Jobb på PR- eller mediebyrå?

by Doktor Spinn on December 3, 2021 · 11 comments

Från Jennifer:

Hejsan, du verkar ha en väldigt bra koll på PR. Jag ska till våren välja vad jag ska läsa sen efter gymnasiet, och jag har funderat på att läsa PR. men Är inte säker på om det är det bästa valet. För saken är den att jag vill arbeta inom media, jag vill få ut reklam ut i media, arbeta med reklam och få ut information i media och mellan olika företag. Vet inte om PR-konsult är det bästa att bli då. Har du någon åsikt om vad jag bör läsa? Skulle bli väldigt glad om jag fick ett svar av dig.

Hej Jennifer,

Berömvärt av dig att ha en idé om vad du vill göra! Lika berömvärt är det att du frågar runt på nätet hos yrkesverksamma för mer information. Applåder!

När det handlar om val av utbildning har jag skrivit om det tidigare i postningen Hur pluggar jag till PR-konsult?

Det låter som om du vill arbeta med marknadsföring och det låter också som om du vill hjälpa företag att få ut sina budskap. Då kan PR definitivt vara något för dig. en vilja att påverka och ett kall att hjälpa är bra ingångsvärden för en duktig PR-människa.

Samtidigt är det inte lätt för en utomstående att hålla isär på alla begrepp. Till att börja med, vad är det för skillnad på reklam, PR och marknadsföring egentligen?

Marknadsföring är ett samlingsbegrepp för hur en aktör “för sig” på marknaden. En organisation kan till exempel vara både duktig och usel på att marknadsföra sig. Att göra reklam är ett sätt att marknadsföra sig, att göra PR ett annat.

Ofta när någon använder ordet marknadsföring, så är det reklam de menar. Det finns många olika sätt att göra reklam på, men i grunden handlar det om att köpa annonsutrymme i olika kanaler. Tv-reklam, utomhusreklam på stortavlor, direktreklam i människors postlådor, telemarketing, banners på välbesökta sajter, radioreklam, events och sponsring.

PR handlar mer om att kommunicera via kanaler som organisationen inte behöver betala för. Detta innebär att budskapen måste vara så pass intressanta att människor som inte nödvändigtvis delar ledningens intressens ändå förvandlas till ambassadörer för organisationen. Ett exempel kan vara att tipsa journalister om bra nyheter som faktiskt stöttar organisationens affärsmål.

När det gäller synlighet i olika medier, så ser därför reklam och PR extremt olika ut. Reklamen fokuserar på allt det positiva kring organisationens erbjudande, detta eftersom man betalat för medieutrymmet och får säga vad man vill. PR-budskap är tvärtom fulla av konflikter och aktualiteter, eftersom det är sådant som vi människor gärna sprider vidare.

Ett reklambudskap kan vara: “Vi har det snabbaste bredbandet till det lägsta priset!”

Samma budskap i PR-versionen: “Sex av sju operatörer tar överpriser för långsamt bredband!”

Är det därför svårare att arbeta med PR än med reklam? Nej, för reklamen har sina utmaningar i att lyckas överrösta all annan reklam. Därför ställs extrema krav på kreativitet när det gäller reklam, medan det i PR mer handlar om att formulera budskap med fingertoppskänsla. Allt handlar om vilken typ av person du är.

Men av din fråga att döma vill du hjälpa företag att nå ut med sina budskap i medierna rent praktiskt. Detta arbetar PR-branschen definitivt med. I reklamvärlden läggs istället tonvikten på att ta fram ett budskap som sticker ut, reklamarna själva lägger inte särskilt mycket krut på att få ut annonserna på alla de rätta ställena.

Men låt oss inte gå för hastigt fram här. Bara för att jag arbetar med PR (här den Wikipedia-artikel på svenska jag skrev det första utkastet av) tänker jag inte rekommendera PR rakt av. Den som vill arbeta med PR bör brinna för att formulera sig, för att skriva, för att övertyga. Och det ska verkligen sägas, att det krävs en hel del i dessa avseenden. Det räcker inte med att vara hyfsad inom dessa områden, du måste vara vassare än de flesta!

Kanske är det främst medievärlden som fascinerar dig? Alla tidningar, tv-kanaler, radiostationer, nyhetsdesker, pulsen, det ständiga flödet, mångfalden, magasin och veckotidningar, pappersprassel och webbklick. Det ständigt föränderliga medie-landskapet. I så fall vill jag slå ett slag för alla landets mediebyråer.

En mediebyrå hjälper företag med att placera sina annonskampanjer i medierna. De hjälper till att hålla kontakterna med landets alla annonsavdelningar, de håller koll på vad det kostar och vilka som läser, tittar och lyssnar i olika kanaler. De jobbar både med mediestrategier och med konkreta mediekontakter. I jobbet ingår att hålla sig uppdaterad om vad som händer i medievärlden.

Bevisligen går det även att tjäna en del pengar på en mediebyrå.

Ett annat alternativ för dig som vill jobba med alla marknadsföringsredskap och inte behöva välja är att arbeta på en organisations marknadsavdelning. Där får du arbeta mot olika specialistleverantörer som reklambyråer, PR-byråer och mediebyråer. Eller så gör marknadsavdelningen delar av jobbet själv, eller “inhouse” som det kallas.

Ska du arbeta på en mediebyrå tycker jag du ska börja läsa mediepublikationerna Dagens Media, Resumé och Medievärlden här på webben (du hittar många bra länkar i mina länklistor). Sedan tycker jag du ska söka kursen Medie- och kommunikations-vetenskap A. Vill du in på PR-spåret så är detta en bra start i alla fall och då kan du läsa vidare här.

Vill du arbeta på en marknadsavdelning rekommenderar jag att du läser en ekonomisk utbildning och specialiserar dig på marknadsföring. Många kommer från det här spåret till PR-världen, kan tilläggas, så inte heller här stänger du några dörrar för dig själv.

Sist men inte minns vill jag poängtera att det är hård konkurrens och alla vill rekrytera endast de bästa, så spotta i nävarna, bestäm dig för att bli bäst i världen och kör bara kör!

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , pr-byrå, mediebyrå, marknadsföring, , , reklambyrå.


(315 post views)

Post comment as twitter logo facebook logo
Sort: Newest | Oldest

Wow, detta hjälpte mig enormt mycket. Tack.

Och när du blir marknadsdirektör på ett stort och häftigt bolag och känner att ni skulle behöva plocka in PR-hjälp - call me.

Ja det har du verkligen! Har börjat kolla på utbildningar där man kan bli en marknadsförare. Tack åter igen!

Coolt. Då känner jag faktiskt att jag har varit delaktig och påverkat en stort och viktigt beslut - allt bara genom att kommunicera öppet och ärligt. Det är det jag brinner för! :)

Tack så otroligt mycket! Det du skrev hjälpte mig faktiskt mycket. Tror nog att det mer är en marknadsförare jag vill bli, vilket passar ganska bra eftersom jag läser Sammhälls-Ekonomi med marknadsföring som inriktning.

Trackbacks

  1. [...] efter. Dina texter om att plugga till PR-konsult [här] och vilka som är de bästa utbildningarna [här] är spot on vad jag behövde. Nu till min fråga: har du någon litteratur som du kan tipsa om på [...]

Previous post:

Next post: