Spinns Smurftips #PRofSweden

by Doktor Spinn on March 10, 2022 · 1 comment

Kulturkreationism
“Nu ska det handla om kreationister. Inte i den bibliska bemärkelsen, utan kulturkreationister. Uttrycket får här beteckna en dogmatisk hållning, där all kultur härrör från en Skapare (av de troende ofta benämnd “kreatör“). Precis som de bibliska kreationisterna anser man det vara skaparens privilegium att bestämma över sin skapelse. [...] Westander PR låg för två år sedan bakom profileringen av Stim som “musikskaparnas intresseorganisation”. Nu har samma PR-byrå även fått ett uppdrag av Klys och Copyswede. Att dessa två paraplyorganisationer gemensamt har delat på en byråräkning presenteras nu som “ett nytt nätverk av kulturskapare” och som en satsning “unik i sitt slag”. Riktigt vad som är nytt och unikt är oklart, förutom namnet: Kulturskaparna.”

Modern upphovsrätt i modern tid
“Varför man här okynnesblåser i debattvisselpipan vet jag inte, men det måste bero på att man faktiskt missat hela debatten – man slår här in vidöppna dörrar. De flesta debattörer i frågan anser nämligen att upphovsrätten bör vara kvar men anpassas till en ny tid med nya tekniska förutsättningar. Det är också piratpartiets officiella hållning i frågan.”

Ja, som jag sa tidigare så borde debattförfattarna och deras rådgivare läsa på. Och det är väl heller ingen som VILL utplåna den kommersiella kultureliten lika lite som ingen väl ville att Facits medarbetare skulle bli arbetslösa.

Stort stöd för upphovsrätt på nätet
Men utveckla tjänster för detta själva då?! Att det finns betalningsvilja på webben det har piratrörelsen varit tidiga med att påpeka, det är bara det att människor vill betala för enkelhet och kontext, inte för det innehåll som vi tillåter uppta vår uppmärksamhet.

Och låt bli bredbandsbolagens affär! Det är farligt på riktigt att belägga informationsdelning människor emellan med förbud och avgifter - ur demokratiskt och kulturellt perspektiv vore det mer logiskt att subventionera snabbt internet åt alla!

Från en kulturskapare till alla andra
“Det är ju en sak att tycka det vara en bra idé med nån slags fast avgift att erbjuda människor (vilket jag iofs inte håller med om även om jag inte utesluter att nån får bra idéer om dylika lösningar). Men en helt annan sak att utkräva ansvar från nätoperatörer. Ungefär som att det vore vägverkets ansvar att ta hand om bilförsäljare? Vilket antagligen skulle tas emot med ett gapskratt. [...] Sen är det ju den där biten om att folk som fildelar är tämligen hämningslösa inköpare av kultur, har ett otal forskningsrapporter visat. Varför det bortses från ständigt, är en fullständig gåta. Upplevelseindustrin gör rekordår efter rekordår samtidigt som vi har den här bisarra debatten. Jag får inte ihop det.”

Unni Drougge om Kulturskaparna
“Förutom att det irriterar mig en aning att jag plötsligt är med i en sammanslutning utan att ha blivit informerad eller tillfrågad först, stör Kulturskaparnas manifest mig genom sin beskäftiga uppmaning till bredbandsleverantörerna att ta ansvar för att inrätta betaltjänster för upphovsrättsskyddade verk.”

Westander vs Piratrörelsen #piratpartiet
Efter Ponténs och Antipiratbyråns alla pajaserier tar antipiratlobbyn nytt grepp. Och vilka står bakom? Jo, PR-byrån som har slagit mynt på att själva företräda sina klienters särintressen. Med andra ord tar Westander på detta sätt tydligt ställning i frågan - och det på antipiraterna och skivbolagslobbyns sida.

Jag är besviken på Westander och överväger nu av flera skäl att åter engagera mig pro bono i piratrörelsen - inte för att jag tror PP har en chans i riksdagsvalet, men för att om möjligt göra allt vad jag kan för att undergräva det Westander gör för att bevara en upphovsrättsindustri som redan har gått ur tiden.

Och ett tillägg till den ensidiga artikeln: Piraterna vill INTE avskaffa upphovsrätten (i själva verket är förståelsen för upphovsrätten i rörelsen extremt grundad), piratrörelsen vill REFORMERA den upphovsrättsliga lagstiftningen. Läs på.

5 tips för studenter (och egentligen alla andra)
Nyttiga tips. Och generöst delande igen från PRoper Content.

Nominates a signature song for PR of Sweden
“I’ve got friends in all the right places.”

You bet we do! :)

Sociala medier – Lyssna
Många företag oroar sig för bloggtroll/kritik och här i kommentarsfältet ser vi ett bra exempel på en kund som kritiserar i affekt. Det spelar ingen roll vad företaget säger/svarar; Blue Heaven vägrar ge med sig. Men företaget uppträder professionellt, brusar inte upp och bevarar på så sätt sin värdighet och respekt.

Visst, det är tråkigt när någon “skäller loss” så här i kommentarerna, men när det hanteras så här behöver det inte vara värre eller läskigare än just så här.

Framtidens medier idag
Det här var mycket intressant, men jag saknar en del av helhetsanalysen och det är den ackumulativa tillväxten av trafik i takt med att avsändaren successivt vinner “trust”. Det kanske ser ut som om allt han tar i blir “viralt”, när skickligheten snarare ligger i att bygga publik.

Intressant blogg detta, annars. Söker sin form just nu och jag tror den kan blir bra. Stay proper!

Ge mig kärlek
Underbar postning från en bloggfavorit!

Aftonbladet begår marknadsledarens klassiska misstag
Kloka tankar, tycker jag.

Twitter-kändisar och kändisar på Twitter
Hans Kullin skriver som vanligt relevant och klokt.

 • LG Wallmark

  Hej, tack för många bra tankar, och tack för att du positivt uppmärksammar vårt arbete, och agerande på vår blogg "Bättre affärer".

  Ser fram emot fler insikter från dig, här eller på FB :-)

  Med vänlig hälsning,

  LG Wallmark
  TeliaSonera

Previous post:

Next post: