En del vänner tycker att jag bubblar upp lite här och var och att det verkar som om jag har en redig koll på den sociala webben. Och det är ju förstås lite meningen, men att bygga en individuell närvaro är egentligen ganska enkelt - och roligt!

Och - framför allt - när den digitala närvaron väl är på plats så verkar som om man är mer närvarande och produktiv än vad man i själva verket kanske är! Tjoho!

Så här har jag gjort:

1. Ett tidigt vägskäl är att ställa sig frågan om hur privat man vill vara. Som PR-konsult vet jag att all information vill vara fri, och därför publicerar jag aldrig hemligheter som inte tål dagsljus. I övrigt ser jag till att kunna stå för det jag gör, oavsett om det handlar om mitt yrke eller mitt privatliv.

2. Det jag tycker är roligt med den sociala webben är att sprida mina egna och andras tankar. Detta är själva grunden och därför bygger min tanke på att jag vill vara en person som skapar nytt och unikt innehåll. Mina och andras PR-tankar hamnar här på Doktor Spinn och mina övriga tankar på ALFAHANNE.se.

3. Det är tufft att vara en upptagen person och samtidigt hålla två bloggar levande. Därför har jag på Doktor Spinn lett in ett kommenterat PR-flöde från mitt omvärldsbevakningsverktyg, Google Reader. Och på ALFAHANNE.se har jag öppnat upp för en rad vänner med samma problem, nämligen att de är för upptagna för att hålla liv i egna privatbloggar, men som gärna bloggar utmärkt när inspirationen infinner sig.

4. Via det delade flödet PR-NYHETERNA och Doktor Spinn strömmar en hel del PR-intresserade människor och jag ville ge dessa människor en chans att mötas på webben istället för att vara hänvisade till olika PR-bloggares kommentarsfält. Detta resulterade i PR of Sweden och PR of Sweden på Twitter.

5. För att ge PR of Sweden den kärlek webbcommunityt faktiskt förtjänar så har jag delegerat administrationen till lovande PR-konsulten Mikaela Waxin.

6. Jag försöker fånga upp dem som läser på bloggarna genom att låta trafiken bygga tre Facebook Fan Pages - Doktor Spinn, ALFAHANNE.se och PR of Sweden. Det här skapar en brygga mellan sällanbesök och den mer konstanta närvaron i Facebooks nyhetsflöde.

7. Jag ser därefter till att ta tillvara på varenda litet RSS-flöde som skapas. Till och med den musik jag lyssnar på i Spotify (spellistor) omvandlas via Last.fm till ett musikflöde. Det handlar om allt från en komplett livsström till specifika flöden av postningar som jag skriver på engelska. Med Backtype Connect och Feedburner så samlar jag allt på ett ställe.

8. Emellanåt kan jag kolla in på statistiken och lära mig hur det hela fungerar. Google Analytics samlar all klickdata för plattformarna och Feedburner för alla RSS-flöden.

9. Ibland händer det att jag skriver en bloggpost på arbetstid. Då tillhör den min arbetsgivare tänker jag - och då postar jag den på Springtimebloggen. Bilder hamnar på min Flickr-ström och video på min Youtube-kanal.

10. Som alla kontorsråttor arbetar jag mycket i Outlook och Gmail. Därför kan jag med Posterous snabbposta bloggposter, bilder och video lika enkelt som jag skickar ett mejl.

11. Eftersom jag ändå har tillgång till egna aggregerade flöden så leder jag in dem på Friendfeed, Bloggy, Tumblr, LinkedIn och Plaxo. Inte för att jag är aktiv där, men en del föredrar att hänga där, så varför inte? (Dessutom låter jag Friendfeed publicera min livsström på Facebook, vilket är lite för mycket information, men vi får se hur jag fixar det.)

12. För att det inte ska bli pinsamt tyst om jag får en ny kontakt eller kommentar i kanaler där jag inte är aktiv (eller på bloggar som jag ännu inte upptäckt), så ser jag till att Backtype Connect, Google Alerts och andra typer av sökningar låter mig veta via Google Reader om vad som händer, eller om jag omnämns någonstans.

Tweak: Every action requires a reaction, det är min filosofi. Om jag får en kommentar eller en inlänk, då ser jag till att reagera på något sätt. Det är näthyfs, tycker jag.

13. Därefter använder jag twitterfeed för att automatposta till Twitter. Här är jag försiktig! Om jag skulle leda in exempelvis PR-NYHETERNA så skulle det bli för mycket brus för dem som följer mig, men om jag enbart publicerar egna statusuppdateringar så blir det istället för fattigt. Därför publicerar jag nya postningar på Doktor Spinn och ALFAHANNE.se (endast mina egna) och mitt kommenterade flöde från Google Reader - ungefär tre till fem surftips per dygn. Det tycker jag skapar en lagom närvaro - tillräcklig för att vara intressant, men inte för överdriven för att bli blockad.

Tweak: En fördel med twitterfeed är att via bit.ly kunna tracka klickstatistik, samt att kunna lägga till suffix och prefix automatiskt - till exempel märks alla mina PR-postningar med hashtaggen #profsweden automatiskt.

14. Mitt Twitter-flöde är uppdelat i olika sökningar, men generellt så sållar jag hyfsat hårt bland dem jag följer. Min princip är att personen måste vara intressant eller tyst.

Tweak: Vill jag lära mig nya saker så ser jag till att följa de ledande experterna inom det området ett tag. Som PR-konsult kastas man ibland i nya branscher och då gäller det att snabbt lära sig hur snacket går.

15. Detta innebär att jag klarar mig långt på att hänga på Twitter, Facebook och i Google Reader. Det är dessa flöden som jag sållar i för att spara sekunder och för att hålla mig uppdaterad (utöver bloggar och taggsökningar leder jag även in traditionell nyhetsrapportering i Google Reader).

Tweak 1: Genom att jobba med olika mappar i Google Reader så slipper jag läsa jobbgrejer på fritiden och tvärtom.

Tweak 2: Jag ser till att Twitter, Facebook och Google Reader är tillgängliga som tjänster via min mobil. Det här är kanske det största tricket - tack vare mobilen har jag något vettigt att sysselsätta mig i tunnelbanan, i taxin eller i väntan på sena vänner!

Övrigt 1: Ibland kommer jag på lite specialgrejer, som till exempel ett PR-sök (halvfärdigt), ett antal nordiska PR of Sweden-kloner (halvfärdigt), en PR-wiki (knappt påbörjad) etc. Då tycker jag att det är roligt att “arbeta in” dem på fiffiga sätt någonstans i närvaron!

Övrigt 2: Grafiskt och SEO-mässigt finns det massor att göra i min närvaro. Jag försöker lära mig undan för undan hur man bär sig åt. Och rätt vad det är dyker nya tjänster upp som förenklar och förbättrar!

Övrigt 3: Delicious och Pusha är två fina tjänster som jag underutnyttjar. Men då måste jag lära mig deras dynamik först. Det ligger i alla fall på min att-göra-lista.

Övrigt 4: Eftersom hela bygget utgår från mina personliga intressen, så har plattformarna i sig inneburit möten och relationer och i många fall faktiskt resulterat i nya vänner, så - en stor kram till er, ni vet vilka ni är!

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

En Q&A om Jerry Silfwer av Jerry Silfwer #PRofSweden — Doktor Spinn
2021-06-26 at 17:03

{ 3 comments… read them below or add one }

Jennifer (8 comments) 2021-08-08 at 12:01

Tack för att du delar med dig Jerry!

Reply

Fredrik Wendt (1 comments) 2022-01-18 at 02:06

Saknar omnämnande av http://gravatar.com/ en tjänst som inte bygger på att man är knuten till någon annan tjänst, som t ex twitter, google eller liknande. Det går att göra intressanta saker som att ge konferensdeltagare en bild av vilka som kommer besöka en konferens, innan den ägt rum och innan de faktiskt möts på plats: http://codebits.eu/intra/s/session/82

Reply

Doktor Spinn (463 comments) 2022-01-18 at 07:34

Tack för tips! Och mycket har hänt med närvaron sedan jag skrev detta! :)

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.