Den fejkade identiteten allt vanligare i pr-syfte #reklam #PRofsweden
Jag blir så trött. Att någon reklamare skojar till det kan jag leva med. Jag bryr mig sällan om reklam som privatperson. Jag slår av ljudet, jag bläddrar förbi och om jag får chansen så betalar jag gärna nästan vad som helst för att få slippa reklam.

Så vill någon hitta på en Ica-Stig eller som i det här fallet, en fejkad Mats Roslin-karaktär, så bryr inte jag mig.

Jag är frestad att säga att detta är trött reklam, men vad vet egentligen jag? Apotekets utskällda Apoliva-reklam blev ju rena rama succén - och vem hade kunnat förutse å ena sidan reaktionerna, å andra sidan effekterna? Ingen. Allra minst jag och därför tar jag det alltid väldigt försiktigt med att hissa eller dissa reklam. PR fattar jag hur det funkar och hur det driver resultat, men reklam? Ett mysterium för mig.

Det som irriterar mig så fruktansvärt med denna artikel är att reklam så skamlöst kopplas ihop med PR. Vadå “PR-syfte”, liksom?

Vissa journalister och marknadsförare verkar tro att om en reklamkampanj omskrivs på redaktionell plats, så skapar reklamen också PR. Och vips så har en integrerad kampanj skapats.

FEL och FEL.

PR är inte lika med publicitet. En reklamkampanj kan ge PR-effekter om den stärker, skapar eller förflyttar publikernas relation till ett varumärke eller dess produkter och tjänster. Många tror att det är varumärkesbyggandets Nirvana om människor börjar prata om reklamen istället.

Jag kan tycka att ett företag är duktiga upphandlare av kreativa reklamskapare. Men därifrån till att tycka något om deras produkter? Kom igen, smartare än så är konsumenterna. I alla fall jag och många med mig.

Så publicitet om en reklamkampanj är i bästa fall pseudo-PR, men mest troligt är det bara textreklam.

Jag tyckte annars att Skattebetalarna var vassa med “1000 miljarder” och “Mingelfonden”. Men att annonsera upp frågan på agendan och fejka sig fram på nya digitala tvåvägsarenor där faktiskt många av oss kör seriösa race att påverka det offentliga samtalet?

“Det handlar om att slå igenom i bruset.” Ja, om man lever på 1900-talet, kanske. På den här sidan strecket handlar det om att lyssna, dela värdefullt och lyfta fram och koppla samman sakfrågans ambassadörer.

Och tio miljoner med helsidor i DN och grejer? Jag funderar allvarligt på att posta en skuggstrategi med föreslagna aktiviteter för säg halva budgeten där kraften i det nya medielandskapet används på rätt sätt.

Nåväl, Skattebetalarna torde i alla fall vara glada över min kommentar, för de har ju markerat tydligt att all publicitet för dem är bra PR… förlåt, jag menar reklam… eller publicitet? Vad var det nu de köpte för tio miljoner nu igen?

Det är en revolution – fattar ni?
“Att säga freemium och premium är för enkelt. Internets DNA är byggt för mellanmänsklig delning. Vi delar för att uttrycka oss och för att hålla våra nätverk samman likväl som att betona vår egen plats i detta sociala sammanhang. Det är detta vi kan ta betalt för – och borde ta betalt för. Inte som i dag där vi oftast letar sätt att avgiftsbelägga själva mediekonsumtionen, en situation i vilken där det är konsumenten som bjuder producenten på sin tid, inte tvärtom.”

Åh, vad klok jag är! ;)

Passivitetsavgift som intäktsmodell på nätet #SSBD
“Vad man än tänker och tror kring passivitetsavgift, så är det en ny tanke – och sådana har mediernas affärsutvecklare inte direkt kläckt många av de senaste åren.”

Intervju med Jerry Silfwer #PRofSweden
Hittade igen en intervju för en studentuppgift. Jag ställer gärna upp på studentuppgifter - när tid finnes. Och när tid saknas, så försöker jag göra plats. Inte bara för att vara snäll, utan för att jag själv minns hur svårt det var som student att access till människor i yrkeslivet. Plus, eftersom alla bloggar i dag, så är det ju PR-roligt att bli publicerad lite här och var! :)

Hippiewebben via @kalexanderson #PRofSweden
“Jag riktigt kände hur värmen spred sig i kroppen skulle jag vara del av en modern hippierörelse? Kanske? Jag gillar i vilket fall som helst liknelsen, att det handlar om kärlek, och samförstånd fred och ”make love not war”.”

Läsvärda postningar ur Spinns arkiv #PRofSweden
En egopuff här för mitt uppdaterade arkiv.

MS&L tar in digitalchef #socialamedier #PRofSweden
Christian Åkerhielm - det namnet ska jag lägga på minnet. Jag har ju motsvarande roll på Springtime, så självklart kommer jag att hålla ett extra öga på honom! Men inte främst av konkurrensskäl, utan för att det är vi som brinner för digital PR på de byråer med tydlig strategisk sm-kompetens som bär ett tungt ansvar att förvalta förtroendet för PR-byråvärlden att hjälpa kunderna att navigera i det nya medielandskapet!

Snabbresearch:
http://se.linkedin.com/in/christianakerhielm
http://twitter.com/otakt
http://www.christianakerhielm.com/

Pelle Sten gör bokslut på SvD.se #medieutveckling
Önskar lycka till på vidare äventyr!

Veckans länkar från Uppdragsmedia #PRofSweden
Bra sammanfattning att hålla ögonen på!

Opinionsbildaren #medborgarmakt #PRofSweden
Bloggtips. I takt med att denna finurliga e-postväxlingsblogg vinner gehör så blir den ett komplement till självaste journalistiken. Piggt och roligt.

För en kommunikatör är det också extra intressant att ta del av hur olika publika individer väljer att handskas med tuffa frågor.

Redaktionelltsamarbetes-konsult? #journalistik #PRofSweden
“Det som gör att en artikel har högre trovärdighet än en “annons” är just att det finns ett filter mellan företaget och vad som sägs i tidningen, den objektive journalisten. Trovärdigheten ökar och värdet på det som sägs likaså. Det är vårt jobb som PR-konsulter att med vår nyhetsnäsa (eller vad man nu vill kalla det) värdera nyheter från våra kunder, nyhetsanpassa och se till att journalisten på ett sätt eller annat, kommer i kontakt med nyheten. Journalisten tar emot nyheten, värderar i sin tur det som sägs och bedömer det som värt, eller inte värt, att skriva om. Men processen ser annorlunda ut när det kommer till redaktionella samarbeten. Då hoppar vi över ett par steg i flödesschemat.”

In Mobile, Women Rule Social Networking #socialmedia #PRofWorld
Women rule social media also in mobile.

Det asociala intranätet är dött - leve det sociala intranätet! #internkommunikation #PRofSweden
Bra slajds om intranätet - ett kraftfullt men ofta missförstått medium.

Kommunicera en kvart om dagen #internkommunikation #PRofSweden
“Nedanstående tips vidarebefordrar jag från en artikel i Harvard Business Review där ledarskapskonsulten Daisy Wademan Dowling berättar om sin metod. Hon kallar den »3,1 procentmetoden«. Det betyder att chefen bör lägga en kvart om dagen på att coacha och kommunicera med sina medarbetare. 15 minuter om dagen gör 75 minuter i veckan, vilket är 3,1 procent av den totala arbetstiden på en vecka.”

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Digitala PR-idéer till Skattebetalarna — Doktor Spinn
2022-05-08 at 17:50

{ 0 comments… add one now }

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.