Social Media Naturals

by Jerry Silfwer on February 28, 2022 · 32 comments

Buffer

Vad är hemligheten till framgång i sociala medier? Jag har länge predikat om att det är en förutsättning att leva och andas sociala medier. Inte så att de upptar all din vakna tid, men åtminstone så att de blir en naturlig och viktig del av ditt vardagliga liv.

Men att leva och andas sociala medier är just bara en förutsättning, inte ett recept på framgång.

Jag funderar när jag sitter i sällskapet på Stockholm Social Media Lunch Club. Det är någonting med de här människorna. De har inte nödvändigtvis högre IQ än andra. Absolut inte högre EQ. När det gäller dessa två egenskaper tycks denna grupp människor vara som folk är mest.

Men där finns något, något som håller ihop denna brokiga skara. Visst finns det ett engagemang, en nybyggaranda och en känsla av samhörighet, men jag kan inte låta bli att känna att det finns någon ytterligare sammanhållande kraft än bara ett gemensamt intresse för sociala medier.

När jag kommer till lunchen är jag lite tidig och får mig en pratstund med Annika Lidne. Hon är intensiv och hennes tankar rör sig snabbt, jag kan märka hur hon utan problem tänker på fem saker samtidigt - ändå är det jag som får hålla mig på tårna för att hänga med. Det är som att prata med Sofia Mirjamsdotter - det går undan.

När lunchen kommit igång tar Annika golvet. Hon kopplar ihop något jag sa i förbifarten, korstabulerar det med något jag skrivit på min blogg för några dagar sedan och kopplar samman detta med ett helt annat skeende och utifrån allt detta drar hon en slutsats, en slutsats som får alla i rummet att känna sig utvalda och välkomna på samma gång.

Vid bordet är Morris Packer självsäkert charmant och Paula Marttila förtjusar med oansträngd lätthet. Jag hejar på Kristofer Mencák och Björn Falkevik. Brit Stakston och Johan Ronnestam gör sig hörda och fångar genast upp Bambuser-kameran och efter en stund slår sig Ulrika Ingemarsdotter ned och på mindre än två sekunder inger hon en känsla av oförställd uppriktighet.

Mattias Östmar behöver två meningar på sig för att avklara hälsningsfraser och boka in en eftermiddagsfika. Det känns som jag känner honom, trots att vi knappt har träffats AFK, ungefär som med Olle Ahnve och Billy McCormack, två andra inspirerande personer jag träffat tack vare de sociala medierna - men som jag egentligen inte känner.

Det slår mig då att dessa människor är naturals, naturliga kommunikatörer. De utmärker sig i det sociala medielandskapet tack vare en sorts fallenhet att kommunicera med andra människor. Som går rakt på sak, som har något att säga. Som minglar för att de faktiskt har något att förmedla och som verkligen vill lyssna - som delar en ovilja att slösa värdefull tid på artighetsfraser.

Det är något intuitivt över dessa människor. En del är extroverta, andra introverta, en del känns tekniskt logiska, andra instinktivt inkännande, men alla tycks de dela denna förmåga att lyssna och att förmedla budskap som träffar med avsedd effekt.

I PR-världen har vi utvecklat en känsla för att hitta och coacha de individer som vi ser har en fallenhet för att möta journalister. Jag börjar tro att vi i PR-branschen även måste utveckla en känsla för att hitta och coacha organisationens social media naturals - och på så sätt hjälpa dem att skapa sin egen framgång i det nya sociala medielandskapet.

Pingat på intressant.se. Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Post comment as twitter logo facebook logo
Sort: Newest | Oldest

Trackbacks

 1. [...] Doktor Spinn PR-konsulten Jerry Silfwers blogg « Social Media Naturals [...]

 2. [...] Silfwer har gjort en spaning gällande de människor som rör sig i gräddan av de sociala medierna i Sverige: Det slår mig då att dessa människor är naturals, naturliga kommunikatörer. De utmärker sig i [...]

 3. Social media naturals : Sociala mediers tillåtna slutenhet - Online PR says:

  [...] aka doktorspinn.net lyfter i sin blogg upp två frågeställningar som verkligen är intressanta. Den första handlar [...]

 4. [...] mer: Social Media Naturals, Vikten av en digital närvaro, Workshop om dina digitala [...]

 5. [...] Läs mer: Creating Online Ambassadors (Prezi), Att leva sociala medier, Social Media Naturals [...]

 6. [...] första möte. Andra som har kommit i min väg är Brit Stakston, Billy McCormac, Björn Falkevik, Jerry Silfwer och nyss nämnda Mattias - med flera med [...]

 7. [...] extremt höga krav på politiska ledare att vara naturliga kommunikatörer (jfr Social media naturals), [...]

 8. [...] Rubels resonemang om Allstars liknar mitt om Naturals. Men mitt är bättre i en skandinavisk miljö - det handlar om konversation och fallenhet för [...]

 9. [...] I en organisation ska de bäst lämpade tränas och ställas framför kamerorna och mikrofonerna. De bäst lämpade ska möta kunderna ansikte emot ansikte - kanske i butiken eller på säljmötet. Andra gör sig bäst på scen inför en stor publik. Andra brandtalar med fördel på torg. Ytterligare andra älskar att kommunicera via telefon hela dagarna. Att vi är olika duktiga på olika saker, att vi har olika fallenheter, det är helt naturligt. [...]

 10. [...] medborgarengagemang på nätet håller på att spräcka tinningarna, finner äntligen både “social media naturals” och “tekniknördarna” en Facebook vänförfrågan i sin Inbox, från just [...]

 11. [...] konung Klaus-Peter Beiersdorf är med blogg igen. Har frågat om jag vill komma och prata social media naturals i ett annat sammanhang och det vill jag förstås. Mer om detta vid [...]

 12. [...] Social media naturals - den nya tidens digitala påverkare [...]

Previous post:

Next post: