Smurftips

by Doktor Spinn on 2022-01-01 · View Comments

The Socialization of Service and Relationships
“Wherever the balance of influence falls in new media, without genuine, empathetic service, recognition, or reciprocity, we are only extending the very things that prevent us from forming meaningful connections.”

The REAL Wisdom of Flash Mobs, Crowd Sourcing and Social Shopping
“The misconception behind all of these shiny topics is the assumption that in some capacity they’re faster, they’re cheaper, they’re easier to execute or, in some cases, they’re “free” because they involve passionate consumers. This could not be farther from the truth. The REAL wisdom behind all of this is the reality. You have to participate in the crowd and be a member of the community to get their wisdom or their support.”

Har vi börjat ”samtala” nu?
För det första. Om alla i det här landet förvandlades till PR-experter skulle vi få ett mer demokratiskt samhälle, tydligare budskap i ord och handling och en värld där konflikter löses genom win-win och sanningssägande. Det är så relationer skapas och bibehålls över tid - inte genom att lisma, snacka bort raka frågor, kränga oanonnserat, polera det yttre eller svara kallt och själlöst.

Vad Anders gör fel här är att beskriva ett problem som ett PR-problem (företagen samtalar kallt och själlöst) när det egentligen handlar om ett verksamhetsproblem (företaget släpper av ungdomar i kylan).

Å andra sidan vill jag inte vara allt för kategorisk - PR-branschen pratar själv emellanåt om märkligheter som konversationsmarknadsföring och viralt kampanjande. Detta är gammaldags kanaltänkande i en värld där människor betraktas som just - själlösa robotar. Men företagen kommer lära sig the hard way att detta knappast är särskilt verkningsfulla strategier överhuvudtaget.

Men visst. Anders analys är klockren så till vida att det blir uppenbart att organisationer som uppträder på den sociala webben behöver vara förändringsbenägna i den mån problem finns i organisationen (vilket det i praktiken alltid gör). Och det här är extremt svårt; det vet alla som fajtats med räddhågsna bolagsjurister och gamla hederliga interna maktstrukturer.

Mot bakgrund av det resonemanget så ser jag inte att 2010 blir “samtalets” år för företagen - för ärligt talat, är det inte “färdigsnackat” snart? Tvärtom måste 2010 bli handlingens/agerandets år, eftersom det är det enda sättet för företagen att nå framgång och vinna förtroende - inte bara på den sociala webben, utan mer exakt i hela den transparenta värld i vilken de alla nu mer eller mindre befinner sig mitt i.

PR-skolan: Inget kommunicerar lika väl såsom att lyssna och sedan agera. Den kombinationen är det mäktigaste verktyget vi PR-människor har i vår verktygslåda.

Så, om det är det Anders menar med att förvandlas till PR-experter, att vi allesammans blir duktiga på att lyssna och agera, vore det verkligen så “bara”?

Jag tycker inte det.

Bison Trackback 2009: Sofia Mirjamsdotter
Fredrik Wass intervjuar Sofia Mirjamsdotter.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • http://fridholm.net Göran Widham

  “PR-skolan: Inget kommunicerar lika väl såsom att lyssna och sedan agera. Den kombinationen är det mäktigaste verktyget vi PR-människor har i vår verktygslåda.”

  På sätt och vis skrev jag om detta igår, när jag funderade över varför jag lägger så mycket tid på att läsa ikapp i bloggflödet när jag varit offline ett tag.

  Vi kan inte kommunicera bra om vi inte börjar med att lyssna. Sociala medier ställer bara ännu högre krav på att lyssna på (och läsa) vad andra säger. För att skriva måste man läsa först: http://fridholm.net/2009/12/31/for-att-skriva-maste-man-lasa-forst/

 • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

  Håller med. Lyssna måste vara grunden.

 • Lars

  Själv jobbar jag inte med PR men är upplever det som att stora företag och myndigheter försöker vara nåbara för allmänheten (sociala) utan att för den skull vilja förändra sina beteenden och agera annorlunda.

  “Vi hör hör vad du säger” låter bra men är till intet förpliktigande.

  Ungefär så upplever jag också PR. Mycket fin yta men lite innehåll. :)

 • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

  Din känsla motsvarar väl den jag ofta möter utanför branschen. Vi PR-människor har sannerligen en lång bit kvar innan vårt rykte kan betraktas som gott. Och det handlar förstås inte bara om att handskas med hur människor uppfattar oss - det handlar sannolikt minst lika mycket om att hantera hur vi använder vårt kunnande och vårt hantverk i praktiken.

  Tack för viktig kommentar.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post: