Spinn’s Daily Smurf Tips

by Doktor Spinn on 2022-01-14 · View Comments

10 Press Release Alternatives | Social Media Today
Via Emma Stjernlöf.

Who deleted me on Facebook?
Paranoid enough for you?

Elin Kling för H&M [SWE]
"För första gången lanserar H&M en kollektion designad i samarbete med en modebloggerska."

11 PR predictions for 2011
“Opportunity of too few good PR people – demand for intelligent, capable PR practitioners will continue to exceed supply.”

Did this PR pro write the 'most amazing press release ever?
“f you disagree, issue your own press release and prepare for war.”

Photojournalism [strong image]

Tummen upp för Digidel [SWE]
Oj, det där vill jag engagera mig i! Fast märkligt att jag inte kan engagera mig direkt på sajten, utan jag får dela med mig av mina personuppgifter och sedan snällt vänta på snigelpost. Hm.

6 Areas of Your Business That Should Be Listening
True that!

Nordeas chefsekonom heter verkligen "Winsth" i efternamn [SWE]
Underbart.

Journalistisk begreppsförvirring och svartmålning [SWE]
“Om nu Flashback gjorde ett bättre jobb i Bjästfallet än Sveriges samlade media bör representanter ur journalistkåren kunna stå för det och dra lärdom av fallet – inte vimsa bort gott progressivt journalistiskt arbete i någon form av bortjiddrande av korten och plumpa påhopp för att svärta ner några forumsanvändares grymma jobb.”

Facebook mörkar att Spelförståelse är flitigt konverserat [SWE]
Jag vill bara länka upp det Richard Gatarski pushar för här.

Spelförståelse och spelpsykologi är något som intresserar mig själv sjukt mycket, men det är samtidigt ett komplext ämne som jag i så fall vill skriva djupt om. Men till dess så fortsätter jag att hålla koll på vad som händer.

Däremot så försöker jag i alla PR-projekt numera se till att det finns ett inslag av spel och tävling. Och då menar jag inte utlottningar och priser, utan snarare då spel om social status där den som presterar “bäst” påverkar sin sociala ranking.

För jag är själv sådan. Sätt mig i ett låst rum och kasta in en boll så kan jag hålla mig sysselsatt i flera timmar, bara genom att försöka slå mina egna påhittade rekord. Ge mig då också en publik när jag lyckas som bäst och - vips! - så har du mig i en liten ask.

Why ‘Data Journalism’ is the Future of Media (and PR)
“All great reporting comes from digging into a subject deeply. In the past, that had meant a dogged reporter, out in the field, talking to source after source after source. Today, that digging increasingly means a dogged reporter, staring at a computer, looking at line after line after line of data. And if we, as PR pros, can’t do the same, we’ll be left behind on one of the biggest media trends of the next decade.”

Mullbergaskolans årsbok 2010
Åh, går det att tigga till sig ett förhandsex av den? Bloggpost och länkkärlek utlovas (jaja, jag är e-prostituerad men hej, jag är ju PR-konsult liksom).

Den mentala orgasmen – mer filosofi än sprut
Via @mattiasostmar ooch hans förnämliga kommentar på min postning om kreativitet http://www.doktorspinn.net/2011/01/12/ideas-on-physical-feedback-loop-for-enhancing-creativity/ hittar jag till Kontaktmannen som läst Per Robert Öhlins bok Den mentala orgasmen. Och självklart blir jag ännu mer nyfiken på att läsa boken.

Särskilt intressant blir det att bygga vidare på diskussionen om hur sociala medier spelar in i den här processen. Den kritik som Fredrik framför tycker jag känns rimlig och när Öhlin utvecklar svaret känner jag att här finns det mer att prata om.

Fredrik är som vanligt skoningslös när han är på det humöret:

“Men när Öhlin försöka analysera socialmedias effekt på den kreativa kapaciteten faller han platt. Han hävdar att det ständiga bruset är skadligt för skapandeförmågan. Jag vågar påstå att det beror på vem du är. Känner flera som nästan går in i väggen av att ha e-posten och FB igång samtidigt. DE är naturligtvis inte betjänta av en ständig närvaro. Fast jag betvivlar att de skapar något av vikt ändå.”

Jag tror att bägge har rätt här - vi har bara inte hittat ramverket kring hur de två effekterna förhåller sig till varandra. Som Öhlin pekar på så spelar “social participation” en viktig roll, men kan det vara så att detta tar ut den kreativitetsförlust mulitaskingen medför?

Jag tror inte det. För det första tror jag vårt medvetna blockar ut sjukt mycket. Undermedvetet har de flesta av oss sett tusentals kommersiella budskap bara idag - men hur många kommer vi ihåg? Hur många la vi ens märke till? Inte många.

Så jag skulle tro att vi skyddar oss själva rätt bra mot informationsmängden.

Sedan så tror jag det finns flera nivåer till vad den sociala interaktionen betyder för oss. På den ena änden av skalan har vi Maslows behovstrappa, på den andra änden det faktum att historiens stora kreativa genier ofta dykt upp i kluster, både geografiskt och kronologiskt.

Och tänk vad många sociala kluster vi skapar idag tack vare det sociala internet!

Jag tror därför på fullaste allvar att den digitala revolutionen har prestationshöjande effekter på allas våra intellekt (i synnerhet eftersom vi hela tiden arbetar med fysisk feedback när vi surfar (vi klickar, flyttar möss, vi skriver) samtidigt som vi accelererar kreativiteten i nischer.

Se bara på allt det kunnande som skapas på nätet kring området PR. En inte allt för vågad gissning är att det på en dag delas mer ny kunskap på området än vad som publicerats i ämnet totalt sett innan revolutionen.

Så, multitasking-problematiken tacklar jag tillsammans med framstående och generösa kunskapsdelare inom den ihärdiga digitala GTD-rörelsen på nätet, samtidigt som jag förstås fortsätter att hävda att den här sociala grejen på webben baske mig är riktigt fantastisk - så även för kreativiteten.

Obs! Det hade även varit spännande att få se en bloggpostning kring denna diskussion från Evelina Wahlqvist (om du läser detta)!

So you want to work in PR? Here’s my 10 Top Tips
Great post and sooo cool that he picture of the I-love-PR-mug made its way into the post. The shot was taken in the early days of Spotlight PR - but I think that this was either when we sat at Sturegatan, but it might have been earlier in the second office on Brahegatan in Stockholm.

The mug belongs to Charlotta Falk (then named Rickeby) and I think she got interning at another PR agency earlier. I don’t know if she still has that mug, but oh my I really loved it. Later, I actually designed a mug like that myself online, so I have one not exactly like it - but almost.

Today, Lotta is working at Springtime PR, the agency where I used to work before moving to Manhattan. It’s a small PR world, ey?

Omvärlden är nära [SWE]
Utmärkt, självklart ska en ledare använda de illgängliga kanalerna för att på så sätt bättre förstå tankar, behov och sinnesstämningar hos dem som ska ledas.

Spännande att personligt varumärkesbyggande finns med som inslag i kurserna! Fast just nu funderar jag på om jag skulle hinna sätta ihop en ordentlig WP-blogg till Ann.

Ann - om du läser detta (eller någon av dina elever) - skicka mig ett önskemål på ett ledigt domännamn så hjälper jag dig gärna upp med en lite kraftfullare blog som ju då blir lite roligare att publicera på!

Härliga (och jobbiga) ringsignaler för iPhone [SWE]
Modemljud som ringsignal. Måste. Ha.

Future Integrated Communication From A Digital Perspective
I can’t begin to tell you how much I like this post. And it’s so valuable. I hope everyone realizes that. It is a very powerful process Johan has put together here. I especially like how Johan puts conversion in so early in the process. So PR people - read this post.

Resfeber väljer Spotlight PR [SWE]
Go, Isadora!

X|Media|Lab Sweden: Location Based Services
Oh, I would have wanted to attend this! Dammit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.ronnestam.com/ Johan Ronnestam

    Boink! (fulsvenska för TACK!)

  • http://twitter.com/BenCotton Ben Cotton

    Hi Jerry,

    Thanks for the mention!

    It’s certainly a cool mug and a great photo that comes in useful when writing a post about breaking into the PR industry.

    Have a great 2011.

    Thanks,

    Ben

  • http://evelinawahlqvist.blogspot.com/ Evelina

    Uppmaningen noterad, Jerry! Jag hinner inte fånga bollen just idag men ett dagsfärskt intervjureportage ger en fingervisning om var mitt resonemang kan landa: http://bit.ly/fU5FWQ

    Visst, Jerry, bägge har rätt. Kontraster är en utav de komponenter som föder kreativitet!

  • http://nattensbibliotek.wordpress.com/2011/01/11/omvarldsbevakning-i-form-av-lanklistor/ Omvärldsbevakning i form av länklistor « Nattens bibliotek

    [...] Doktor Spinn listar Smurf tips inom media, kommunikation och teknik. [...]

  • http://www.jeanettefors.se/ Jeanette Fors-Andrée

    Tackar för omnämningen och härliga Smurftips!

  • http://www.jeanettefors.se/ Jeanette Fors-Andrée

    Tackar för omnämningen och härliga Smurftips!

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    You too, Ben!

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Tack själv!

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Sweet! Ingen brådska förstås, men det hade varit intressant med dina tankar!

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Boink, boink!

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.