Spinns Smurftips

by Doktor Spinn on 2021-12-23 · View Comments

Här är byråerna som gör upp om Google
“De fyra byråerna som valts ut av Google är Grayling, Springtime, Agency och Deportivo. Utöver det är också den nuvarande byrån Just PR aktuell för uppdraget.”

”Primegate” – lobbyism som en studie i mygel
Jag håller med Paul Ronge i vissa delar här - i andra inte.

Jag är också en av dem som tycker att roller bör hållas isär. En del av er som håller koll på min blogg vet att jag argumenterar friskt för det emellanåt. Antingen är du journalist eller så kör du dina medieträningar som konsult. Du kan ha kompetens för bägge delar och du kan byta bana, men snälla - sitt bara på en stol i taget.

Jag håller även med om att antingen är du lobbyist, eller så är du politiker. Det håller inte att vara bägge. Och jag är heller inte så förtjust i att ta betalt för sin adressbok, det är något obehagligt över det. Kanske är det min enkla uppväxt som försett mig med sådana värderingar - jag vet inte.

Däremot har jag aldrig varit på Westanders sida i etikdebatten. Registreringar av lobbyister är inte min melodi, till exempel. Vi har alla hört argumenten för och emot vid det här laget, så jag ska inte uppehålla mig vid dem.

I en viss typ av lobbyism - vi kan kalla den adressbokslobbyism - pågår en hel del verksamhet som jag inte är särskilt förtjust i. Jag vill att lobbyister ska vara proffs på strategisk kommunikation. Jag är något naiv och rätt idealistisk i det avseendet, men en riktigt vass kommunikatör skulle kunna hjälpa en organisation med lobbying utan kontakter. Jag tror verkligen på det!

Jag skulle säga att min gamla arbetsgivare Springtime är en byrå som kan hålla huvudet högt i det här avseendet. Deras lobbying- och PA-uppdrag skulle med lätthet hålla för en granskning. De hjälper uppdragsgivarna med professionell kunskap om kommunikation och om hur politik fungerar.

Där finns även människor som har gått över till(baka) till politiken under perioder, men det har i så fall skett öppet och tydligt och de har då fått tjänstledigt - alltså inget sittande på dubbla stolar, precis på samma sätt som någon med all säkerhet skulle protestera om någon extraknäckte som journalist.

När det gäller Primegate specifikt så liger jag lågt med mitt tyckande - jag har inte hunnit sätta mig in i problematiken ordentligt. Jag har kommenterat kort om affären tidigare, men jag inser att jag inte har hängt med på alla turer.

Men en klok passage i Ronges postning vill jag lyfta fram särskilt:

“Primes krishantering har kritiserats och där vill jag varken döma eller fördöma. Det är oerhört svårt att sköta sin egen krishantering och pikant nog är vi krishanterare inte bättre på det än andra, liksom journalister inte är bättre på att hantera media än andra.”

Vår lömska bransch
Relevant frågeställning - jag har skrivit själv på ämnet för ett tag sedan: http://www.doktorspinn.net/2008/09/10/5-orsaker-till-pr-branschens-daliga-rykte/

Yuletide Crisis Containment
Interesting crisis case study.

So What About Volvo? Does Your Site Suck Too?
“Cars are beautiful objects made to be used by people so their sites should be too.”

Sometimes I get jealous of Johan. Not only does he understand the social web, trends, interactive design, as he is one of the most positive and energetic guys I’ve met.

He can bloody write, as well. That sentence is beautiful, and it says it all. Pretty nifty for a post he put together in an hour!

Guys like Jocke,, Micco, and Johan are true inspirations for me in my own blogging and life in geek media. But hey, I’m still younger than these guys, so there’s time to evolve! (And there we go - now I can hear young Anton laughing at us all somewhere in the background…)

Great comments at ronnestam.com! Go read!
I must confess I was a bit hesitant to get into this when I first read the post. I really like the brand as such, I know people who work there, and I hadn’t the energy to get into any bashing. Besides, Johan Ronnestam didn’t need any assistance - his tough love was almost like an army in itself.

But when I returned to the post today, I got very happy. What made me glad was to see that both Saab and Volvo engaged in the conversations in such humble manners. Best practice, I would say. And with Johan very active with the right tone of voice in the comment responses, what could have been a messy comment field, really became a very inspiring discussions between passionate people striving to become even better.

I think both Saab and Volvo practiced some very good PR there, which goes to show that social media interactions is more about humans relating to each other, rather than having the best site on the web.

Tips om fet app
Cool. Måste testa ikväll. Det jag undrar är, hur får man in fler låtar, liksom?

PR-byrå kampanj - Studio Ett | Sveriges Radio
“Enligt avslöjandet fanns en hemlig plan för hur byrån genom valanalyser och planterade opinionsundersökningar skulle få partiet att förstå att samarbetet med (V) och (MP) var skadligt för partiet. Daniel Suhonen, chefredaktör Tvärdrag och Vidar Andersson, politisk chefredaktör Folkbladet Östegöten deltar.”

För det första - jag tycker att Svenskt Näringsliv är i sin fulla rätt att försöka påverka Socialdemokraterna. Om vi inte får påverka våra politiker - vad för ett samhälle har vi då?

För det andra är det väl knappast att göra Socialdemokraterna en otjänst genom att påtala att samarbetet med V och MP inte riktigt fungerade på ett sätt som gynnade dem?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.ronnestam.com/ Johan Ronnestam

    Ok. You’ve given me the best Christmas gift so far, that’s for sure! Thanks a million for your kind words and I’m glad I won you over ;)

    ps. Agree on the commenting part. It’s a damn ‘timestamp’ to see people from SAAB and Volvo interact on my blog. And as a result I’m suddenly writing longer answers to the latest comments than ever before. Worth a screenshot for future lectures :)

  • http://www.ronnestam.com/ Johan Ronnestam

    ps. Your mobile theme cashes the site and I can’t switch into normal site mode even from my computer. Loose the WP Touch thing…

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Oh, thanks. It’s done! :)

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.