Hej,
hittade din blogg idag och jag blev överlycklig då den innehöll så mycket information som jag länge letat efter. Dina texter om att plugga till PR-konsult [här] och vilka som är de bästa utbildningarna [här] är spot on vad jag behövde.
Nu till min fråga: har du någon litteratur som du kan tipsa om på ämnet PR/kommunikation/branding? Jag är en lekman än så länge, men hoppas läsa Media- och kommunikationsvetenskap inom ett år då jag tar studenten i sommar. Som en liten mjukstart skulle jag vilja ha något att bita i, gärna på engelska.
Så, har du något hett tips?
Tack för en bra blogg,
Filip Svensson

Hej Filip,

Absolut, visst har jag det. Pluspoäng förresten för att du redan googlar och vill sätta dig in i PR-tänkandet tidigt.

Innan vi går in på tipsen så flaggar jag för att det finns en del praktiskt inriktade böcker av handbokskaraktär där ute. Den som vill ha handfasta råd och tips kring medierelationer och marknads-PR hittar ett gäng Prime-böcker av Peter Karaszi. På ämnet sociala medier finns en Kreafon-bok vid namn Marknadsföring och kommunikation i sociala medier. Och så har vi förstås den bästa handboken generellt, Westanders PR-handboken.

Men det där är ju rätt lättsmälta grejer, de är byråframtagna publikationer som gör en poäng av att inte gå på djupet. Av din fråga att döma antar jag att du vi ha the real deal… och oj vad din fråga har hamnat rätt då.

Grund(tegel)stenen i din PR-bokhylla skulle kunna vara Heaths Handbook in public relations, Grunigs Excellent public relations and effective organizations (alternativt den kortade versionen Excellence in public relations and communications management) eller Cutlip, Center och Brooms Effective Public Relations.

En av dem räcker till att börja med, men jag rekommenderar alla innan utbildningen är slut. Ämnet är strategisk kommunikation.

Sedan behöver du grundläggande mediekunskap, en hel jäkla massa faktiskt. Lippmanns Public Opinion, McLuhans Understanding media, McManus Market-driven journalism, Severin och Tankards Communication theories, Shoemaker och Reeses Mediating the message samt Altheide och Snows Media logic.

Om du ska välja en av dessa till att börja med? Communication theories, i så fall. Men gärna alla innan utbildningen är slut.

När du väl har blivit antagen till en utbildning får du ofta tillgång till universitets eller högskolans biblioteksdatabas. Gå igenom de senaste årens artiklar som du tycker verkar i intressanta i Journal of public relations research och Public relations quarterly. Skriv ut de artiklar som verkar intressanta.

Sedan vad gäller digital PR som är väldigt mycket i ropet just nu, så tycker jag att du ska läsa precis allt vad Brian Solis skriver på sin blogg PR 2.0.

(Jag passar på att nämna att det förstås finns fler specialiseringar än just digital PR. Det finns allt från kriskommunikation till lobbying och varje disciplin har förstås sina standardverk. Men det kan du kanske mejla och fråga om den dagen det blir aktuellt? Böcker är ju trots allt rätt dyra.)

Tyvärr saknar jag litteraturreferenser om sociala nätverk och nätverksteorier, gärna då med koppling till tidiga samhällen och sociala strukturer i naturen. Rent populärvetenskapligt finns ju Gladwells Tipping point, Andersons The long tail och Thorstensons Människor påverkar människor, men vilka är de akademiska standardverken här?

Min kollega Anders Lundkvist (ping!) kanske har förslag? Anders har doktorerat på Handels i nätverk och relationer.

Micco Grönholm (ping!), vad tipsar du om för standardverk när det gäller varumärkesstrategier?

Till sist lite överkurs: Det vore ju underbart om du kunde få tag i Deweys The public and its problems och Bernays Propaganda. De lär inte finnas med på några litteraturlistor längre, men ändå. Deweys sätt att på 1920-talet indela människor i olika publiker på socialpsykologiska grunder har plötsligt blivit rätt sätt att tänka för att närma sig den sociala webben och Bernays (som är kusin med Freud!) har blivit kallad PR-yrkets fader (bara en sådan sak!).

There you go.

Hoppas att jag inte har skrämt bort dig, men eftersom du faktiskt är ute och jagar anglosaxisk PR-litteratur på nätet ett år innan utbildningen startar så tänker jag att du faktiskt är en lika nyfiken och kunskapstörstande person som jag själv!

Lycka till!

Similar posts:

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Tweets that mention Förslag på PR-litteratur — Doktor Spinn -- Topsy.com
2021-08-02 at 10:34

{ 11 comments… read them below or add one }

Leo (6 comments) 2021-11-22 at 22:54

‘Lobbyisterna’ ([email protected] för ett exemplar) var mycket inspirerande och lärorik tyckte jag. Den fick mig att vilja jobba med PR och idag läser jag medie- och kommunikationsvetenskap.

Vill även ta tillfället i akt och tacka för en mycket bra blogg=)

Reply

@collentine (4 comments) 2021-11-22 at 23:35

Ser ut som en mycket bra lista:)

Lägger till en om PR för web 2.0
Putting the Public Back in Public Relations - Brian Solis

Reply

Leo (6 comments) 2021-11-22 at 23:46

Dierdre Breakenridges ‘PR 2.0: New Media, New Tools, New Audiences’ är också bra.

Reply

Doktor Spinn (477 comments) 2021-11-22 at 23:53

Jag tyckte även apropå digital PR att Chris Brogans Trust agents var bra PR-läsning.

Tack för tips, alla! PR-nördar unite! ;)

Reply

Karim (1 comments) 2021-11-23 at 00:31

Kompletterar gärna med Lisa Campbells Hitting the Sweet Spot och Jon Steels Truth, lies & advertising och självklart allt läsbart med Seth Godin, bland annat Tribes

Reply

Linus Johansson (1 comments) 2021-11-23 at 09:07

Håller med om att Trust Agents! Kan även rekommendera “Six pixels of separation” av Mitch Joel.

Reply

Micco Grönholm (2 comments) 2021-11-23 at 12:14

Varumärkesstrategi (marknadsföring), läsning:

Börja med Idris Mootee’s “60-minute Brand Strategist”. Den kan under begränsad tid laddas ner som PDF från SlideShare (det krävs ett konto, men att skaffa konto är gratis): http://www.slideshare.net/imootee/60-minute-brand-strategist-limited-edition
(Alternativt kan du testa den här länken: ftp://patriko:[email protected])

Kolla sedan den här listan:
http://micco.se/2009/03/de-10-basta-bockerna-for-marknadsforare/
Jag rekommenderar att du börjar med bok nr 1 och 3.

Men tänk på att en stor del av den gamla kunskapen håller på att omprövas pga att vårt sätt att både konsumera media och interagera med varumärken håller på att förändras radikalt. Håll därför koll på vad som skrivs på varumärkes- och marknadsföringsbloggar, både i Sverige och utomlands. Börja med dessa tre utländska bloggar:
http://www.brandingstrategyinsider.com/
http://www.acleareye.com/
http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/

Och vill du ha fler bloggtips, kolla min bloggroll (http://micco.se).

Lycka till!

Reply

Joakim Aittamaa Lindström (1 comments) 2021-11-23 at 13:18

Filip >>
Jag vet inte om du söker i Stockholm eller inte. Jag har läst MKV tidigare. Kolla gärna upp Reklam & PR på Stockholms universitet, betydligt roligare och nyttigare kurs. Man läser i stort sett samma delar om kommunikationsteori på båda utbildningarna, men på Reklam & PR är det ett större fokus på marknadskommunikation och mer input från branschen i form av gästföreläsare från olika byråer och dylikt. Dessutom ingår mer praktiska övningar, och inte bara teori hela tiden. Rekommenderas varmt!

Reply

Jens Persson (1 comments) 2021-11-24 at 18:55

En av de viktigare böckerna som skrivits tycker jag är Gabriel Weimanns - The Influentials: People Who Influence People. Den kretsar mycket kring opinionsbildning men tar ändå upp mycket av det som är centralt i dagens marknadsföring och public relations i allmänhet; varför lyssnar vi på vissa människor? vilka lyssnar vi på och vilka lyssnar vi inte på? hur hittar jag de här personerna som andra lyssnar på?

Jag byggde stora delar av teoriavsnittet till min examensuppsats på Weimanns bok och trots att den nu har några år på nacken så har jag inte lyckats hitta många böcker som täcker ämnet så pass bra och som samtidigt känns så pass aktuell även idag.

Är du intresserad av PR, sociala medier, social marknadsföring, word of mouth eller liknande så är den här boken ett definitivt måste.

Vad gäller utbildningar så är det en smaksak. Problemet som jag ser det är att det idag inte finns någon utbildning som täcker både den teoretiska och den praktiska aspekten. Om du gör som jag och läser MKV på Stockholms Universitet så får du den väldigt diger men teoretisk utbildning och du får därför försöka lära dig det praktiska på egen hand. Och pluggar du på Berghs SOC eller liknande så får du en väldigt god praktiskt orienterad utbildning men betydligt tunnare teoretisk bas. Man kan säga att skillnaden är att MKV-studenter lär sig VARFÖR och Berghs-studenter lär sig HUR. Personligen tycker jag man bör ha båda delarna.

I slutändan handlar dock allt om dig som person. Både en examen från MKV och en examen från Berghs är bra utbildningar! Tro inget annat. Och har du bara drivet och nyfikenheten att lära dig så kommer du säkerligen lyckas oavsett vilken väg du går. Och känner du att du har råd och tid kan du ju välja båda delarna ;)

Slutligen vill jag även säga att ingen skola har lärt mig så mycket som de saker jag lärt mig själv genom att läsa på nätet, diskutera på forum och hitta egen litteratur.

Reply

Doktor Spinn (477 comments) 2021-12-13 at 20:26

Shit, det blev ju mycket smarrigt i den här kommentarstråden! Tack alla!

Reply

@ecologythinking (4 comments) 2021-07-31 at 22:49

Synd att en del av böckerna ska vara så sjukt dyra !
Men varmt tack till tipsen. De flesta är nu tillagda till min wish list på amazon.

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.