Spinns Smurftips

by Doktor Spinn on 2021-08-11 · View Comments

Kommunikationschef i city #nyttjobb i Stockholm
“För ett längre konsultuppdrag söker vi nu en erfaren kommunikationschef till en spännande organisation belägen i city. I rollen kommer du att leda arbetet på kommunikationsenheten, som för närvarande har fyra medarbetare, och även ha budget- och personalansvar. Uppdraget kommer att starta omgående och pågå i cirka ett år.”

Är vi trovärdiga? Bloggen alltså
LG Wallmark ställer en naken fråga på bloggen med anledning av en undersökning som visar att förtroendet för företagsbloggar är lågt. Finns förtroendet och trovärdigheten? Eller är företagsbloggen en svag PR-kanal?

Jag undviker ogenerat att kommentera på TeliaSoneras bloggnärvaro specifikt, eftersom företaget bland annat arbetar med Springtime, som ju är min arbetsgivare. Men det finns mycket att säga om förtagsbloggande och trovärdighet.

Personligen tror jag att de som har svarat egentligen menar “ja, jag vet att det är ett kommersiellt särintresse” som står bakom bloggen och därför tolkar jag informationen utifrån det”.

Utifrån det perspektivet är jag skeptisk till att 84 procent av alla som läser företagsbloggar tror att de som skriver där ljuger. Men styrkan hos bloggandet som fenom har ju å andra sidan heller varit dess objektivitet; tvärtom är bloggar drivna med passion av starka särintressen mer dynamiska. Objektivitet har aldrig varit en enskild bloggs styrka.

Jag tror även att de flesta inser att det för företag står alldeles för mycket på spel för att de på något sytematiserat vis skulle kunna försöka manipulera bilden av företaget med hjälp av bloggen.

Samtidigt bär företagsbloggarna ett stort kollektivt ansvar. Det gäller att lära sig att “speak human”. Det kan tyckas trivialt, men det är verkligen inte så lätt som det låter. I synnerhet i stora företag med traditionella strukturer, börsregler att ta hänsyn till - eller kanske företagshemligheter?

En annan problematik är det att de som kan skriva i ett företag inte alltid är samma personer som sitter på den intressantaste kompetensen.

Sedan är det något med att trycka på Publicera-knappen som vi måste acceptera. Det vi skriver blir sökbart för evigt. För en människa som sällan socialiserar digitalt privat, men däremot skriver ett och annat blogginlägg i företagets namn löper - vad händer när de många år senare googlar sina namn! De blir förknippade med företaget på livstid.

Lägg därtill att det är naket att skriva personligt. För ovana skribenter är det lätt hänt att mer än vad som avsågs berättas.

Mitt resonemang landar i att företagsbloggar inte behöver oroa sig för trovärdighetsproblematione så länge dialogkravet finns där.

Om dialogkravet finns, så gör det heller inget om felaktiga uppgifter hamnar på bloggen. Då säger någon engagerad läsare till, företaget tackar och gör om, gör rätt och förtroendet ökar - faktiskt till en följd av ett begånget fel.

Jag tycker att företagsbloggen har de största utmaningarna snarast i att hitta människor i organisationen som har mod nog att naket våga trycka på Publicera-knappen.

Why Coffee Is The #1 Community Management Tool
“I’m asked a lot by clients and onlookers how it is you grow a healthy community. There’s really just one way to do it: Spend time on your own streets. Get to know your members, see what’s going on, listen to what they’re talking about and become part of that network. You improve your community by getting involved, showing them that the lights are on, and that you’re not afraid to stomp out bad behavior when you see it. Being a community manager is kind of like being a parent, with less drippy stuff. The face time really makes a difference.”

@iPhonebutiken – fattar både Twitter, kundservice och vikten av en #gladkund
Otroligt bra PR för iPhonebytikens kundtjänst! Snyggt! Och snällt av Jennifer Bark att berätta vidare!

RT @SecOpinion: #secondopinion söker praktikant till vår uppdragsredaktion/webbplats #nyttjobb #PRofSweden #praktik http://bit.ly/wtHLI
Praktik hos Second Opnion!

Tio frågor att ställa till en ”socialamedieexpert”
Klaus-Peter ångar på, i vanlig ordning med en god portion humor.

Entreprenörer skall blogga!
Tack för länk och bifall!

Liking The Categories For The Digital Impact Awards
Korspuffar för denna; bra att använda som checklista.

Svårt att göra pr för visuella innovationer?
“Jag tycker mig komma ihåg att pr-arbetet för digital-tv och hdtv stötte på exakt samma problem. Hur bevisar man för konsumenten att digitalt förbättrad bild i tv-program är värt att lägga pengar på eller hur mycket högre upplösning en hdtv ger – utan att få denne att masa sig till affären för att kontrollera det själv?”

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Tweets that mention Spinns Smurftips — Doktor Spinn -- Topsy.com
2021-08-12 at 13:51

{ 1 comment }

Uffe Ess (1 comments) 2021-08-12 at 23:11

Det är nog snarare dumt än modigt att publicera egna åsikter med tanke på “hur landet ligger”. Men sedan så gäller ditt resonemang även för privata bloggare. Det som är på nätet är på nätet…

Comments on this entry are closed.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.