10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella

by Doktor Spinn on 2021-10-16 · View Comments

Isabella Löwengrip, eller Blondinbella, lyckades vinna en stor publik med sin blogg. Jag frågade mig om det finns något företagsbloggare kan lära sig av henne? En hel del, visade det sig. Jag listar 10 saker att inspireras av.

Bilden från Blondinbellas blogg

1. Skriv om sådant som intresserar din publik

Blondinbella skriver om sådant som intresserar hennes följare. Många företagsbloggar skriver snarast om vad de vill kränga på marknaden. Det är en väsentlig skillnad! Av alla tusentals bloggpostningar Blondinbella skrivit, så har endast ett fåtal handlat om sådant hon vill sälja.

Vet du inte vad som intresserar din målgrupp? Vet du inte vilken din målgrupp är? Då vet du åtminstone var du ska börja.

2. Våga vara en typkaraktär - åtminstone i början

Blondinbella har ofta lyft fram enbart vissa delar av hennes verklighet. Det är enkelt att skapa en illusion av att du bara gör glamourösa saker, till exempel. Publiken har helt enkelt svårt att ta till sig allt för komplexa karaktärer - åtminstone i början. Därför är företagsbloggens avsändare lika centrala som själva innehållet.

Den som vill få genomslag måste acceptera att avsändaren ofta spelar en större roll än själva innehållet. Så fråga dig, vem är du när du bloggar?

3. Hang in there!

Blondinbellas bloggplattform är resultatet av ett personligt engagemang som sträcker sig över lång tid. Hon har arbetat upp sin publik nästan en person i taget under flera år - trots att det emellanåt har stormat.

Hur långsiktig är din bloggsatsning? Orkar du hålla ut den tid det tar att bygga upp ett inflytande i din bransch?

4. Utvecklas!

Blondinbella har över tid svängt om från att vara en digital glamourblondin till att bli en förebild som arbetar aktivt för att inspirera unga tjejer. I alla stora historier går huvudpersonen igenom olika faser av personlig utveckling - och vi som läsare älskar att få följa med!

Bjud in läsarna att få vara med på din resa. Vet du inte vilken din resa är? Berätta då om sökandet åtminstone.

5. Utnyttja dina styrkor

Blondinbella är en snygg tjej med ett sinne för stil och smak som går hem hos många tjejer. Många vill nog vara som Blondinbella eller vara hennes vän. Många företagsbloggar utnyttjar inte det faktum att de har styrkor som tillgång till svårtillgänglig information, starka informella nätverk och marknadsinflytande.

Vilka är dina styrkor och hur kan du få ut det mesta av dem?

6. Lite drama kan inte skada

Glamour och kändisvimmel. Maktkamp. Tysta leken. Allianser. Skitsnack. Färga håret. Tjäna pengar. Troll i kommentarerna. Svåra beslut. Känsliga ämnen. Inflytande. Tala ut. Ta plats.

Vilken är din konflikt? Vad står du för? Vad försöker du förändra med ditt bloggande? Utan en ständig nerv i bloggandet blir det rätt trist, faktiskt.

7. Lifestyle, lifestyle, lifestyle

Blondinbella berättar ständigt om sin livsstil. Inte genom att beskriva den, utan genom att göra saker och sedan berätta om vad hon har gjort. Vi älskar det, det blir som att få ett titthål in i en annan människas liv.

Hur märkligt det än kan låta, så är det vad du gör som gör det du har att säga intressant. Människor intresserar sig för yrkesmänniskor - se bara på alla polisromaner! Om du är en inköpare har du exempelvis en naturlig publik i dina leverantörer. Eller i dem som vill ha ditt jobb, kanske?

8. Teama upp

Blondinbella teamade för inte så länge sedan upp med Tyra Sjöstedt för att göra Bella & Tyra Show. I en digital värld där länkar påverkar sökresultaten påverkar trafiken är inflytelserika personers engagemang hårdvaluta.

Bygg därför varandra över företagsgränserna, med länkar, uppmärksamhet och engagemang. Bloggare inom samma ämne har lättare att attrahera och behålla ny trafik om de för en öppen dialog med varandra kring aktuella ämnen.

9. Se till att synas överallt

Oavsett om det är på helsida i Aftonbladet, i Malous von Sivers tantsoffa eller i Iphone-appen, så syns Blondinbella med jämna mellanrum lite överallt. Eller rättare sagt - hon gör sig synlig för dem som är intresserade.

Hur når du ut till en större publik? Gästbloggar du? Skriver du artiklar och krönikor i kundtidningar? Minglar du? Föreläser du? Finns “satelliter” till bloggen på andra plattformar, som Facebook, Twitter och Youtube?

10. Förläng ditt varumärke

Blondinbella har aktivt sett till att bli uppfattad inte bara som glammig Stockholmsblondin där allt handlar om stil och livsstil, utan har successivt adderat komplexitet till sitt varumärke. Idag är hon inspirationsföreläsare, företagsledare, författare och har en e-handelssajt, Bellme.se.

Hur håller du dig och ditt företagsbloggande intressant? Hur skapar du en känsla av att det händer saker i ditt liv och i din yrkesroll?

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://topsy.com/www.doktorspinn.net/2010/10/16/10-lardomar-foretagsbloggar-kan-dra-fran-pr-fenomenet-blondinbella/?utm_source=pingback&utm_campaign=L2 Tweets that mention 10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella — Doktor Spinn — Topsy.com

    [...] This post was mentioned on Twitter by Jerry Silfwer, Silverbakk_F1, Stefan Johansson, Per Karlsson, Magnus Bråth and others. Magnus Bråth said: RT @DoktorSpinn: 10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella http://bit.ly/cuEomP #PRofSweden [...]

  • http://www.bilenberg.net/snabbloggat-vad-har-vi-att-lara-av-blondinbella Snabbloggat: Vad har vi att lära av Blondinbella : Mathias Bilenberg - råpublicerad

    [...] @doktorspinn har listat de saker som inspirerar honom i Blondinbellas blogg. [...]

  • http://blondinbella.se/inspireras/ Blondinbella - Isabella Löwengrip @ Spotlife Inspireras

    [...] Bloggen Doktor Spinn skrev ett inlägg som jag tycker var bra skrivet. Det är faktiskt ungefär det här som jag pratar om när jag är ute och föreläser om min blogg! Ni hittar texten här [...]

  • http://twitter.com/Omerosen Omer Rosenbaum

    11. Massör av tur.

  • Ida-www.lippstick.se

    Väldigt intressant inlägg!
    / Ida-www.lippstick.se

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Håller nog inte med, Omer. Från sidlinjen tycker jag det ser ut att vara en massa hårt och envist jobb - och en hel del strategi. Sedan är det ju klart att det finns ett element av tur att vara i precis rätt ålder när hela andravågen av mode- och livsstilsbloggandet fick fart.

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Tack, Ida! :)

  • http://www.facebook.com/people/Atefeh-Ferferi-Sebdani/750526345 Atefeh Ferferi Sebdani

    Bra inlägg! Den ska jag spara som bokmärke och titta tillbaka. Visste på något sätt redan om det mesta men bra att få det upplagt för sig på det här sättet och i punktform. Men så handlar det trots allt lite också om att behålla/inte behålla en integritet också. Tänker främst på punkt 6 och 7 framförallt. Vill och kan man dela med sig av allt utan att kännas för privat? För omogen? För uppmärksamhetskåt? Inget illa menat, härligt om man kan och orkar. Men BB hade tur att vara så ung när hon började skriva och provocera för jag tror inte hon skulle kunnat göra det med lite högre ålder. Eller?

  • http://www.lowenhamn.se/lankar/dagens-lankar-fran-lowenhamn-18-october-2010 Dagens länkar från Löwenhamn - 18 October, 2010 | Henrik Löwenhamn

    [...] 10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella [...]

  • http://nyaaffarer.se/2010/10/18/entreprenorskollen-mandag-2/ Entreprenörskollen måndag

    [...] Silfwer, aka Doktor Spinn, skriver om tio enkla lärdomar som företagsbloggar kan dra av Blondinbellas [...]

  • http://blogg.gotland.info/?p=1185 Dagens pressklipp och länkar - October 18, 2021 | GTF-bloggen

    [...] 10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella Henriks kommentar: - Vad kan din företagsblogg lära av Blondinbella? Den som avfärdar henne som en dum blondin har fel. Helt fel. Hon har jobbat stenhårt för att hennes blogg ska bli störst i Sverige. [...]

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Visst låg hon rätt i tiden när det började röra på sig.

    Integritetsfrågan är ju superintressant, inte minst för företag. Hur långt kan man dra “the drama”? Jag tror att alla som driver framgångsrika bloggar har ett uppmärksamhetsbehov och ett drag av narcissism. Jag är själv inget undantag.

    Jag skulle faktiskt personligen vilja bjuda lite mer på mig själv. Problemet för mig är snarare att jag är för feg. En gång la jag ut bikinibilder på min flickvän på Flickr utan att tänka särskilt mycket på det (vi låg och solade på en brygga, bilderna blev fina, så jag laddade upp dem). Och det blev ett jäkla liv - “hur kunde jag göra det som har sådan koll på sociala medier?”

    Jag hade kunnat förutse reaktionerna bara jag hade tänkt efter, men samtidigt kändes det fånigt. Bikinibilder finns ju överallt - vad är vi egentligen rädda för?

    Ändå bidrog detta till ytterligare självcensur, trots att jag egentligen önskade att jag vågade vara friare och mer personlig. Men samtidigt har jag jobbat dygnet runt i många år för att komma dit jag är och det skulle kännas bittert att förlora allt förtroendekapital bara för att göra en poäng.

    Jag bloggade också när jag var 20 genom att lägga upp sporadiska tankar på en hemmasnickrad Frontpage-sajt. Dessa alster är rätt skämmiga förstås, men samtidigt ångrar jag dem inte. De var ju trots allt uttryck för den person jag var just då. Jag skulle gissa att Blondinbella resonerar på samma sätt kring en del lite barnsligare grejer.

    Om Blondinbella hade “satt igång” idag hade hon säkert kunna skapa en tung modeblogg givet de bloggkunskaper hon har, men att bygga en framgångrik blogg tar ju flera år som regel, så det hade antagligen dröjt ett bra tag. Detta hade sannolikt även betytt att hon hade byggt upp en annan typ av publik.

    Men för att återknyta till grundproblematiken - vilken grad av integritet och engagemang kan den enskilda individen tänka sig? Det är nog inte dumt att fundera över det en smula innan man bestämmer sig för att skapa en toppblogg.

    Tack för kommentar!

  • http://www.bjornsennbrink.se Björn Sennbrink

    Punkt 3: Räkna med minst 24 månaders regelbundet postande.

  • http://amsterdam-guide.r76.se resa i amsterdam

    Jag tror nog tur är iaf en faktor. Det finns många många unga tjejer som bloggar frenetiskt och gör det seriöst, endast en handfull har dock blivit rikskändisar.

  • http://amsterdam-guide.r76.se resa i amsterdam

    Jag tror nog tur är iaf en faktor. Det finns många många unga tjejer som bloggar frenetiskt och gör det seriöst, endast en handfull har dock blivit rikskändisar.

  • http://www.sanape.se/2010/10/lasvart-october-21-2010/ Läsvärt - October 21, 2021 « sanape.se

    [...] 10 lärdomar företagsbloggar kan dra från PR-fenomenet Blondinbella — Doktor Spinn [...]

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.