Att svara bra hos Plus-Sverker

by Doktor Spinn on 2021-06-14 · View Comments

Jag fick en Twitter-fråga från Peter Dahlgren som undrade om jag hade något bra exempel på en person som med framgångsrikt lyckats ta sig ur Plus-Sverker Olofssons ofta tuffa frågor.

Jag undviker att nämna specifika personer, detta då det skulle kunna innebära att värdet av deras insatser devalveras något - de gjorde ett bra jobb i intervjusituationen eftersom de var ärliga och mänskliga, inte för att de lyckades krångla sig ur ett antal svåra frågor.

För om du har blivit inkallad till Sverkers studio, då har du och din organisation redan ställt till det ordentligt för er. Oredan är redan skapad.

Det är här dina förberedelser börjar. Om du inte tycker att du och din organisation har gjort något fel, då är Plus fel arena att bli rentvådd på. Om du går till Plus stridslysten med en känsla av att du har rätten på din sida, ja då är du illa ute.

Om du och din organisation har insett att ni har gjort fel, då har du alla förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb hos Sverker.

Att be om ursäkt är förstås klädsamt, men handling kommunicerar starkare än ord. Se därför till att du och din organisation redan innan intervjun har rättat till problemet, sett till att det aldrig kan inträffa igen, tagit hand om de drabbade samt tagit ett socialt ansvar som går utöver det vanliga.

Tittarna accepterar att organisationer gör fel om de får stå för sina handlingar. All tid som förflyter däremellan är ofta skadlig för organisations varumärke.

Se därför intervjun som ett tillfälle att få berätta om varför det gick fel, att be om ursäkt och att berätta om hur du och din organisation känner (viktigt!) inför det inträffade. Glöm inte känslorna, för det är de som förklarar varför ni har vidtagit alla dessa förebyggande åtgärder!

Obs! Det finns säkert någon i Plus-programmets historia som stått i korselden och lyckats med konststycket att snacka omkull Sverker. Men det torde vara en på tusen. Och vem vill sätta hotade affärsvärden på spel med sådana odds?

Pingat på intressant.se.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Testar den nya kommentarsfunktionen!
    .-= Doktor Spinns senaste postning: Att svara bra hos Plus-Sverker =-.

  • Emil Paulsrud

    Väldigt intressant. Sverkers cred gör honom i princip oantastlig. Men han är riktigt vass, speciellt på att förvärra personen som kanske inte hade gjort så mycket ont från början och lägga ord i munnen på folk.
    “Då kan man alltså säga att du tycker….”
    Men framstår som en riktig skitstövel. I senaste avsnittet av plus sommar är det otroligt tydligt. Sätter personen i en situation där Sverker har en på sin sida, och på så sätt arbetar två emot en :)

  • http://peterdahlgren.com/ Peter Dahlgren

    Jag tror du missförstod mig en aning (det är väl en av begränsningarna med att försöka formulera en adekvat fråga på 140 tecken). Jag är fullt medveten om att man bör förhålla sig ödmjukt, be om ursäkt och framför allt rätta till felet omgående. Inte argumentera omkull, vilket är högst osympatiskt ur ett dramaturgiskt perspektiv.

    Plus har, som du skriver, ett förhållandevis statiskt upplägg. En missnöjd konsument hör av sig med en defekt produkt eller tjänst och informationschefen eller motsvarande får svara på kritiken. Däremot kan man besvara den kritiken på bra eller mindre bra sätt, vilket det förra var exempel jag efterlyste. Inte så mycket hur man bör göra, vilket jag nog tror alla som sett programmet på förhand vet, utan exempel där det faktiskt görs.

    Men på grund av programmets upplägg kan jag hålla med dig om att min fråga blir endimensionell. Bättre då att ta Ekots lördagsintervju som exempel, som dessutom har gott om tid att argumentera med varandra (gillar exempelvis Ryanairs vd som lyckas otroligt bra).

    Jag efterlyser bra exempel på PR i svensk media helt enkelt.

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Tack för uppföljning, Peter. Det var inte meningen att skriva dig på näsan, om det var så du upplevde det. Eftersom du skrev “en skicklig kommunikatör som tar sig ur Sverkers frågor” så gjorde jag en poäng av att det inte är så det borde gå till.

    Sedan så måste jag få påpeka att kommunikation är enkelt i praktiken, men svårt i utförandet. Jag tror nog också att alla som ser Plus lätt förvandlas till soffexperter, men ändå är det många som verkligen misslyckas i programmet, gång efter annan.

    Därför vill jag bara innan jag går vidare med ett par exempel betona att det är oerhört svårt att ställa sig i rikstäckande tv för första gången och medge att man burit sig illa åt, att man haft och gjort fel. Barnen tittar, familjen tittar - och där står du!

    Det är inte en logisk svårighet, det är en emotionell. De som sitter i soffan och tittar har verkligen inte en aning!

    (Det är även av dessa anledningar som medieträning är en högst personlig och emotionell resa - inte en rationell.)

    För att övergå till den egentliga frågeställningen, men ändå knyta an till resonemanget ovan, så är framgångsrika mediala framträdanden starkt knutna till din naturliga fallenhet som talesperson:

    En del är natubegåvningar, en del är träningsprodukter - andra är helt hopplösa! Precis som i idrottsvärlden. Träning spelar roll, men det tar dig inte från Korpen till Elitserien.

    För att ge några exempel som jag personligen gillar:

    1. Carl Bildt har förstått och accepterat sin egen persona och vet att dra på den med en unik balans av intellekt, självdistans och torr, torr humor. Carl gör ytterst sällan ett dåligt medialt framträdande.

    2. Lottie Knutssons mediala framträdanden i samband med tsunamikatastrofen var något helt i särklass. Det är lätt att peka på vad Lottie gjorde bra, men vem kan orka vara så mycket människa i en så pressad situation? De allra flesta hade inte klarat att släppa fram sin medmänsklighet i en sådan situation, inte utan att göra avkall på sin proffsighet.

    3. Gudrun Schyman har många PR-likheter med Carl Bildt, tro det eller ej. Men genom att förstå sin egen persona, så har Gudrun fantastiska framträdanden, tycker jag. Och liksom Carl tycks hon även ha en fallenhet för digital kommunikation.

    4. Läs Dagens Industri. Varje dag framträder många personer som lyckas berätta sina historier utan att vara säljiga, utan tvärtom genom att våga ta konflikt på ett sätt som accentuerar deras strategiska budskap på ett bra sätt.

    5. Läs branschpress. Här finns ständigt goda exempel. Många tror att PR-insatser är som mest synliga i riksmedier, men de allra flesta företag vill nå sina målgrupper genom artiklar som faktiskt kan hantera deras budskap. Riksmedia är ofta för brett och för trubbigt för att kunna handskas med allt för komplex materia.
    .-= Doktor Spinns senaste postning: Att svara bra hos Plus-Sverker =-.

  • http://peterdahlgren.com/ Peter Dahlgren

    Tack för tipsen!

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.