Doktor Spinn är ju en relativt pyttig liten blogg, men det gör mig verkligen inget alls. PR-branschen är nämligen inte heller särskilt stor. Så, trots att bloggen är liten träffar jag ofta branschkollegor som har koll på mig och mina funderingar just tack vare Doktor Spinn.

Det här är något att fundera på för alla skrivglada människor i små avgränsade branscher. Du behöver inte bli nästa Blondinbella för att nå ut med dina tankar och idéer till den ofta begränsade lilla bubbla som faktiskt  intresserar sig för det du har att säga.

Jag har flera anledningar till att skriva den här bloggen, till exempel. Jag är en skrivande människa som skrivit tusentals tecken varje dag, hela mitt liv. Innan jag kunde publicera grejer på webben terroriserade jag mina vänner genom att skicka långa brev (sedan blev det e-post) med tankar och funderingar - trots att de inte bett om det!

I dag ägnar jag en hel del av min tid åt att skriva åt andra, vilket egentligen bara ökar suget efter att klottra ned egna tankar - i synnerhet då jag tycker praktisk påverkan och strategisk kommunikation är typ hur spännande som helst! Därför är den sociala webben rena vuxendagiset för mig - det är lek och social utveckling mest hela tiden!

Intressant är att sådana som jag, som tycker om att uttrycka sig, att sticka ut och att balansera mellan det personliga och  det professionella, vi tycks faktiskt poppa upp lite här och var på den sociala webben. Många branscher lyser förvisso fortfarande med sin frånvaro, men nog är det naturligt att medie- och teknikbranscherna är först på banan.

Varför spelar då vi bloggare roll?

Själv vill jag tro att jag spelar roll för att jag delar med mig, men det kan lika väl bero på att jag har en förvisso liten men ack så inflytelserik och mediemäktig publik. Rimligen växelverkar dessa två ytterligheter med varandra och som ett bevis på detta har Doktor Spinn faktiskt blivit pitchad ett flertal gånger!

Jag får alltså emellanåt förslag på saker att skriva om. Det är jag förstås jätteglad över, men i ärlighetens namn måste jag påpeka att just pressmeddelanden inte fungerar så där jättebra på mig.

Missförstå mig  inte, pressmeddelanden har viktiga funktioner på alla möjliga sätt till höger och vänster och hit och dit, men till mig som hardcore new media blogger så har jag lite svårt att förvalta det där pressmeddelandet på ett begåvat sätt.

Därtill vet jag att det finns PR-byråer som dessutom  har dragit sig för att tipsa mig eftersom jag ju är en PR-konsult som jobbar på en konkurrerande byrå. I själva verket fungerar det ju tvärtom:

Om jag på något sätt förminskar mig själv till en corporate asshole som bara gör textreklam för min egen arbetsgivare samtidigt som jag gör ner min arbetsgivares konkurrenter - hur bra PR vore det för mig och i förlängningen för min arbetsgivare?

(Jag skriver min arbetsgivares konkurrenter eftersom jag har vänner, inte konkurrenter, på massor av byråer. Visst tävlar vi om nya kunder ibland, men huvudsakligen arbetar vi alla för att hjälpa våra kunder först och främst.)

PR på den sociala webben handlar om att bygga relationer genom att dela med sig.

Så, hur pitchar man då mig, undrar kanske någon? Eller för den delen någon annan medie- eller teknikbloggare - vilket ju i nittionio fall av hundra är intressantare!

1) MINDSET
Varje bra tips bygger förtroende och stärker relationen, varje dåligt tips urholkar och försvagar. Bestäm dig därför omedelbart om att enbart pitcha sådant som skapar värde för dig och för mig.

2) HOMEWORK
Ta reda på om du verkligen vill lägga ned en massa tid på att bygga en relation med mig. Allt du behöver veta finns att söka rätt på via Google.

3) VANITY ACTIONS
Visa att du tycker att det jag gör är viktigt genom att RSS-prenumerera på nya postningar, kommentera mitt Friendfeed-flöde, gå med i PR of Sweden, retweeta sådant som är nyttigt för dina egna followers (så att de  upptäcker mig) och så vidare och på nolltid kommer jag (och min publik) veta vem du är.

Se alltså till att dela med dig istället för att vara en corporate asshole och du ska se att allt kommer att gå bra.

4) BE INTERESTING
När jag får upp en ny person på min sociala radar händer i princip alltid samma sak: Jag kollar den korta presentationen på Twitter och de senaste tio tweetsen - vilka dialoger pågår med vilka individer?

Sedan är jag ganska tuff. Beroende på hur mycket spännande som delas så kan  jag göra allt från att gå all-in (“connecta” och RSS-prenumerera bloggar, delningstjänster, livsströmmar) till att tacka för visat intresse och gå vidare.

5) PITCH ME
Joakim Jardenberg, Fredrik Stenbeck och Beta Alfa delar i regel alltid så bra grejer att deras budskap får genomslag hos mig typ jämnt. Men då delar de också olika typer av flöden som platsar i min Google Reader - och vad gäller webbkonsumtion så är min RSS-läsare mitt allt.

Om du delar allt möjligt - använd gärna taggar (jag har till exempel en hel del avancerade tagg- och nyckelordssökningar ständigt aktiva). Tagga ett flöde med “PR” och skicka mig RSS-adressen - hur enkelt som helst, ju!

Sedan har jag i likhet med andra bloggare stenkoll på refererande sajter. Sätt upp ditt tips/budskap på en hemlig URL, länka till mig och klicka in på min blogg så hittar jag tillbaka till din sajt. Så länge du inte slösar med min tid så är detta i sanning ett icke-påträngande sätt att förmedla budskap.

Eller ännu hellre, var kreativ och kom på ett sätt att skicka relevant trafik till min blogg eller till PR of Sweden. Då blir du och dina budskap garanterat uppmärksammade!

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 2 comments… read them below or add one }

Fredrik Stenbeck (13 comments) 2021-07-28 at 22:55

Tackar ödmjukt för omnämnandet!

Reply

Beta Alfa (1 comments) 2021-07-29 at 01:16

Tack Jerry, för ett spännande inlägg (och för länken) !

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.