Spinns Smurftips

by Doktor Spinn on 2021-09-09 · View Comments

DigitalPR omvärldskollar [2021/09/09]
“Frågorna bygger på ett kvantitativt meritokratiskt tankesätt som utgår från att inge kan bli bra på något som man a) inte utbildat sig till b) inte har gigantisk långt erfarenhet av c) kan visa dokumenterade bevis på. Visst kan det vara så men samtidigt kryllar historien av exempel där de viktiga laterala hoppen gjorts av personer utanför den traditionella meritokratiska hierarkin. Att kodifiera en roll skapar statiskhet.”

Briljant!

Hårklyverier döljer verkliga problem med journalistik i sociala medier
“Så kommer Granskningsnämnden och fäller Sveriges Radio för att ha uppmanat folk att delta i debatten på Facebook. Otillbörligt gynnande av kommersiella varumärken får man inte hålla på med, vare sig man är public service eller ett redaktionellt program som sänds i en kommersiell kanal.”

Okej, jag köper Granskningsnämndens resonemang. Men det är viktigt att betona att systemfelet inte ligger hos Sveriges Radio, utan i grunden ligger systemfelet i vår blinda tro på att den westerståhlska objektiviteten existerar. Allt har ett perspektiv och därtill ett subjektivt sådant och ALLT är en business, på ett eller ett annat sätt.

Google Instant – ögonblickliga resultat
Jag har blivit ombedd att kommentera detta ur ett PR-perspektiv:

PR och SEO har otroligt stora likheter. Funktioner som Google Instant måhända accentuerar detta, men i själva verket var vi redan där.

SEO handlar om att optimera och anpassa webbplatser och innehåll tekniskt efter en rådande logik som dikteras av sociala beteenden och mänskliga behov.

Ännu mer likheter dyker upp när vi konstaterar att SEo har ett tämligen smutsigt rykte. För en ung disciplin är det följden av att ett etiskt ramverk ännu inte utvecklats.

Jag har träffat SEO-säljare som erbjudit mig köpta inlänkar, exempelvis. De har inte förstått hur jag menar när jag förklarar för dem att det är oetiskt. Att den typen av manipulation riskerar att skada företagets anseende - i synnerhet en PR-byrås! - mer än vad en eventuell trafikökning vore värd.

På samma sätt har PR historiskt använt sig av allt ifrån köpta experter till köpta undersökningar och you name it - vilket bidragit till att ge PR dess dåliga rykte.

PR har ju tvingats genom ett stålbad på senare år eftersom PR-professionen försoffats av masskommunikationssamhället; det har handlat för mycket om pushad envägskommunikation, men nu tvingas vi tillbaka till våra rötter, nämligen till socialpsykologiska förståelser för RELATIONER och för hur olika PUBLIKER bildas och hur de beter sig.

Man ska komma ihåg att PR-yrkets fader, Edward Bernays, faktiskt hängde en hel del med sin nära släkting Sigmund Freud innan han begav sig tillbaka för att börja arbeta organiserat med det vi idag kallar PR.

På samma sätt tror jag SEO närmar sig ett stålbad i att acceptera att optimering på webben inte handlar om att manipulera systemens svagheter eftersom det är kortsiktigt, utan snarare om att tekniskt anpassa sig i god darwinistisk anda.

Google Instant bara ytterligare förtydligar detta; i tänket behöver vi redan igår ha ändrat vårt tänk - det handlat om att förstå hur och varför människor söker och optimera efter det, tekniskt ur SEO-perspektivet och innehållsligt ur PR-perspektivet, istället för att fundera över hur man prånglar sig ut framför ögonen på människor som egentligen söker efter annat.

Loyalty
“Loyalty is what we call it when someone refuses a momentarily better option.”

Något att tänka på - hur använder du begreppet? Via @jocke.

Så får du fans till ditt varumärke
Beata Wickbom hos Micco Grönholm - grym postning! Och ett favoritämne förstås - fans och ambassadörer.

Lego till Domingo PR
Det kommer att tid att bygga upp det kontot… :) Äh, okej då, jag ska sluta.

Communication Manager #nyttjobb
Jobbtips. Kolla även upp Domingo PR som söker via sina Facebook-kanaler och alla de jobb som annonseras på PR of Sweden.

Må bästa valkampanjen vinna, eller?
Intressant resonemang som får mig att minnas Jesper Strömbäcks utmärkta Gäster hos verkligheten, där tesen är att en stor del av vårt politikerförakt bottnar i medielogikens och journalistikens behov av att måla upp politiken som ett spel där spelet är viktigare än allt annat.

How Google PR Rolls
Angående lanseringen av Google INstant - jag ska försöka hinna skriva om det lite längre här framöver.

What constitutes news these days?
“If it isn’t Apple or Google, I’m not interested.”

“Consumer gadgets and mobile devices are all I care about right now.”

“I’m not covering any enterprise technology companies unless they are over $10B in sales and have a big name brand customer willing to talk about something absolutely new and different they are doing with the technology — and even then, I have to sell it to my editors.”

“Call me when they are ready to tell me when they are going IPO.”

“That’s great that a big name retailer is willing to talk, but unless they are doing something really game changing with the technology and it’s completely revolutionizing the way they do business and other retailers need to follow suit or get left behind, then I really am not interested. My editors won’t care and I don’t like it when they hate the stories I pitch in our editorial meetings.”

“I’m only interested if they will give me the warts and all story of private equity funding.”

Nina Johansson, Ida Gunnarsson, Frida Pedersen och ytterligare 4 medlemmar gick med i PR of Sweden
Välkomna!

Hjältar möter kunder varje dag
“Det är i kundmötet som allt sker och en kundtjänst kan betraktas som en kostnad som skall effektiviseras eller som en investering i försäljning och förbättrad kundupplevelse. Jag tror stenhårt på det senare och just därför är det så viktigt att hela tiden jobba med utvecklingen av sina kundmöten oavsett kanal.”

Is Ghost Blogging Ethical?
“Practically speaking, collaborating, copy editing and/or counseling a blog writer are just a few ways to help the blogging process. But at the end of the day, there will be times when any blogger may need help in blogging, and that help may be ghost written.”

Den här frågan snurrar runt mycket just nu. Jag sparar analysen till en längre bloggpost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.produktion203.se/blog/vecka-36-livin-the-high-life.html Vecka 36 - livin’ the high life - PRODUKTION203

    [...] Spinn fortsätter Smurftipsa Dieter Kalisch 10 Sep, 2010 Tags: Designer Facebook Kungarna av Tylösand Mad Men Mathias [...]

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.