det lättare :-) att använda GOOGLE-läsare än konkurrenter… Passar vi osss inte så “äger” huxflux BLOGGER hela Bloggosfären.

  Det ska vara svårt att kommentera på BLOGGER om man inte har BLOGGER-konto (eller Google). Standards och sånt trams är bara för veklingar dessutom.

  Alltså - använd gärna RSS-läsare men var försiktig så att du inte hjälper till att skapa ett monopol på kuppen. Rätt vad det är så köper väl NSA hela Google? :-)

 • Hans J

  Javisst är RSS fantastiskt…

  Det är så kraftfullt att en hel del aktörer gör allt för att styra flödet. Det gäller sålunda att se till så att göra reklam för andra som använder BLOGGER-konto så att det är svårt att tanka detta flöde om man inte har av BLOGGER (som ingår i GOOGLE-land) godkänd RSS-läsare. Så är det lättare :-) att använda GOOGLE-läsare än konkurrenter… Passar vi osss inte så “äger” huxflux BLOGGER hela Bloggosfären.

  Det ska vara svårt att kommentera på BLOGGER om man inte har BLOGGER-konto (eller Google). Standards och sånt trams är bara för veklingar dessutom.

  Alltså - använd gärna RSS-läsare men var försiktig så att du inte hjälper till att skapa ett monopol på kuppen. Rätt vad det är så köper väl NSA hela Google? :-)

 • http://andrasidansundet.blogg.se/ göte börge
 • http://andrasidansundet.blogg.se göte börge
 • Linda

  Sett den här gaphalsen? För sömnlösa natt-debatter tänker jag… http://redlib.subcult.org/

 • Linda

  Sett den här gaphalsen? För sömnlösa natt-debatter tänker jag… http://redlib.subcult.org/

 • Rikard

  Jag efterfrågar en online-reader som tillåter anonym samling av RSS-flöden via https för att krypterat och anonymt kunna samla sina RSS-flöden utan andras (ni vet vilka ni är) inblandning.

  Detta för de mest privata intressena och inte för den sociala funktionen. Det går naturligtvist att ha en öppen social RSS-samling och en mer privat.

 • Rikard

  Jag efterfrågar en online-reader som tillåter anonym samling av RSS-flöden via https för att krypterat och anonymt kunna samla sina RSS-flöden utan andras (ni vet vilka ni är) inblandning.

  Detta för de mest privata intressena och inte för den sociala funktionen. Det går naturligtvist att ha en öppen social RSS-samling och en mer privat.

 • Pngo

  Och samtidigt så håller diskussionen på om hur övergången från rss ska fungera. Det är inte särdeles bra att miljontals människor sitter och kollar hela tiden om det finns nått nytt på ett rss-flöde, utan det vore smartare om flödet informerade klienten istället. Här kommer xmpp till räddning. Men är xmpp inte alltför tunggrott? Behövs något nytt? Följ den intressanta diskussionen i din närmaste rss-läsare (eller varför inte på twitter?)

 • Pngo

  Och samtidigt så håller diskussionen på om hur övergången från rss ska fungera. Det är inte särdeles bra att miljontals människor sitter och kollar hela tiden om det finns nått nytt på ett rss-flöde, utan det vore smartare om flödet informerade klienten istället. Här kommer xmpp till räddning. Men är xmpp inte alltför tunggrott? Behövs något nytt? Följ den intressanta diskussionen i din närmaste rss-läsare (eller varför inte på twitter?)

 • http://www.desk-egitim.com/index.php?ust=menu3&sol=menu3&orta=wat work and travel

  Finns det någon information om detta ämne på andra språk?

 • http://www.desk-egitim.com/index.php?ust=menu3&sol=menu3&orta=wat work and travel

  Finns det någon information om detta ämne på andra språk?

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post: