Bardismen och dess konsekvenser #politik

by Doktor Spinn on 2022-03-26 · View Comments

Under Webbdagarna uppenbarade sig en möjlighet för mig att få lyssna till Alexander Bard för första gången. Jag var skeptisk, eftersom jag sedan en tid tillbaka hållit ett öga på hans stora politiska projekt, Liberati, ett projekt som välkomnar liberaler, men märkligt nog inte de liberalaste av dem alla - piraterna.

Och nog har Bard piratkomplex, det märktes tydligt. Det var ju han som tidigt identifierat det vi kallar nätverkssamhället, netokratin. Det metafysiska paradigmskiftet och värdeförskjutningen, allt var hans tankegods. Och det var ju han som tidigt satte sig upp emot FRA - och som gjorde det med den äran!

Men sättet som Liberati fungerar på, med frivilliga insatser, svärm- och parasittänkande, snabbhet och utspel kring mikroengagemang, ja allt sådant har piratrörelsen redan omsatt i konkret handling. Det som alltså Liberati gör, det har piraterna gjort.

Och Bard, som tänkt så rätt, fick kanske ingen ära för detta alls. Istället skrattade vi åt hans schlagerkläder, samtidigt som intäkterna möjligen hade kunnat vara större om det inte vore för den förhatliga fildelningen. Mot den bakgrunden kan det inte ha varit lätt för honom att se piraterna vinna framgång i EU-valet.

Det sorgliga med hela historien, vilket blir tydligt när jag hör honom förklara sina tankar, är att hans världssyn överensstämmer med piraternas. I långa stycken kunde orden över Bards läppar lika gärna ha härstammat från Rick Falkvinge. Så, hur kom det sig att Bard utsåg just piraterna till sina svurna fiender?

Kanske kan det ha att göra med perspektivet? Bard förklarar sin syn ur ett sociologiskt perspektiv, piraterna ur ett teknokratiskt. Och givet det att vår samhällsutveckling bäst beskrivs som ett sociologiskt fenomen, så kan jag förstå den uppgivna känslan över att behöva lyssna till piraternas ofta tafatta försök att beskriva det som sker från sitt ofta snäva tekniska perspektiv.

Och Bard å sin sida är upplyst, definitivt en del av en svenska intelligentia, under förutsättning att en sådan kan sägas existera. Hans tes kring att varje paradigm upprätthålls av ett antal metafysiska samhällslögner, lögner som vi accepterar utan att ifrågasätta dem - den är helt briljant. Men är han därigenom ett geni? Nej, inte utifrån det jag hör från scenen. Alldeles för mycket är taget.

Bard kreddar ömsint Balzac, men han nämner inte ett ord om McLuhan. Detta känns märkligt, då hela Bards dragning skulle kunna beskrivas som ett plagiat av den provokative tänkarens bärande tankar. Och då var det här ändå på 1960-talet och då medierevolutionen symboliserades av televisionen.

Inte ens Bards excentriska persona gör honom unik i ögonen på dem som någonsin sett eller hört McLuhan.

Men, Bard må vara förblindad av piratkomplex. Han må säga sig “avstå” från doktorstitel från Handels “för att morgondagens generationer skulle aldrig respektera honom” om han hade en sådan titel. Han må bejaka sitt elitistiska nätverkande och sitt populärkulturella arv med dansant schlagerkultur allt emedan vi som tittar på lätt drar på smilbanden.

Det spelar ingen roll. Några franska tv-soffor, några långfingrar åt den skrockande borgerligheten och ett noggrant odlat filosofskägg kommer antagligen inte att förläna Bard någon mer signifikant plats i idéhistorien. Men, det är på sått och vis synd.

För både piraterna och Alexander Bard har rätt. Liksom Marshall McLuhan har haft rätt hela tiden. Mediernas format har större sociokulturell inverkan på samtiden än dess innehåll, särskilt då innehållet i sig blott är ett resultat av den sociokulturella verklighet den speglar. Detta gör oss till ett mediernas folk. Bard har rätt i att metafysiken rämnar framför våra ögon eftersom mediernas format förändras och att det i framtiden är våra nätverk som kommer att definiera oss, inte vår individualism.

Piraterna kallar nätverket för svärmen. Också de ser ett nytt klassamhälle framför sig, ett klassamhälle på gott och på ont, ett samhälle där nätverket hålls samman av det som delas. Det här är ett samhälle med fantastiska möjligheter, men också ett samhälle där allt annat än en nattväktarstat innebär ett liv som övervakad.

Jag stod själv framför alla mina kollegor på PR-byrån för ett par år sedan och förklarade att det sätt på vilket vi en gång övergav den marxistiska värdeläran för den kapitalistiska, på samma sätt kommer vi att överge den kapitalistiska metafysiken för nätverksekonomin, där förståelse för och tillgång till de datamängder dessa nätverk delar kommer att vara hårdvaluta.

Men nog kan det mycket väl vara så att framtiden tillhör Liberati och inte piraterna. Bard tolkar detta slarvigt som om det skulle ha att göra med ett allt för ensidigt fokus på fildelningsfrågan, men frågan är långt mer komplex än så.

Det Liberati gör rätt nu är det piraterna förlorat någonstans på vägen. Att starta ett parti var ett sätt att skapa politisk press, men som nu förvandlats till ett självändamål där det mesta nu handlar om vem som ska kandidera vart och vem som ska stå på vilka listor.

Piraterna hade efter valet till EU en chans att kraftsamla på att stötta pirater i andra partier i syfte att bidra till en så piratvänlig riksdag som möjligt. De hade chansen att bredda sin politik för att förklara hur detta historiska paradigmskifte - som vi ju just nu befinner oss mitt i - kommer att påverka allt från näringsliv till skola, vård och omsorg.

Det kanske inte är för sent för piraterna att nå valframgångar 2010, men inte ser det särskilt ljust ut.

Givet detta, och givet att vi blir allt fler som ser samma saker, så är det sorgligaste kanske att vi som ser allt detta, att vi inte kan stå upp tillsammans. För inte har piraterna på något sätt varit mer toleranta än Bard och Liberati - tvärtom.

Centerpartisten och liberalen Federley som ju sympatiserade med piraterna förvandlades över en natt till Judas, eftersom han av realpolitiska skäl inte kunde leverera en i sammanhanget meningslös symbolhandling. Den liberala och teknosociala idéströmningen med tänkare som bland annat Oscar Swartz är extremt viktig, men orkar vi lyssna längre?

Samtidigt vinner de nationalistiska och konservativa bakåtsträvarna fotfäste och momentum medan vi tjafsar.

Vi står mitt i en revolution, och ibland känns det som om vi bara tjafsar om vem som förstod vad och när och hur extremt viktigt det är att skilja på liberaler från nyliberaler och libertarianer. Och medan vi gör detta så slösar vi viktig tid genom att tala över folks huvuden allt medan den ena regeringen efter den andra stiftar galna, framtidsskygga lagar.

Givet den bakåtsträvande utveckling vi ser inom politiken, så är det av yttersta vikt att Sveriges teknoliberala krafter hittar ett sätt att förena sig. Och det är i detta sammanhang som jag hoppas på att Bards intellekt och sociologiska insikter kommer till sin rätt. Men det kräver i så fall att Bard kommer över sitt piratkomplex.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Alexander Bard

    Tack för den konstruktiva kritken, Jerry!
    Marshall McLuhan är en uppenbar inspiration för Bards och Söderqvists böcker och flitigt citerad i "Nätokraterna" som kom ut 2000, långt innan Piratpartiet bildades. Du får ingen komplett förståelse av Bards och Söderqvists arbeten genom att lyssna på endast ett föredrag. Läs de tre böckerna istället!
    Liberati och Piratpartiet har mycket riktigt oerhört mycket gemensamt och ska därför inte ägna sig åt pajkastning på varandra. Vi behöver varandra i den oerhört viktiga kampen mot FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet, ACTA, Stockholmsprogrammet m m. Låt oss lägga prestigen åt sidan och kämpa tillsammans!
    Jag är övertygad om att den liberala grenen av Piratrörelsen och Liberati kommer att befinna sig inom samma parti före valet 2014. Antingen lyckas Liberatis strategi att hijacka ett eller två traditionella partier och stöpa om dem (de är ju redan helt samstämmiga med ungdomsförbuden LUF och CUF) eller annars måste Liberati backa från sin strategi och när liberalerna inom Piratrörelsen då efterfrågar en mer komplett liberal ideologi än bara kampen för den personliga integriteten på nätet, då kommer det spännande närmandet.
    Jag hoppas att vi syns i Almedalen och får tillfälle att samarbeta där!
    I all välmening
    Alexander Bard

  • http://intensedebate.com/people/doktorspinn Doktor Spinn

    Jag är helt ödmjukt blown away över att möta en utsträckt hand (vilket ju var det jag egentligen efterlyste) efter en i delar näsvis postning från mitt håll! Stort!

    Jag tar till mig detta.

    "Jag är övertygad om att den liberala grenen av Piratrörelsen och Liberati kommer att befinna sig inom samma parti före valet 2014. Antingen lyckas Liberatis strategi att hijacka ett eller två traditionella partier och stöpa om dem (de är ju redan helt samstämmiga med ungdomsförbuden LUF och CUF) eller annars måste Liberati backa från sin strategi och när liberalerna inom Piratrörelsen då efterfrågar en mer komplett liberal ideologi än bara kampen för den personliga integriteten på nätet, då kommer det spännande närmandet. "

    Jag delar analysen 100 procent. Den ställer också en annan aspekt på sin spets - kommer piratrörelsen att klara av att vara en liberal kraft eller kommer rörelsen likt andra partier att bli allt mer slutna?

    Själv lämnade jag ju piratrörelsen efter EU-valet, men har ännu inte funnit min hemvist i något parti, mest för att jag tycker att partipolitiken i många stycken inte ger mig och mitt nätverk någon utväxling…. Fan, när jag såg Alexander Bards namn i kommentarsubriken tänkte jag först att nu blir här mer tjafs, men istället…

    Låt mig säga så här; för min egen del blev Liberati som politisk kraft plötsligt jävligt intressant att titta närmare på. Men helt såld är jag ännu inte - jag har tre böcker att beställa och läsa först! To be continued…

  • http://deepedition.com/2010/03/27/veckorapport/ Deepedition » Veckorapport

    [...] tal om Bard kan du läsa Jerry Silfwers åsikt om Bardismen och fr a läsa Alexanders [...]

  • http://samesamebutdifferent.se/2010/03/28/veckan-som-gick-vecka-12/ Veckan som gick - Vecka 12 « Same Same But Different

    [...] diskuterades även under Webbdagarna. En uppskattad talare var Alexander Bard, men det hindrade inte mig från att kritisera hans retorik och piratsyn, men trots näsvisa kommentarer svarar han klokt, konstruktivt och [...]

  • http://www.annatroberg.com/2010/03/30/man-dor-inte-av-att-samarbeta-over-parti-och-blockgranser/ Anna Troberg » Man dör inte av att samarbeta över parti- och blockgränser

    [...] är något som jag värderar mycket högt. Därför blev jag riktigt glad när jag läste Jerry Silfwers blogg i dag. Han skriver om Alexander Bard, Liberati och Piratpartiet och om framtiden. Det är extremt [...]

  • http://intensedebate.com/profiles/objarni Olofb

    Som jag skrev på twitter nyss: samarbete FTW! Liberala krafter borde hjälpas åt, inte stjälpas åt! :)

  • http://www.ubervu.com/conversations/www.doktorspinn.net/2010/03/26/bardismen-och-dess-konsekvenser/ uberVU - social comments

    Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by DoktorSpinn: Smurftips: Bardismen och dess konsekvenser http://bit.ly/c8wRaT #PRofSweden…

  • Fredrik Larsson

    Stort av er båda - och tack för att ni sammanfattat mina egna tankar. jag håller helt och hållet med om varthän det barkar och ser med storglädje på era utsträckta händer.

    utan att vara någon av konsekvens så tar jag mig friheten att fatta era virtuella händer och så får vi hoppas att vi och resten av svärmen som kommer göra det samma får möjlighet att vandra in i solnedgången tillsammans efter avslutat verk om en sisådär 20 år.

    Mvh
    Fredrik Larsson

  • Lars Erick Forsgren

    Mycket intressant!

    Som gammal liberal (och därför inte längre folkpartist) och stark sympatisör till pp känner jag ungefär detsamma. Jag har varit lite skeptisk till Alexander Bard också men när jag kollat upp Liberati mera noga på senare tid känner jag att det kan komma något positivt ur det hela. Nu ska först detta val klaras av, jag hoppas att pp kommer in. Samtidigt har jag upprepade ggr sökt stimulera pp till en vidgning av sitt program, givetvis i liberal riktning i fler frågor. Eftersom det är det liberala inslaget som är tydligast i pps politik, även om medlemmarna kan ha högst varierande bakgrund. Jag har funnit att det kan finnas samstämmighet och intressanta människor med olika partietiketter.

    Det borde vara lätt att samarbeta i frågor där man är helt överens. Trots olika bakgrund.

    I övrigt bör och kan man diskutera sig fram för att se om det finns möjlighet att finna gemensamma ståndpunkter och framgångsvägar.

    Nu ska jag först av allt lägga upp denna blogg till min bloggroll.

  • Lars Erick Forsgren

    Mycket intressant!

    Som gammal liberal (och därför inte längre folkpartist) och stark sympatisör till pp känner jag ungefär detsamma. Jag har varit lite skeptisk till Alexander Bard också men när jag kollat upp Liberati mera noga på senare tid känner jag att det kan komma något positivt ur det hela. Nu ska först detta val klaras av, jag hoppas att pp kommer in. Samtidigt har jag upprepade ggr sökt stimulera pp till en vidgning av sitt program, givetvis i liberal riktning i fler frågor. Eftersom det är det liberala inslaget som är tydligast i pps politik, även om medlemmarna kan ha högst varierande bakgrund. Jag har funnit att det kan finnas samstämmighet och intressanta människor med olika partietiketter.

    Det borde vara lätt att samarbeta i frågor där man är helt överens. Trots olika bakgrund.

    I övrigt bör och kan man diskutera sig fram för att se om det finns möjlighet att finna gemensamma ståndpunkter och framgångsvägar.

    Nu ska jag först av allt lägga upp denna blogg till min bloggroll.

  • http://blogg.poeme.se Daniel Flöijer

    Här har jag gått senaste tiden och tänkt att det börjar bli dax att läsa om Nätokraterna så här 10 år och ett Piratparti senare, och så dyker det här upp. Intressant.
    My recent post 10 things you didn't know about orgasm

  • http://www.utkik.wordpress.com Utkiken

    Tycker själv som frihetlig socialdemokrat att det ska finnas utrymme åt just "röda liberaler". Ett enat liberalt parti skulle innebära problem för röda liberaler, det blir en stark motsättning om man måste rösta tvärt-emot sitt hjärta för att kunna rösta för demokrati och frihet. Finns det någon lösning på det här problemet? Kan tänka mig att det finns väldigt många röda liberaler. Annars kanske vi helt enkelt får ge upp på den direkta arenan och istället påverka via Sossar mot storebror eller liknande röd organisation.
    My recent post Skrämselpolitik del 2 – Massvaccination

  • Jerry

    Jag tror att poängen främst är att vi befinner oss i en tid när det är extremt viktigt för de liberala krafterna att samverka. Eller om samverkan blir för svårt i vissa avseenden, så kan ju vi åtminstone låta bli att undergräva varandra.

  • Jerry

    Alltså för att förtydliga, ett gemensamt parti kanske löser ett och annat problem, men det skapar än fler. Och detta gör ju Liberati klokt i det att det ligger "utanpå" den gängse partistrukturen.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.