Hej! Jag heter Christine Iversen och läser första året på Informations och PR-programmet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Vi har fått i uppgift (hemtenta) att intervjua en person som är verksam inom sociala medier. Eftersom jag vet att du ska föreläsa på Communicare som jag och mina klasskompisar håller på att anordna just nu tänkte jag att du är rätt person att fråga!

Tack på förhand,
Christine Iversen

1. På vilket eller vilka sätt anser du att sociala medier påverkar arbetet med info-PR?

Radikalt. Alla människor på den här planeten agerar utifrån den bild de har av verkligheten. Hur hämtar vi pusselbitar till den verklighetsbilden? I stora delar av världen kommer dessa pusselbitar från människor i vår närhet som vi har förtroende för, må det vara auktoriteter eller goda vänner. De sociala medierna har skapat ett interaktivt världsomspännande nätverk där alla plötsligt kan komma i kontakt med alla, vilket gör att vi inte behöver mellanhänderna – massmedierna – i samma utsträckning för att lägga hela pusslet.

Lägg därtill den extremt ökade hastigheten med vilken grupper bildas och hastigheten med vilken information färdas.

PR började som relationer till publiker, men disciplinen vande sig snart vid det mer bekväma masskommunikationssamhället. Men nu är vi tillbaka igen i ett nätverkssamhälle där relationerna är viktigare än någosnisn. Därför tvingas PR-arbetet att söka sig tillbaka till sina rötter.

2. Sociala medier är något som är väldigt stort i dagens samhälle enligt min uppfattning, är det en för- eller nackdel anser du?

Människor kommunicerar mer än någonsin med varandra och mer information finns att få tag i än någonsin tidigare för den som vill. Vi är mer upplysta både som människor och konsumenter och jag tror på fullaste allvar att sociala medier är vårt viktigaste verktyg för global dialog och på sikt också fred på jorden.

Faran med utvecklingen är att enskilda stater får befogenheter att övervaka och kontrollera medieinnehåll under förevändningen att de värnar om vår säkerhet. Dessa krafter behöver motarbetas på global basis.

3. Tror du att det hade varit lättare att arbeta inom info-PR om sociala medier inte existerade?

Det hade varit lättare att fortsätta som förut, det är sant. Men utvecklingen innebär ökade möjligheter att påverka med win-win-metoder, vilket på sikt är bra för såväl allmän- som särintressen (PR).

4. När det handlar om till exempel Facebook, Twitter och bloggar, kan alla människor i stort sätt kommentera och få sina åsikter hörda genom att kommentera. Hur tycker du att det påverkar ditt arbete när det handlar om saker som du skriver som du vet kommer få mycket uppmärksamhet och även massvis med kommentarer, som du egentligen inte vill? Hade det känts bättre om det inte var fritt fram för alla att kommentera?

Jag upplever att det i dag är tvärtom. Kommentarer och engagemang är hårdvaluta. I regel kan man säga att mina kunder blir glada om det de gör väcker reaktioner. Även negativa reaktioner kan vara nyttiga, eftersom de kan fungera som feedback, eller hjälpa avsändaren att positionera sig gentemot sina konkurrenter.

5. För att återkoppla till frågan innan, på webben skrivs det om tragiska händelser som är alltifrån olyckor till övergrepp. Ibland kommenterar människor sådana händelser med elaka och obehagliga kommentarer eller startar grupper som trakasserar den/de som blivit drabbade, även fast de egentligen inte har en aning om vad som hänt, vem de drabbat och hur det egentligen ligger till. Jag syftar bland annat på något jag läste i min dagstidning Tidningen Ångermanland (bifogar länken till nyheten) som handlade om just ett övergrepp. Så, vad anser du om detta? Är det verkligen rätt att man får kommentera även sådana händelser?

Sådana är människor, blir mitt svar. Sådana har vi alltid varit. När vi inte har hela bilden av verkligheten, när vi saknar pusselbitar, ja då använder vi vår fantasi för att fylla ut dessa luckor. Och givet att tillräckligt många har tillräckligt stora luckor i sin förståelse, så får vi helt statistiskt sett se kommentarer och reaktioner av det här slaget.

Sociala medier bidrar förstås till att göra det här synligt och säkert också till vissa bandwagon-effekter. Men vi ska akta oss för att tro att de här strömningarna bara finns i sociala medier. Tvärtom, vad sociala medier gör är att de gör människors tankar och känslor mycket synligare. Allt skitsnack kring just den affär du nämner är just precis sådant snack som cirkulerat på skolgårdar, arbetsplatser och hemma vid köksbord alldeles oavsett sociala medier.

Sociala medier gör detta synligt – och det är en bra sak, för då vet vi vad vi har att tampas emot.

6. Min sista fråga blir om du anser att det är ett bra sätt att nå ut med sitt budskap genom att använda sig av sociala medier?

Ja. Men börja med att ställa push mot pull. Det vill säga, börja inte med att fråga vilka budskap du vill sända ut. Börja med att fråga dem som har ett intresse av dig och ditt företag om vad de vill ha av dig. Det vore ju ganska korkat att börja sända en massa budskap i ett läge där de som redan i dag kommer till dig på webben inte hittar vad just de söker!

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Tweets that mention Är sociala medier bra för PR-branschen? — Doktor Spinn -- Topsy.com
2022-03-29 at 18:20

{ 0 comments… add one now }

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.