Årets tillbakablick på Almedalsveckan börjar för mig med en personlig flopp. Jag lämnade Stockholm med en tanke om att jag skulle “hålla i” mitt länktipsande, fast fokusera på PR-perspektivet från Almedalen. Jag har ju solida rutiner för min omvärldsbevakning, så även om jag visste att mediebruset skulle bli massivt så tänkte jag att det skulle fungera.

I mikropauserna skulle jag kommentera och hänga med i nyhetsflödet och förhoppningsvis kunna hålla en diskussion kring det intressantaste levande, så var tanken.

Särskilt betungande blev det inte. Jag kommenterade runt ett 40-tal länkar under veckan och twittrade måttligt från några seminarium. Till detta fotograferade jag flera av de vänner jag träffade och laddade upp bilderna på Flickr. Ändå kunde idén om mitt eget delande inte vara mer fel.

Jag blev snart varse att få riktigt intressanta informationer fanns att kommentera. Allt var i stort sett bara en enda stor metadiskussion. Alltså kommentarer om kommentarerna som sedan jag till råga på allt kommenterade.

Alla seminarier hade i praktiken samma grundstory i botten - det här är viktigt och förtjänar större uppmärksamhet. Partierna positionerade sig mot varandra främst genom kvällarnas partiledartal, men här bjöds knappast på några större överraskningar. Jag deltog på flera seminarier som handlade om digitala affärsmodeller, upphovsrätt, mediekritik och sociala medier, men även här var det mestadels rundgång.

Det var som att se hela det politiska etablissemanget stå tå mot tå i färgglada t-shirts och byta flygblad med varandra upp till halsen i en illusorisk känsla av göra nytta för sitt kära egenintresse.

Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ brände Studio Totals pengar och fick medieutrymme för miljoner. Gyro och Spotlight PR hjälpte en tjejjour att ställa en “bordell” i Almedalen och väckte med det tilltaget både ont och gott blod. Och på sexköpstemat så avgick Sven-Otto Littorin med en sådan tajming att hela Almedalen spekulerade i vad exakt han hade gjort sig skyldig till - och hur länge Aftonbladet kunde tänka sig att hålla på informationen.

Kring Martina Linds och Almegas Bloggplats H12 hängde jag med flera intressanta digitala påverkare. Spännande möten, men hur använde de politiska särintressena själva sociala medier för att nå ut? Sociala medieakuten med Brit Stakston och Joakim Jardenberg i spetsen, flankerade av Niclas Strandh, Nikke Lindqvist och Björn Falkevik, ja de var mer intressanta som de duktiga individer de är, än partiernas egna satsningar.

Vad jag borde jag själv ha gjort istället för att kommentera det digitala nyhetsflödet från politikerveckan? Jag borde ha siktat in mig på något som adderade något som verkligen behövdes mer i nyhetsflödet - eftertänksam och personlig analys av sammanhangen.

Av detta drar jag lärdom. Sortera gärna i mediebruset och addera så mycket värde du kan, men undvik att kommentera kommentarerna hela tiden.

Men är det kontentan av min politikervecka? Att jag själv hade kunnat vara bättre, att partierna knappt bryr sig om sociala medier egentligen och att det sakliga mest hamnade i skymundan av PR-fyrverkerier skapade för att tränga igenom det massiva mediebruset? Ett steg kvar på stället för mig, för partiernas satsningar på sociala medier och för PR-branschen?

Nej. Almedalsveckan är fantastisk, snudd på magisk. Ändå. Och här är varför:

1. Det handlar om möten. Det är inte vad som sägs som formar hela vår framtid under den här korta veckan i Visby. Det är de band som knyts i alla de möten som sker. Relationsbyggandet. Den som arbetar med påverkan borde helt enkelt vara här för att träffa alla dessa fantastiskt engagerade människor som finns här.

2. Öppenheten är något alldeles unikt. Här finns ont om stängda sinnen, så när som på ungdomsförbunden som i sin iver hellre tar till kamp än lyssnar. Att så många påverkare kan samsas med sina stora egon på en så liten yta och med relativt litet säkerhetspådrag - det är fantastiskt och ett gott betyg till öppenheten i svensk demokrati.

3. Det är aldrig fel att människor möts. Oavsett vad belackarna säger - möten är väl investerade pengar. Även om det till viss del handlar om skattepengar. Bara för att det är roligt att vandra runt i vackra Visby och prata med spännande människor, så är det en förhastad slutsats att tro att detta skulle vara slöseri med skattebetalarnas pengar - tvärtom.

4. PR-branschen gör faktiskt nytta. Allt handlar inte bara om avancerade grepp skapa medialt genomslag. Primes rosémingel och Springtimes allsång är två exempel på tillställningar där fokuset ligger på att skapa möten och relationer mellan människor. Och att vi PR-konsulter faktiskt lär oss att bättre förstå våra klienters påverkarvärldar genom att finnas på plats och engagera oss.

5. Hellre information overload än ingen information alls. I takt med att medietekniken kommer i kapp blir allt mer material från veckan tillgängligt för fler. Detta är en bra sak, för bakom all rundgång finns det allt större möjligheter för dem som inte kan vara på plats både att delta i realtid och att inhämta kunskaper i efterhand tack vare den digitala utvecklingen.

Själv hade jag en magisk vecka. Inkvarterad i Ryska Gården alldeles i anslutning till torget med nära till precis allt. Strålande solsken och maxat med möten och seminarier från tidig morgon till - tidig morgon.

Framför allt två minnen kommer jag att vårda ömt från det här årets upplaga av politikerveckan i Almedalen:

1. Middagen med Springtime i Ryska Gården. Vi var ett flertal personer från PR-byrån där jag jobbar som under tisdagen samlades för en middag med de allra närmaste. På den vackra innergården åt och drack vi gott och några av de djupare samtalen kommer jag att bära med mig under lång tid. Nästa år borde Springtime komma till Almedalen med hela byrån!

2. TEDx Almedalen. Tänk er en vacker bakgård i successiv skymning under klar himmel, med filtar på gräset och olikfärgade spots mot träden, med bra ljud och snygg backchannel, kryddat med inspirerande talare och ett tema som i sin renaste form handlar om att ju mer kärlek du ger, desto mer får du tillbaka. Vi som var där var eniga - detta var Almedalens bästa event!

Så, det var med andra ord en fantastisk vecka och Visby visade sig i år från sin allra bästa sida; nedan endast några av de människor jag mötte och pratade med under den här veckan - men listan skulle kunna göras tredubbelt så lång!

Bildspelslänkar (namnet är länkat till bilden)

  1. Destination Gotland
  2. På däck
  3. Jerry Silfwer
  4. Nikke Lindqvist (FRA och integritet iskallt i Almedalen)
  5. Gustav Nipe (Hur dans i Almedalen äger rum)
  6. Anton Johansson (Almedalen, Twingly & social media i tysk politik)
  7. Emanuel Karlsten (Littorin på Twitter)
  8. Johan Lange (Om kriser, Littorin och våra reaktioner)
  9. Sylvia Nylin & Jeanette Agnrud (Det handlar inte om att nå ut, det handlar om att nås in)
  10. Anders Sporring (Almedalen en sammanfattning)
  11. Kristofer Björkman & Pernilla Åström (Almedalsveckan en kommunikativ medeltidsvecka)
  12. Anton Johansson & Joakim Jardenberg (Partier och partiledare i bloggosfären)
  13. Mattias Boström, Morris Packer & Fredrik Wass (Almedalen 2010 - en lista)
  14. Erik Laakso, Carl Johan Rehbinder, emma, Anders Sporring (Liten snabbsummering av min Almedalsvecka)
  15. “Vi ger fri tillgång till kunskap”
  16. Mattias Boström (Sänk den digitala bokmomsen)
  17. Gun Svensson & Brit Stakston (Att nå i mål)
  18. Henrik von Sydow
  19. Mikko Viitala
  20. Björn Sundberg
  21. Utsikten från Ryska Gården
  22. Kenneth Hultgren
  23. Björn Falkevik
  24. Björn Falkevik
  25. Morris Packer & Emma Rönngren (Morris tal på Donners plats)
  26. Markus Christiansson & Mattias Östmar (Almedalsveckans första morgon)
  27. Bortom gratis-seminariet
  28. Rick Falkvinge & Martina Lind (Bloggplats H12 får det sociala att fungera i Almedalen)
  29. Fredrik Pallin (Fredrik Pallin får folk att snacka)
  30. Martin Lindvall (Flipp och flopp i Almedalen)
  31. Allsångstrubaduren
  32. Springtimes allsång
  33. Mera allsång!
  34. Ännu mera allsång
  35. Rick Falkvinge (Onsdag i Almedalen)
  36. Mats Olin & Anna Thunander
  37. Thomas Mattsson (Alla är tyvärr förlorare i Littorin-affären)
  38. Bosse Krogvig
  39. Nikke Lindqvist & Niclas Strandh (Almedalslänkar)
  40. Linn Lichtermann (Almedalsveckan i Visby)
  41. Elsa Hök (Byråer sätter upp bordell i Almedalen)
  42. Emil Isberg & GunSvensson (Pirater gör en kulturinsats)
  43. Resumés Pratbar
  44. TEDx Almedalen
  45. Joanna Sundström & Anton Johansson (TEDx Almedalen)
  46. Anton Johansson
  47. Joakim Jardenberg
  48. Marie Axelsson & Maria Gustafsson (Vi syns i Almedalen)
  49. Kharma

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 4 trackbacks }

Tweets that mention Spinn om metadiskussionernas #Almedalen — Doktor Spinn -- Topsy.com
2021-07-12 at 06:37
Morgonens Littorin skörd av Politiska inlägg « Reflekterat - Återspegling av samhället
2021-07-12 at 09:08
Tweets that mention Spinn om metadiskussionernas #Almedalen — Doktor Spinn -- Topsy.com
2021-07-12 at 13:22
Marie till Riksdagen » Blog Archive » Almedalen 2010
2021-07-15 at 02:48

{ 4 comments… read them below or add one }

Linn (2 comments) 2021-07-12 at 02:54

Jag började läsa din blogg för två månader sedan, som ett bra komplement till traggliga akademiska kurslitteratursböcker i pr och kommunikation och sociala medier. Som icke färdigutbildad kommunikationsstudent har jag tänkt precis desamma som dig om din rapportering den här veckan (hallå - kan han inte bättre?!) - så jag är glad att du gör slutsatsen offentlig så jag kan fortsätta läsa nästa vecka. Så det så!

Reply

Doktor Spinn (464 comments) 2021-07-12 at 09:07

Ibland gör man rätt ibland gör man fel. Tack för uppriktighet!

Reply

hedinx4mation (1 comments) 2021-07-16 at 21:45

Gillar din kommentar om "hellre information overload än ingen information alls". När informationen blir allmänt tillgänglig för den breda massan minskar också nyttan av själva informationen och mer fokus kan läggas på den exformation som kommuniceras …

Reply

@Hedinx4mation (1 comments) 2021-07-16 at 22:06

gillar också TED&tedx, vilken suverän hub för kunskap …

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.