Spinns Smurftips

by Doktor Spinn on 2021-12-03 · View Comments

serendipitet
“Vi söker och vi finner - ibland något annat än det vi först trodde att vi skulle finna. Värdet av det oväntat funna kan emellertid vara stort och till och med större.”

Lästips
Stolt över att få vara lästips. Alltid kul att bli rekommenderad men extra roligt av att bli det av någon man riktigt respekterar!

Nördtjejernas revansch
Go geekgirls!

Ditt ljus i mörkret | Vinterminglet 2011
Får det här påminnelsemejlet i inkorgen:

“Låt hjärtat vara med! Kom och värm dig med oss i smarta vänners lag den 19:e februari nästa år. Det blir mat, mingel och media. Framförallt social sådan.
Vinterminglet är vinterns stora händelse för alla inom sociala media 2011. Du kommer att ångra dig om du missar det här. Vi lovar!”

Vinterns stora händelse? Du kommer inte att ångra dig? Vi lovar? Sociala media istället för sociala medier? Här lovas det mycket, minsann. Och man undrar hur de vet att alla inte kommer att uppleva någon större händelse inom sociala medier under vintern. Nej,stämmer inte alls med den fingertoppskänsla med vilken Kristin och Thomas har skapat varumärkeskänslan kring SSWC.

Är det bara jag som reagerat över detta? Nåväl, det blir säkert trevligt ändå för de som närvarar, så jag ska inte var sådan.

Ben the Bodyguard. Coming soon to iPhone® and iPod touch®
Nice teaser.

Att hantera grodor i sociala medier
Förstår inte riktigt resonemanget. Varför ska Isabella Löwengrip be sina konkurrenter om ursäkt? Om man driver ett magasin som heter Egoboost och blir attackerad för att man försöker sig på något man saknar utbildning för, då är det bara att smasha tillbaka.

”Journalisthögskolan är ett skämt”
Det här är som att stå mellan två speglar och stirra in i oändligheten. Om Isabella Löwengrip ansvarar för ett magasin så är det ju i sig ingen anledning att göra sig till vän med sina konkurrenter. Är det några som verkligen har förstått denna PR-dynamik så är det ju modebloggarna. Den som vill positionera sig kan mycket väl använda konflikt som vapen - och vad gör väl det om journalisterna på konkurrerande tidningar känner sig förnärmade?

Än mer dubbelbottnat blir det eftersom konflikt är den mest klassiska grundstenen i all traditionell medieliogik. Vill du ha publicitet - skapa en konflikt, trampa på dina konkurrenters tår. Det är journalistiken i sig självt som har skapat denna verklighet och därför blir det nästan ironiskt att journalisterna själva skapar och förankrar konkurrentens nisch så tydligt.

Och med tanke på att Egoboost handlar om just att våga tro på sig själv, så är det ett viktigt strategiskt ställningstagande att göra. Att göra tidning utan journalistexamen är kanske dumt, kanske modigt, kanske helrätt, men alldeles oavsett - om tidningen heter Egoboost så måste man stå upp för att alla individer i samhället som lyckats utan examen för exakt vad de pysslar med.

Själv tycker jag att journalister i Sverige har hög integritet internationellt sett, men vad Isabella Löwengrip säger om journalistkåren kan inte viftas bort så lätt - få personer har blivit uppsökta av så många journalister som hon. Att tycka att hon inte har legitimitet nog att tycka om journalistutbildningen är ogenomtänkt, med andra ord.

Konflikt, konflikt, konflikt. Works every time. Den här gången var det konflikt mot journalister, men det fungerade ju uppenbarligen det också. Samtidigt som jag tycker journalisterna gör helt rätt som skriver:

En tidning som drivs i en miljö där journalistutbildning inte är en merit är verkligen något nytt, och därmed relevant att rapportera. om enligt nyhetsvärderingenskonstens alla regler!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://mwcom.se Markus Welin

    Jag menar inte att hon nödvändigtvis behöver be om ursäkt. Hon har all rätt att kritisera journalistutbildningen, och jag köper i stora drag hennes resonemang.

    Men att kalla den för ett skämt, utan att ordentligt motivera varför, det tycker inte jag håller. Därför tycker jag det är viktigt att dialogen inte stannar där. Men det kan förstås lika gärna innebära att hon utvecklar sitt påstående.

    Detta med konflikter och smasha tillbaka, det känns lite som olika skolor. Jag tycker det är bättre att inte göra det. En framgångsrik person som Isabella kommer alltid stöta på personer som är negativa till henne. Genom att ge dessa en konflikt hamnar ju fokus på helt fel saker. Känns som det oftast är underdogs som tjänar på konflikter, och inte de som är i toppen av näringslivskedjan.

  • http://mwcom.se Markus Welin

    Jag menar inte att hon nödvändigtvis behöver be om ursäkt. Hon har all rätt att kritisera journalistutbildningen, och jag köper i stora drag hennes resonemang.

    Men att kalla den för ett skämt, utan att ordentligt motivera varför, det tycker inte jag håller. Därför tycker jag det är viktigt att dialogen inte stannar där. Men det kan förstås lika gärna innebära att hon utvecklar sitt påstående.

    Detta med konflikter och smasha tillbaka, det känns lite som olika skolor. Jag tycker det är bättre att inte göra det. En framgångsrik person som Isabella kommer alltid stöta på personer som är negativa till henne. Genom att ge dessa en konflikt hamnar ju fokus på helt fel saker. Känns som det oftast är underdogs som tjänar på konflikter, och inte de som är i toppen av näringslivskedjan.

  • http://topsy.com/www.doktorspinn.net/2010/12/03/spinns-smurftips-63/?utm_source=pingback&utm_campaign=L2 Tweets that mention Spinns Smurftips — Doktor Spinn — Topsy.com

    [...] This post was mentioned on Twitter by Jerry Silfwer, Markus Welin. Markus Welin said: RT @DoktorSpinn: Spinns Smurftips http://bit.ly/gczj66 #publicrelations [...]

  • http://twitter.com/johananderson Johan Anderson

    “En tidning som drivs i en miljö där journalistutbildning inte är en merit är verkligen något nytt, och därmed relevant att rapportera. om enligt nyhetsvärderingenskonstens alla regler!”

    Det är inget nytt. Finanstidningen var före, och lyckades. Ett tag i alla fall.

  • http://mwcom.se/2010/12/02/att-hantera-grodor-i-sociala-medier/ Att hantera grodor i sociala medier

    [...] Uppmaningen till dialog kan lika gärna innebära att hon utvecklar sitt resonemang. Se gärna min kommentar på detta hos Doktor Spinn. [...]

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Jag håller med dig om underdog-perspektivet - Löwengrip befinner sig ju knappast i toppen av näringskedjan när hennes kredibilitet och kompetens ifrågasätts. Kan hon verkligen bedriva journalistisk verksamhet utan utbildning?

    Sedan håller jag även med om att det är klokt att motivera, men de som sparkar bakut borde kräva svar snarare än att avskriva hennes åsikter.

    Sedan är jag nästan säker på att du visst tycker att konflikt är bra, åtminstone så länge det är någon som står upp för något just du tror på. Om någon går i konfliktställning mot terrorism så tror jag inte att du hade tyckt att det hade varit bäst att avstå.

    Ordvalet är starkt, förstås. Men om hon tycker att journalistutbildningen är ett skämt och att hon därför inte vill väga in det i rekryteringsprocessen, ja då tycker jag att det är okej.

    Det här ser jag i särskilt affärspress hela tiden, företag som går ut och kritiserar branschen de verkar i för att positionera sig själva. Jag tror på att våga tycka saker och att säga vad man tycker. Uppriktig (och jag tror att hon var just uppriktig) kommunikation är stark; att jamsa med för att hålla sig väl med alla blir lätt tråkigt i längden.

    Jag ser det så här: Löwengrip har mött en herrans massa journalister som har skrivit om henne på alla möjliga olika sätt. Hon är inte imponerad över hur hon har porträtterats.

    I dagens medieklimat tycker jag frispråkighet är upplyftande!

    (Sedan kan jag poängtera för säkerhets skull att jag inte delar hennes uppfattning om journalistutbildningen, men vad jag tycker om den är i sammanhanget ointressant.)

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Har ett svagt minne av det där. Finanstidningen, var det den tidningen som under en period hette FinansVision? Och som leddes av Peppe Engberg och Pontus Schultz? Den kommer jag ihåg att jag gillade när den fanns.

  • http://mwcom.se Markus Welin

    Läste även din kommentar på SSBD, och det känns som vi är ganska överens i grunddiskussionen. Självklart kan hon kritisera, även med hårda ord, men det som hittills fattas är en bra motivering. Det var frånvaron av det som jag syftade på när jag kallade uttalandet för en “groda”, och rådde henne att ta en fortsatt diskussion. Gör hon det bra kan hon ju även positionera sig ännu starkare, för den biten är ju förstås också viktig i sammanhanget.

    Dock håller jag fortfarande inte riktigt med i bi-diskussionen, om konflikt. Självklart ska man ta konflikt när det man tror på ifrågasätts, men det handlar ju också om hur man gör det. Väljer man att ta i med hårdhandskarna i alla sammanhang så hamnar man tillslut i en “antingen är du med mig eller emot mig”-situation.

    Svårt, svårt att avgöra. Det kan förstås befästa en position, som du säger. Så det kan mycket väl vara mina ytterst personliga åsikter om just konflikter som lyser igenom :)

  • http://jesperastrom.com Jesper Åström

    Jag tycker hon motiverat det klart och tydligt. Hon behöver inte anpassa sig till de normer som gäller för förklaring enligt någon slags akademisk praxis. Hon lackade och det är just sådana uttryck som gör att nätet är en mer demokratisk plats än exempelvis en tidning.

    Uttrycksformerna är många och det finns egentligen inget rätt eller fel… bara en himlans massa tankar och åsikter. Hon talar tydligt nog till sin publik och vill man attrahera den behöver man nog snarare tänka på innehållet i sin kommunikation och utbildning än att hacka tillbaka på en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer inom kommunikationsområdet de senaste åren.

  • http://mwcom.se Markus Welin

    Personligen tycker jag förstås att hon får tycka precis som hon vill. Vill hon såga utan att motivera (akademisk definition) så kan jag t.o.m tycka att det är lite kul. En frisk fläkt, som jag tror Jerry uttryckte det. Sen skulle jag nog inte agera så själv, men det har nog mer med min person att göra och är inte relevant.

    Rent kommunikativt tror jag, som jag skrev tidigare, att det handlar lite om två olika läror. Där det nog inte finns något rätt eller fel, som du säger.

    Men det som jag ser som negativt för henne, enligt den lära jag förespråkar, är att sågningen kan ge de som inte riktigt tar henne på allvar chansen att vinna sympatier. Det känns lite onödigt, för de bör ju hållas korta. Visst befäster hon sin position hos sin publik, men frågan är ju om det verkligen behövs. Hon står redan väldigt stark där.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.