Din portabla identitet

En del av er kanske har säkert hört talas om Google Friend Connect och Facebook Connect. Alla som finns på Facebook eller har en Gmail-adress och därmed tillgång till Google-tjänster som Calendar, Docs och Reader, kan på fler och fler sajter logga in på ett mini-community med samma inloggningsuppgifter som du använder för exempelvis Gmail eller Facebook.

Jag har till exempel lämnat mitt avtryck på jardenberg unedited, SSBD, deep.edition, Mindpark, As Good As It Gets - för att namedroppa några. Varje gång jag surfar förbi lämnar jag alltså ett ganska kvalificerat digitalt fotavtryck.

Många kanske ser det som ytterligare en finess för alla hardcore digital natives därute. Och kanske får det fart, kanske inte. Många ser nog synergier med OpenID, geotagging och mikrobloggande.

Men från PR-perspektivet skulle jag vilja lyfta upp något mycket mer intressant, detta genom att peka på all den publikdata som människor frivilligt lämnar efter sig. Vi kan jämföra med hur cookies på webben gav oss mer relevanta annonser genom att känna av vilka sajter vi varit på tidigare och med vilken frekvens vi surfade. Med tjänster av det här slaget blir det mycket enkelt att avgränsa surfande publiker efter hur sociala de är på webben.

Men frågan är vem som kommer att äga och ha tillgång till all denna information?

Andra bloggare om , , , , , , , , , , , , målgruppsanalys, intressant?

Taggar: , , , , ,

7 kommentarer till “Din portabla identitet”

 1. Doktor Spinn says:

  Detta är dagens första postning, så först ut att kommentera får en Spotify-invite. Glöm ej giltig e-postadress (visas ej) och kanske någon rad om vem du är och hur du hittade hit! Mvh Jerry

 2. Linnea says:

  Ja, hej! Jag skulle gärna vilja ha en spotify invite! Skulle gärna vilja koppla bort mörkret och snön här utanför här uppe i Luleå där jag bor. Ibland vill man bara ha sommar även fast det är jul snart. Var på jakt efter spotify när jag lyckades googla mig in hit!

  hälsningar
  linnea

 3. Doktor Spinn says:

  Norrländska flickor med fina namn har förtur! Skickar en invte nu, Linnea! Mvh Jerry

 4. Linnea says:

  Tack så jättemycket! Det här kommer göra min söndag så mycket bättre!

 5. deeped says:

  Du. Det är dubbellänk till mindpark även på Goods blogg.

 6. Doktor Spinn says:

  @deeped: Thanks! *ändrar skyndsamt*

 7. [...] skrev ju om det här tidigare, men det är först i dag som jag har fått ordning på Google Friend Connect. Nu får vi se om [...]

Kommentera gärna!