Hur pluggar jag till PR-konsult?

by Doktor Spinn on October 1, 2021 · 18 comments

Hur pluggar jag till PR konsult?: sweden public relations Örebro kommunikation

Image by DoktorSpinn via Flickr

Jag fick en fråga på mejlen från Maria som läser MKV B på Södertörns högskola. Hon undrar vilken som är den bästa PR-utbildningen i Sverige eller utomlands?

Det finns 19 utbildningar i Sverige som erbjuder MKV-utbildningar till minst 60 poäng. Av dessa så är det fyra universitet/högskolor som erbjuder inriktningar mot public relations/strategisk kommunikation. Enligt Sveriges Informationsförening ges dessa utbildningar av Högskolan i Jönköping, Umeå universitet, Örebro universitet och Mittuniversitetet. Utöver dessa finns ett antal kortare uppdrags-utbildningar som inte berättigar till studiestöd, så dem kan vi lämna därhän.

Vilket program väger då tyngst? Vilken utbildning ska du välja?

Det är inte helt enkelt att svara på. PR-branschen består av människor med alla möjliga sorters utbildningar, allt från civilekonomer till jurister, journalister, politiker och ingenjörer - många har dubbelexamen och många har studerat utomlands. Men, den gemensamma nämnaren för de flesta är att de verkligen kan skriva. Och då menar jag inte skriva som i läsa och skriva, utan jag menar en fallenhet att i skrift handskas med ett eller fler språk på ett väldigt obehindrat sätt.

Det viktiga är således att ha en fin examen av någon sort och talang för att uttrycka sig i skrift. Visst är skrivandet något som kan tränas upp, men den som inte har någon som helst fallenhet för hantverket får det sannolikt tufft. Det är också bra om du har en edge, en kvalitet som utmärker dig. Du kanske kan charma vem som helst, eller kan skriva texter om affärssystem, eller kan sälja sand i Sahara, eller är en första klassens glädjespridare, eller har fantastisk presentations-teknik, eller kan tala kinesiska. Ja, ni fattar.

Min edge är att jag tänker baklänges. Jag fattar inte vad jag ska göra förrän jag visualiserat det konkreta slutresultatet och jag ger mig inte förrän jag “ser” debattartikeln, eller den ökade försäljningen, eller de förändrade beteendena, eller vad det nu är. Sedan går jag stegvis bakåt till dess att jag ser exakt vad jag ska göra. På så vis blir det jag gör strategiskt. Visst, det tar ett tag för mig att fatta och det blir många frågor, men sedan går det undan och det blir rätt från början.

Så, du behöver en fin utbildning, en skrivtalang och en edge. Mer då? Du behöver kontakter. Du behöver någon på insidan som kan gå i god för dig. Den enda anledningen till att PR-byråer utlyser lediga tjänster är för att signalera tillväxt och framgång. I övrigt sker rekryteringen via word-of-mouth i nätverken. Enligt min mening resulterar detta i förvisso trygg, men allt för homogen rekrytering, vilket i sin tur hämmar kreativitet, talang och utveckling. Trist, men samtidigt en realitet att anpassa sig till.

Men, frågan handlade trots allt om utbildning. Den som är ekonom förstår näringslivet, kan tala dess språk och anpassar sig lätt till konsultrollens ofta ganska tuffa lönsamhetskrav. Den som är journalsit har en rapp penna, kan nyhetsvärdera och förstår mediernas logik. Den som är ingenjör kan arbeta med modeller och systematisera och förenkla informationsprocesser. Den som är jurist har en känsla för retorik, förstår vikten av påverkan och att ordens kraft. Den som är politiskt sakkunnig kan argumentations- och härskartekniker, har god samhällsförståelse och viktiga nätverk.

För den som inte vill nischa sig rekommenderar jag en PR-utbildning. En PR-utbildning innehåller lite av allt eftersom kommunikations-vetenskap är tvärvetenskapligt. För att förstå kommunikation och kommunikationsteorier behövs en förståelse för hur samhälle, makt, retorik och psykologi samspelar. Rätt PR-utbildning adderar även en ytterligare dimension, nämligen den strategiska, där kommunikation inte längre är ett självändamål utan ett verktyg som med rätt handlag kan användas för att uppnå rätt resultat - allt på ett kontrollerat och förutsägbart sätt.

Utomlands då? Bäst på PR är USA. Där föddes både yrket och den akademiska disciplinen. MKV heter på engelska Communications och det finns många universitet som erbjuder PR-program och ännu fler som erbjuder PR-kurser att komplettera dina Communications-studier med. Ett säkert kort är att kolla upp om universitetet har några PR-forskare. Till exempel vet jag att Hawaii inte alls är så dumt ur det hänseendet. Däremot bör alla vara på det klara med att det amerikanska sättet att göra PR på inte fungerar i Sverige.

Detsamma gäller i UK. Engelsmännen har kommit långt, men deras sätt att göra PR fungerar inte riktigt här hemma i Sverige. För den som enbart studerar spelar det inte så stor roll, men det kan vara värt att känna till. Om jag någon gång får för mig att ta några högskolepoäng till så skulle jag nog satsa på Irland eller Nya Zeeland. Men varför inte plugga PR i Sverige och komplettera med språk- och ekonomistudier utomlands?

 • Maria

  Tusen tack för ett intressant och ingående svar! Jag fick säkert 10 bra ideér som jag måste forska vidare i… Ska bli roligt att se vart jag hamnar tillslut, skickar förmodligen ett vykort från Hawaii om ett år eller så :)
  Tack igen/
  Maria

 • Maria

  Tusen tack för ett intressant och ingående svar! Jag fick säkert 10 bra ideér som jag måste forska vidare i… Ska bli roligt att se vart jag hamnar tillslut, skickar förmodligen ett vykort från Hawaii om ett år eller så :)
  Tack igen/
  Maria

 • http://www.doktorspinn.net/ Doktor Spinn

  You do that. Eller ännu bättre, bjud på en lunch när du har gått klar utbildningen så snackar vi lite PR.

 • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

  You do that. Eller ännu bättre, bjud på en lunch när du har gått klar utbildningen så snackar vi lite PR.

 • Anonymous

  Bra tips!
  Men när det gäller att utbilda sig i USA så är ju ekonomin det viktigaste att tänka på tycker jag.

  Att bara åka till USA och söka direkt till skolan blir otroligt kostsamt och förmodligen inte alls värt det.

  Har du några tips på hur man kan få ner kostnaderna? Till exempel genom Berghs bachelorutbildning och liknande?

 • Anonymous

  Bra tips!
  Men när det gäller att utbilda sig i USA så är ju ekonomin det viktigaste att tänka på tycker jag.

  Att bara åka till USA och söka direkt till skolan blir otroligt kostsamt och förmodligen inte alls värt det.

  Har du några tips på hur man kan få ner kostnaderna? Till exempel genom Berghs bachelorutbildning och liknande?

 • http://www.doktorspinn.net/ Doktor Spinn

  De flesta universitet har ju Communications som ämne. Jag är ingen expert eftersom jag aldrig har pluggat i USA, men jag funderade under en tid på att göra det och kollade då upp några alternativ.

  Inom Communications som ämne finns ofta intressanta kurser med koppling till det du är intresserad av, allt från crisis communications till public policy. Mitt intryck är att USA har kommit längre än oss i det att det inte alls är märkvärdigt att kommunicera strategiskt, så jag tror att en amerikansk utbildning ger bra bang for the buck.

  Om du inte ska läsa en hel utbildning i staterna rekommenderar jag inte att ta någon grundkurs i Communications. Bra grundkurser finns i hemma i Svedala, utnyttja det faktum att det finns ett bredare utbud av fördjupningskurser istället, det är mitt tips.

  Ett annat tips är att kolla upp lite tung amerikansk PR-litteratur, var är författarna/forskarna verksamma?

  Men finansieringen, då (det var ju det frågan handlade om)? Well, för mig var inget annat på tapeten än att söka CSN-berättigade kurser – om nu USA studier hade blivit aktuellt i mitt fall.

  När du sedan hittat en lämplig kurs vid ett lämpligt universitet, ansökt och antagits och fått studiemedel beviljat, då tycker jag du ska gå med amerikanska i e-postlistan YoungPRProfessionals:

  Lyssna in dig i en vecka, presentera dig sedan och ställ frågan om någon har tips på PR-byråer att göra studiebesök hos i den aktuella staden (och kanske eventuellt praktik!).

 • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

  De flesta universitet har ju Communications som ämne. Jag är ingen expert eftersom jag aldrig har pluggat i USA, men jag funderade under en tid på att göra det och kollade då upp några alternativ.

  Inom Communications som ämne finns ofta intressanta kurser med koppling till det du är intresserad av, allt från crisis communications till public policy. Mitt intryck är att USA har kommit längre än oss i det att det inte alls är märkvärdigt att kommunicera strategiskt, så jag tror att en amerikansk utbildning ger bra bang for the buck.

  Om du inte ska läsa en hel utbildning i staterna rekommenderar jag inte att ta någon grundkurs i Communications. Bra grundkurser finns i hemma i Svedala, utnyttja det faktum att det finns ett bredare utbud av fördjupningskurser istället, det är mitt tips.

  Ett annat tips är att kolla upp lite tung amerikansk PR-litteratur, var är författarna/forskarna verksamma?

  Men finansieringen, då (det var ju det frågan handlade om)? Well, för mig var inget annat på tapeten än att söka CSN-berättigade kurser – om nu USA studier hade blivit aktuellt i mitt fall.

  När du sedan hittat en lämplig kurs vid ett lämpligt universitet, ansökt och antagits och fått studiemedel beviljat, då tycker jag du ska gå med amerikanska i e-postlistan YoungPRProfessionals:

  Lyssna in dig i en vecka, presentera dig sedan och ställ frågan om någon har tips på PR-byråer att göra studiebesök hos i den aktuella staden (och kanske eventuellt praktik!).

 • http://www.doktorspinn.net/2008/12/03/jobb-pa-mediebyra/ Jobb på mediebyrå? | Doktor Spinn

  [...] När det handlar om val av utbildning har jag skrivit om det tidigare i postningen Hur pluggar jag till PR-konsult? [...]

 • http://www.doktorspinn.net/2009/01/07/populara-pr-postningar/ Populära PR-postningar | Doktor Spinn

  [...] Hur pluggar jag till PR-konsult? [...]

 • http://beyondsizes.wordpress.com/ Nostalchic

  Jag pluggar på Institutionen för journalistik och masskommunikation i Göteborg där jag läser medie och kommunikationsvetenskap så det går även i Göteborg.

  Det är verkligen otroligt intressant, även om min senaste kurs var ganska torr då vi läste om YGL ochh TF och massmediernas historia. Jag ska precis börja läsa min andra termin och det känns som jag äntligen hittat min grej 33 år gammal.

 • http://beyondsizes.wordpress.com/ Nostalchic

  Jag pluggar på Institutionen för journalistik och masskommunikation i Göteborg där jag läser medie och kommunikationsvetenskap så det går även i Göteborg.

  Det är verkligen otroligt intressant, även om min senaste kurs var ganska torr då vi läste om YGL ochh TF och massmediernas historia. Jag ska precis börja läsa min andra termin och det känns som jag äntligen hittat min grej 33 år gammal.

 • http://beyondsizes.wordpress.com/ Nostalchic

  nu råkade jag trycka på send innan jag var klar, vilket är typiskt, jag ville tillägga att det jag läser är ju mer en bredare utbildning, vilket kanske egentligen inte kan kallas en riktig utbildning till PR-konsult, men jag hoppas på sikt att det ska leda till det, vad tror du om det?

  Blev tipsad om din sida av Klara och jag finner den verkligen informativ och intressant. I´ll be back.

  //T

 • http://beyondsizes.wordpress.com/ Nostalchic

  nu råkade jag trycka på send innan jag var klar, vilket är typiskt, jag ville tillägga att det jag läser är ju mer en bredare utbildning, vilket kanske egentligen inte kan kallas en riktig utbildning till PR-konsult, men jag hoppas på sikt att det ska leda till det, vad tror du om det?

  Blev tipsad om din sida av Klara och jag finner den verkligen informativ och intressant. I´ll be back.

  //T

 • http://www.doktorspinn.net/2009/11/22/forslag-pa-pr-litteratur/ Förslag på PR-litteratur

  [...] så mycket information som jag länge letat efter. Dina texter om att plugga till PR-konsult [här] och vilka som är de bästa utbildningarna [här] är spot on vad jag behövde. Nu till min [...]

 • Johan Dahlquist

  MKV på JMG/Göteborgs Universitet har du glömt!

  Kurser inom grundutbildning:

  Är du intresserad av medieutveckling, mediers innehåll och användning eller att arbeta med PR, opinionsbildning och omvärldsanalys, som professionell informatör eller som en del av din framtida yrkesverksamhet? Då bör studier i medie- och kommunikationsvetenskap, MKV, passa dig.

  Kommunikation – från individ- till organisationsnivå
  Medierna i samhället
  Massmediekunskap (nätkurs)
  Organisationen och omvärlden
  PR, journalistik och strategier för opinionsbildning
  Metodkurs
  Examensarbete i Medie och kommunikationsvetenskap

 • Johan Dahlquist

  MKV på JMG/Göteborgs Universitet har du glömt!

  Kurser inom grundutbildning:

  Är du intresserad av medieutveckling, mediers innehåll och användning eller att arbeta med PR, opinionsbildning och omvärldsanalys, som professionell informatör eller som en del av din framtida yrkesverksamhet? Då bör studier i medie- och kommunikationsvetenskap, MKV, passa dig.

  Kommunikation – från individ- till organisationsnivå
  Medierna i samhället
  Massmediekunskap (nätkurs)
  Organisationen och omvärlden
  PR, journalistik och strategier för opinionsbildning
  Metodkurs
  Examensarbete i Medie och kommunikationsvetenskap

 • http://www.doktorspinn.net/2010/11/12/spinns-smurftips-51/ Spinns Smurftips — Doktor Spinn

  [...] dag i livet som PR-konsult « Same Same But DifferentÄsch. Min postning http://www.doktorspinn.net/2008/10/01/hur-pluggar-jag-till-pr-konsult har knuffats ner till tredje plats i Google-sökningen på “PR-konsult”, men skönt är [...]

Previous post:

Next post: