Bloggen som journalistiskt arbetsredskap

De flesta har hört talas om Fattigbloggen.se. Journalisten Jessica Ritzén testar hur det är att vara socialbidragstagare och bloggar om upplevelsen för att väcka debatt och kanske, kanske också för att bygga sitt eget varumärke.

Detta har skapat ståhej kring vad som är riktig journalistik och inte. Personligen gillar jag idén med kreativ journalistik och jag har dessutom en soft spot för redaktionellt subjektiva texter som ledare och krönikor - eller varför inte journalistbloggar i allmänhet?

Däremot är liknelsen “äpplen och päron” för en gångs skull relevant. Journalistik är en sak, bloggande en annan. De överlappar, precis som journalistik och PR ibland överlappar. Men det handlar som sagt om - äpplen och päron.

Så, huruvida Fattigbloggen är journalistik eller inte, det tycker jag själv är ganska ointressant. Däremot tycker jag bloggen är hyperintressant som journalistiskt arbetsredskap:

Enligt Ritzéns Newsmill-artikel gav bloggen henne mer påverkanskraft än tolv års artikelserier. Now that’s something to think about.

Noterat: Stör mig lite på aftonbladetbloggarnas usla URL-adresser, att Newsmill-artikeln inte länkar till bloggen och att Ritzén inte skyddsreggade Fattigbloggen.se eller valde ett annat namn.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om jessica ritzén, , , , , , , .

Relaterade postningar

Taggar: ,

3 Tweets

4 kommentarer till “Bloggen som journalistiskt arbetsredskap”

  1. Liten (1) says:

    Bloggar och journalistik går allt oftare hand i hand med varandra

Kommentera gärna!

Additional comments powered by BackType