Ronge: “Journalister ska aldrig medieträna”

by Doktor Spinn on 2021-12-07 · View Comments

Jag skrev det här postningen för några dagar sedan:

“Intressant debatt hos Jonas Morian om huruvida det är okej för aktiva journalister att extraknäcka som medietränare. Diskussionen har uppstått efter ett debattinlägg i Journalisten av Lars-Ola NordqvistComvision och Heinz PaulConnect PR.

Själv tycker jag att frilansande journalister kan arbeta som medietränare, men övriga journalister bör inte ta sådana uppdrag vid sidan om eftersom det kan skada arbetsgivarens trovärdighet.”

Nu tar den kände medietränaren och kommunikationsrådgivaren Paul Ronge debatten vidare:

“Journalister ska aldrig medieträna eller ta PR-uppdrag. Däremot kan frilansjournalister (och anställda med arbetsgivarens tillstånd) skriva i kundtidningar (köpta media), vara moderatorer och i olika sammanhang berätta hur journalister tänker, hur man värderar nyheter och så vidare.”

Vad tycker ni? Alla har rätt att ha en åsikt i den här frågan tycker jag, detta eftersom journalistikens trovärdighet är en fråga som angår oss alla.

Uppdaterat: Moderaten Mats Johansson om problematiken.

Uppdaterat: Diskussionen problematiseras av Skrymta.

Psst! Jag har några invites till Spotify att dela ut. Jag delar ut en om dagen fram till julafton. Den som först kommenterar denna postning får en invite skickad till sig. De enda kraven är en korrekt angiven e-postadress (visas ej) samt en eller två rader om vem du är och om hur du hittade hit. Sedan är det förstås frivilligt, men du får gärna kommentera själva postningen också!

Vad Spotify är?

Läs mer om Spotify: Ett jäkla drag efter mina fria invites till Spotify, Så här skaffar du ett Spotify-konto gratis, Hemma hos Spotify, Spotify lever på hajpen, Stark uppgång för legal nedladdning, Branschen gillar nätets jukeboxar, Spotifys sajt, Spotify på Wikipedia, Spotify: “Grymt skönt!”Musikindustrin tror på digital framtid, Spotify visar var skåpet ska stå, Svenskar Apples mardröm, Musiktjänsten Spotify lanseras

Andra bloggare om , bloggosfären, , , , , , , , , , , medieträning, intressant?

Similar posts:

  • En journalist som medietränar måste vara medveten om att den bränner sig på så sätt att den som medietränas inte senare kan intervjuas. I och med medieträningen så har journalisten klivit, om inte över, så åtminstone närmare den gräns som säger att det blir svårt att trovärdigt granska någon som du har en personlig relation till.

    Jag menar ändå att journalister kan och kanske till och med bör medieträna. Medieträning utan en journalist blir mer eller mindre torrsim. Jag tror det är bra med medieträning. Inte för att dölja skumraskaffärer utan för att företag och organisationer ska få fram sitt budskap och inte behöva lämna stressade och förvirrat halvkvävda uttalanden för journalisten att tolka. En skärpt journalist avslöjar fiffel och båg även om den som ska intervjuas är medietränad. Särskilt om det inte finns några band dem emellan.

    Därför är det både enklare och svårare för en frilansjournalist att sälja sig till medieträning. Enklare på så sätt att den har full kontroll på vilka uppdrag som den kan åta sig. Svårare på så sätt att den i och med medieträningsuppdrag stänger dörren till en rad potentiella uppdrag i framtiden. Så det allra enklaste är förstås om journalisten inte längre är aktiv som journalist, men frågan är då om inte denne journalists dagar som medietränare också är räknade.
  • @Peter & @Ida: Var först med att kommentera här: http://www.doktorspinn.net/2008/12/08/dagens-spo...
  • Ida
    Jobbar själv som pr-konsult, skulle gärna få en invite till Spotify (hittade hit genom en kompis som tipsade mig)!

    Frilansande journalister som knäcker som medietränare? Det är upp till dem själva och beror på vilket område de skriver om, mode, inredning eller samhällsgranskning.. Arbetar de med det sistnämnda så naggar det på deras egen trovärdighet, tycker jag.
  • Peter Helander
    Spotify intresse.
    Fick länken från min son som är i PR media branschen. Har hört om tjänsten och länge väntat för att få prova. Tror på upplägget och har tankar på att erbjuda denna tillsammans med ett par musikheadset som jag säljer.....
  • You got it, it's in the mail!
  • Tha N
    Sugen på en spotifyinvite. Är bara en vanlig nördig grabb i 20-årsåldern som letade efter spotifyinvites.
blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.