Sousveillance goes Photosynth

En radiointervjuare frågade mig om jag trodde att torgmöten är något som kommer att försvinna från politiken mot bakgrund av den tekniska medieutvecklingen vi ser nu. Mitt svar var att jag trodde att den fysiska världen och den digitala världen kommer att konvergera. Så här skulle jag vilja utveckla det svaret:

De allra flesta av oss går idag omkring med mobiltelefoner som kan knäppa kort, ta upp ljud och spela in rörlig bild. Jag tror att vi bara har sett början av denna utveckling. Våra mobila upptagningsenheter tror jag kommer att bli än mer sofistikerade och fler och fler kommer att livestreama sin omgivning i allt större utsträckning.

Steve Mann (tipstack Lotta Rickeby) myntade uttrycket “sousveillance” - bevakning underifrån. Gräsrotsbevakning. Bilden ovan visar en webbkamera för mobilt bruk. Vore inte det ytterligare en komponent till din livsström på den sociala webben, så säg?

Jag tror inte att detta kommer att växa fram som en motreaktion till myndighetsövervakningen, utan som en ungdomskultur där varje sekund som inte realtidsdokumenteras är en förlorad sekund. De blir pionjärer och framtidens reality show celebrities

Ur ett tekniskt perspektiv är möjligheterna slående. Det är inte otänkbart att vi kommer att kunna skapa aktuella digitala 3D-kartor av hela städer med hjälp av Photosynth-teknologi (se klipp nedan). Gränsen mellan det fysiska och det psykiska rummet suddas ut och konvergerar - geografiskt.

Det stora värdet av i en sådan utveckling - för att återkoppla till torgmöten- är i realiteten inte själva kartfunktionaliteten. Det verkliga värdet uppstår först när du befinner dig på själva platsen fysiskt. Då kan du få information om alla objekt runt omkring dig. 

Du kan även interagera med objekten. Varför inte lämna en virtuell recension av restaurangen alldeles utanför dörren? Eller märka upp dig själv som singel eller jobbsökare? Eller varför inte spela MMPORG-spel i den fysiska världen?

Pingat på intressant.se.

Relaterade postningar

Taggar: , , , , , ,

Kommentera gärna!


MediaCreeper