Ursprungligen publicerad på Springtimes blogg.

Vid det här laget har många av oss hört många bra argument om varför det är bra för företag att blogga. Det ger företaget en möjlighet att ta aktiv del av det pågående samtalet, att öppna upp för kommentarer och att via kunskapsdelning positionera sig på marknaden. Och så vidare.

Men det finns samtidigt en mer logistisk förklaring till varför det här med att företagsblogga faktiskt kan vara en bra idé!

Rätt installerad pingar bloggen ett antal valda portaltjänster för varje ny postning. Det här betyder att tjänster som Bloggportalen och Twingly listar den nya bloggpostningen i sina portaler. Om postningen innehåller en länk till en webbartikel, så innebär en Twingly-ping att webbartikelns läsare kan hitta från artikeln till postningen.

En Bloggportalen-ping gör att den interna sökmotorn tar med postningen i de interna sökningarna och kategoriserar innehållet på olika topplistor. Många använder Bloggportalen för att se vilka nyheter som väcker mest engagemang bland andra bloggare i samma kategori.

Bloggportalen rankar de pingande bloggarna inte enbart på antalet besökare, utan även på antalet länkande bloggare de senaste veckorna. Om en företagsblogg länkar till en blogg på topplistan, ja då hamnar den bloggen således högre i topplistan, och vice versa.

Men bara om bägge bloggar pingar Bloggportalen.

Och då är Bloggportalen bara ett av flera exempel. Tjänster som knuff.se, nyligen.se och BlogLovin’ är ytterligare exempel på några sådana tjänster där det är viktigt att vara en del av det sociala ekosystemet, men det finns förstås många fler.

Andra tjänster fenomenala på att skapa relevant trafik är Facebook och Twitter. Bägge kräver fingertoppskänsla från företagens sida, men i dag finns alla möjligheter att se till att bloggens flöde korspubliceras på ett sådant sätt att det inte blir påträngande. För Twitter är  så kallade hashtags ett sådant sätt att dela och på Facebook finns Fan Pages.

Allt bygger på att finnas där den intresserade publiken finns. En statisk sajt utan kronologisk publicering skickar aldrig utan några pingar och blir därmed aldrig en del av det här systemet.

Ta den här bloggen som exempel. Vi [Springtime, Spinns anm.] har nyss byggt om och har flera saker kvar att fixa. Och publiceringstakten har varit minst sagt sparsam under och i anslutning till ledigheten. Ändå får bloggen mer relevant trafik än vår förstasida! Hur kan det komma sig? Rent logistiskt (och kraftigt förenklat), så skulle det kunna förklaras av den här 5-stegsprocessen:

1. En medarbetare publicerar en postning på bloggen.

2. Postningen korspostas på exempelvis Facebook och Twitter och pingar ett antal söktjänster och portaler och blir på så sätt återfunnen i högre grad än vad den annars skulle ha blivit.

3. Effekten av steg två förstärks om postningen länkar generöst till annat dynamiskt (och pingande!) innehåll, såsom till exempel webbartiklar och andra bloggpostningar.

4. Ju värdefullare innehållet upplevs vara, desto fler av besökarna upplever att de inte vill missa framtida postningar och blir därför prenumeranter, följare eller fans, antingen via e-post, syndikeringsteknologin RSS eller via tjänster som Twitter Hashtags, BlogLovin’ och Facebook Fan Page.

Det här är en ackumulativ process. Företaget kan försöka snabba på den genom att posta oftare, men det ställer krav på att det som delas verkligen är värdefullt, annars kan det få en negativ effekt. därför är det alltid bättre att dela värdefullt och sällan, än ofta och meningslöst. Vårda och respektera den tid som dina prenumeranter, följare och fans faktiskt ger dig.

5. Ytterligare några få kanske tycker att postningen var så värdefull att de gärna delar med sig av den i sina egna nätverk, kanske genom att länka till den från egna pingande plattformar. Dessa länkar uppstår därtill i ännu högre utsträckning om företaget deltar aktivt i de konversationer som förhoppningsvis uppstår – både på egna och andras plattformar.

Sökmotorerna korrigerar hela tiden sina hemliga algoritmer för att kunna premiera det allra bästa innehållet. Att bara några få pingande personer länkar till en postning gör underverk för hur just det innehållet rankar i sökmotorerna! Det är så det lilla hänger ihop med det stora (mikro/makro) i det sociala ekosystemet.

Och så går det alltså vidare. För varje postning börjar det om på steg 1 och ju mer socialt kapital som över tiden byggs upp, desto värdefullare roll får bloggen och de som skriver där. Efter ett tag börjar andra liknande bloggar korslänka till företagsbloggen för att själva bli upptäckta. Det är många bäckar små som till slut gör hela skillnaden.

Många hävdar att den digitala kommunikationen är så extremt snabb, men det är värt att poängtera att relationer tar minst lika lång tid att bygga upp på webben som någon annanstans. Och kortsiktigt effektsökeri och intensivt kampanjande kan snarast stressa de befintliga relationerna!

Detta förklarar även varför många av de mest inflytelserika bloggarna faktiskt har funnits relativt länge. Som med allt PR-arbete tar det tid och engagemang att bygga förtroenden och ömsesidiga relationer.

Det är också därför det är så viktigt med långsiktiga satsningar med tydliga avstamp i att dela både kunskap och trafik. Eller, för att inte krångla till det, så kan vi enkelt sammanfatta detta med den sociala webbens vackra slagord:

Sharing is caring!

Kommenterande bloggare:

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.