Intressanta PR-uppsatsämnen

by Doktor Spinn on 2022-02-03 · View Comments

Hej Jerry!

Mitt namn är Babak Sarvari, och jag går sista terminen i utbildningen Marknadskommunikation & IT på Stockholms Universitet. Jag ska snart börja skriva på min c-uppsats, dock har jag inte riktigt bestämt mig för ämne än.

Jag är och har alltid varit intresserad av PR, och har även följt din blogg ett tag, keep up the good work!

Hade ett par frågor till dig.

För det första, vad för ämnen inom PR anser du vara intressanta att skriva en c-uppsats om i dagsläget, både utifrån det perspektivet att det ska vara något som är hett och attraktivt idag, men även så att det är attraktivt för potentiella framtida arbetsgivare?

Och för det andra, hur ser PR-marknaden ut idag jobbmässigt för någon som nyss blivit utexaminerad ifrån universitet? Är det kanske smartare att skriva om något mer “allmänt” inom kommunikation, för att sedan, när man väl kommit in i arbetslivet inrikta sig på PR?

Jag hoppas att du har tiden att svara på mina frågor, och fortsätt med det fina arbetet på bloggen!

MVH/ Babak Sarvari

Till att börja med är ju - som förstås ingen har undgått i dessa dagar - sociala medier som PR-landskap extremt intressant.

En uppsats som jag verkligen skulle dö av lycka om jag fick se väl genomförd vore en uppsats som genom djupintervjuer med branschens främsta PR 2.0-konsulter resulterade i en gedigen lista över olika typer av KPI:er (key performance indicators) för sociala medier. Det kan vara allt från procentuell ökning av prenumeranter/följare och conversions till omfördelningar i förhållande till konkurrenter vad gäller share-of-voice.

En maffig lista baserad på den samlade praktiska kunskapen till dags dato, som sedan analyseras utifrån den allra senaste forskningsrönen. Det hade varit smaskigt och om en sådan studie inte plockar hem Precis-priset så vet inte jag vad.

När det gäller digitala medier så går det ju att plocka aktualitetspoäng när det gäller Val2010. “Hur använder de svenska riksdagspartierna Facebook?” och så vidare. Men det känns lite trött, om jag ska vara ärlig.

Nej, då skulle en studie över hur PR-budgetarna utvecklas just nu vara högintressant. Också här djupintervjuer med säg tio erfarna PR-köpare i ett strategiskt urval. Det händer saker och ting i just det här avseendet, och det borde vara ett smaskigt prospekt för en PR-student att få vara först med att dokumentera detta. Plus - det vore ju inte så dumt ur kontaktskapande synpunkt heller, förutsatt att du spelar dina kort väl.

Din andra fundering, då?

Ärligt talat - om din PR-uppsats ska resultera i PR-jobb, så ska det i så fall mynna ur att den som skriver uppsatsen lyckas skapa en ömsesidigt intressant relation med någon av dem som figurerar i uppsatsen. Och det räcker max i den bästa av världar till en intervju.

För så fungerar det ju i PR-branschen liksom i så många andra branscher. Har  du inte meriter så behöver du en ambassadör på insidan. Ett bra CV, en examen och en uppsats är blott hygienfaktorer i sammanhanget.

När det gäller inriktning generellt, då?

Den brutala sanningen är att livet allt som oftast kan vara ett bananskal. Av de många fenomenala PR-konsulter jag sett i arbete så finns det liksom ingen gemensam nämnare riktigt i deras utbildningsbakgrund. En del är journalister i grunden, andra ekonomer, andra jurister. En del är före detta ingenjörer, forskare, politiker, webbproffs och analytiker. Allt möjligt löst folk, med andra ord.

Och så förstås - i allt större utsträckning (vilket glädjer mig med samma bakgrund), männsikor med en strategisk PR-utbildning i ryggen.

budskapet är helt enkelt - se till att skaffa dig en edge. Något som gör dig värdefull, som gör att du står ut. En USP (unique selling point)!

Sedan anammar du en strategi om att skapa och bevara relationer med dina ambassadörer på insidan, människor som skulle göra allt för att få in dig i branschen eftersom de gillar din edge och som dessutom gärna skulle vilja jobba med dig i framtiden.

Hur går du tillväga ren taktiskt på bästa sätt? Försök inte allt för hårt med att vara kreativ och göra tokiga saker för att skapa uppmärksamhet kring din egen person. Hitta istället de miljöer (online/offline) där du kan lära känna PR-folk och de kan lära känna dig.

Och till sist, lita på att om du har det, så kommer du att nå hela vägen fram.

P.S. Babak, glöm inte att ladda upp den färdiga uppsatsen på PR-uppsatser.se!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://mwcommunication.blogspot.com/ Markus Welin

    Huvudorsaken till att vi får se många uppsatser kring “gamla” ämnen och färre om “nya” är att det, av min erfarenhet, råder ett ganska konservativt klimat på landets högskolor och universitet. Så var det iaf på Örebro, där jag gick.

    När jag skrev c-uppsats 2007 fick jag t.ex höra från kursare att deras idéer om att skriva om bloggande möts av höjda ögonbryn från ledande personer på institutionen, och de hade fått berättat för sig att de isf minsann fick skaffa handledare på egen hand. Eftersom det inte var något personerna i fråga visste något alls om, och därmed inte kunde handleda arbetet med.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.