SEO- och PR-diskussion

by Doktor Spinn on 2021-06-03 · View Comments

Kommentarsväxling från postning på Disruptive.nu:

Rudolf said,
May 28, 2021 @ 10:31 am

Men PR borde bli mer och mer digital. Vad händer då? Hur tänker ni?

På ett sätt jobbar jag med pr på nätet också, varje dag, i att attrahera länkar. Nu inser jag att få PR-konsulter kommer göra det.

Men hur tänker ni kring det digitala mediet. är det sociala pressrum som gäller?

Doktor Spinn said,
May 28, 2021 @ 5:50 pm

PR handlar om att hitta människor som har betydelse för affären och påverka relationen mellan dem och organisationen.I takt med att den sociala webben ökat i betydelse för hur människor förhåller sig till olika organisationer, desto intensivare arbetar PR-byråerna med digitala kanaler för att påverka dessa relationer.

Att påverka en relation, hur går det till? Grunden är att bygga på win-win. Ibland finns skäl för organisationens omvärld att förändra beteenden, ibland finns skäl för organisationen att ändra sig efter omvärlden. Ofta vad gäller relationsskapande aktiviteter, så ligger det framgångsrika receptet där emellan.

Därför har PR kommit på tapeten ordentligt på senaste. Reklambyråerna kör fast eftersom de ofta tänker viral och push och webbyråerna trampar ofta runt som elefanter i porslinsaffärer när det gäller bloggrelationer - för att dra till med några generella exempel. Många intresserar sig för SEO, men när sajten är optimerad och sökord/trafik är inköpt, då återstår ofta PR-arbetet med att förmå omvärlden att uppmärksamma den egna plattformen.

En stor del av PR-kompetensen ligger i att på kort tid kunna förankra spetsiga budskap hos ledningen/nyckelpersoner, budskap som bottnar i win-win-tänk och som inte är låsta till kampanjer eller reklamiga catch-phrases, något som är avgörande för att kunna agera på den snabba sociala webben. Webb, reklam och SEO har sällan ledningsrelationer på samma sätt som PR-funktionen har.

Vad gäller sociala pressrum ser jag nog i framtiden att aktörer som Newsdesk, Cision och Early October tar sig an denna tekniska nisch. Webbyråerna landar nog i att snabbt kunna skapa sociala applikationer och reklambyråerna gör nog klokt i att investera i PR-kompetens inhouse. Vad gäller SEO? Varje PR-byrå med självaktning tror jag i framtiden kommer ha minst en SEO-expert anställd.

Rudolf said,
June 2, 2021 @ 11:34 pm

Tack Jerry för att du tog dig tid att skriva en så utförlig förklaring!

Jag hade egentligen tänkt debattera lite med dig men när jag läste igenom din utförliga förklaring var det ändå en sak som intresserade mig exceptionellt mycket och det är detta utrycket:

“desto intensivare arbetar PR-byråerna med digitala kanaler för att påverka dessa relationer.”

Nu har jag varit utsatt för åtskilliga av dina kollegors försök till påverkan, i alla fall utom ett, en ganska tragisk upplevelse så jag skulle bli väldigt glad om du utvecklade ovanstående mening, kanske med ett exempel. Om du vill på din egna blogg, jag länkar och diskuterar gärna med dig.

Det jag undrar över är:
1. Vad definerar ni som en digital kanal?
2. Hör gör ni för att påverka dem? Metodiken, tanken eller hur ni resonerar.

Anledningen till mitt stora intresse är att jag är intresserad i skillnader/likheter i PR/inlänkningstrategier.

Doktor Spinn said,
June 3, 2021 @ 8:46 am

Jag kan börja med att förklara varför det blir fel. Den grundläggande orsaken är att PR traditionellt lagt stor vikt vid relationer med nyhetsmedier, dvs. journalister. De är professionella nyhetsvärderare, de kan källkritik och lyder under en specifik medielogik.

I sina försök närmar sig många PR-byråer exempelvis bloggare på samma sätt som de närmar sig journalister, nämligen med nyhetstips. Vilket blir pannkaka i nio fall av tio.

Ett än större problem är den kompetensbrist som finns hos många PR-byråer. Det finns tillräckligt många konsulter som ringer ner redaktionerna med usla nyhetstips och bombar dem med irrelevanta pressmeddelanden för att ge PR-branschen ett i detta avseende dåligt rykte.

När dessa konsulter närmar sig exempelvis bloggare blir det pannkaka i nio fall av tio.

Att tala om “digitala kanaler” är egentligen för brett, det medger jag. Det borde ju i den rätta bemärkelsen innefatta exempelvis telefonen (som för övrigt är det sociala medium som vi alla för länge sedan accepterat och anammat). Men vad PR-branschen definierar som den sociala webben kanske bäst sammanfattas av PR-bloggaren Brian Solis och hans Conversation Prism.

Hur gör vi då? Ännu så länge finns det ingen branschnorm, men en viktig start är att lyssna på vad människor på den sociala webben säger. Dessa människor kan på så sätt användas som en gratis fokusgrupp! Ett annat sätt som jag gillar är att arbeta med en distribuerad kundtjänst.

Den sociala webben spelar även en nyckelroll i arbetet vid en kris eller inför stora förändringar som påverkar många. Den sociala webben behöver i dag vara en viktig del av påverkarkartan inför många strategiska beslut.

Men om du vill få människor på den sociala webben att skriva om dina produkter och tjänster då? Visst kan du skicka ett personligt tips, men detta är i undantagsfall och endast om bloggaren brukar skriva nyhetsdrivet. Och det måste vara win-win - vilket det sällan är: Det är ofta roligare för företaget att få sin produkt eller tjänst omskriven än för bloggaren att behöva ta sig tiden att skriva.

Därför är den bästa PR-strategin i det här avseendet att tillhandahålla bra och lättillgängligt material. Gärna på så många distribuerade plattformar som möjligt. Se till att det är enkelt att hitta, lätt att dela och engagerande. Och vill du bli upptäckt utan att störa: länka till dem!

Sedan kan man även engagera den sociala webben i kampanjer med html-knappar och så vidare. Eller att ta deras expertis som hjälp i advisory boards. Tävlingar, utmaningar och annat kreativt. Jag tycker detta är okej så länge fokus är att skapa win-win. Investeringar i viral marknadsföring tycker jag är bortkastade i nio fall av tio.

Tio PR-råd om den sociala webben från Doktor Spinn:

  1. Din digitala närvaro spelar roll - också att inte delta bör behandlas som ett strategiskt beslut.
  2. Var ödmjuk inför det faktum att du inte äger ditt varumärke. Planera utifrån att människor gör som de vill göra, inte som du vill att de ska göra.
  3. Finn och stöd din organisations social media naturals, människor med en naturlig fallenhet att kommunicera på den sociala webben - det är de som kan göra hela skillnaden.
  4. Distribuera din digitala träffyta maximalt med bra och delbart innehåll. Att dela är det nya sättet att positionera sig.
  5. Undvik investeringar i viral marknadsföring. Satsa resurserna på att långsiktigt bygga ut din digitala närvaro istället.
  6. Relationer byggs över tid och tar lika lång tid att bygga på den sociala webben som någon annanstans. Bygg dem genom att dela och genom samtal.
  7. Arbeta distribuerat med din kundtjänst. Detta ställer krav på att du lyssnar.
  8. Undvik att arbeta nyhetsdrivet - fokusera på win-win och ambassadörsprogram.
  9. Tänk SEO.
  10. Låt den sociala webben vara en integrerad del i alla kommunikationsaktiviteter - åtminstone på planeringsstadiet.

Pingat på intressant.se.

Similar posts:

PR-nyheterna

{ 10 comments }

Olle Ahnve (17 comments) 2021-06-03 at 08:14

Bra diskussion! Någon synpunkt och någon fråga:

Jag håller inte med om att det kommer bli nischade byråer som gör sociala pressrum. Jag tror heller inte att det kommer vara en pr-konsult som gör dem. Det jag är övertygad om är att pr-byråerna måste transformeras till att vara något de inte är idag.

Att endast vara pr-rådgivare i en tid då kunskap om nätverksbeteende och verktyg kommer vara den viktigaste valutan kommer inte räcka. Att ha någon som kan knacka ihop ett socialt medierum och SEOa kommer krävas (krävs redan) inhouse.

Så frågan då. Du säger att man inte ska investera i VM - hur menar du då? Hur definierar du viral marknadsföring vs delbart material?

Det här var spännande, jag tror jag gör som du och bloggar om diskussionen :).

Doktor Spinn (496 comments) 2021-06-03 at 08:53

Jag har argumenterat tidigare kring varför PR-konsulter inte kommer att knacka kod och där är vi ju överens. Det rimliga är att tänka sig att kodknackare kommer tt finnas både i egen verksamhet och inom framtidens PR-byråer.

Samma diskussion har ju länge funnits om reklam (eller det hemska ordet preklam), där många förutspått att reklambyråkompetensen ska flytta in hos PR-byråen, eller vice versa. Jag är skeptisk och vill nog se fler exempel där det fungerar först.

Dock så tror jag att kanalkunskap, kodknackande och optimering kommer att vara hygienfaktorer - inte som i dag mervärdesskapande aktiviteter i sig själva.

Jag definierar ordet viral i dess kliniska betydelse. Som i begreppet “vrial spridning”. Det är en “smittande” spridning. Virala effekter ser vi överallt på webben, från skrattande bebisar till udda reklamfilmer.

Men - och det här är centralt - relationer sprids inte viralt! Inte kärlek och förtroende heller. Och bara för att ett innehåll är delbart är det inte viralt.

Marknadsförare kan säga vad de vill, men faktum är att få investeringar i viral marknadsföring får viral spridning. Och om viral spridning mot förmodan uppstår, så är oddsen att människor hyllar kreatörerna snarare än varumärket bakom.

Min tes är enkel: Det bästa sättet är att arbeta långsiktigt med relationer. Det du gör får då social spridning i dina nätverk. Och om du arbetar konsekvent och tålmodigt så ökar dina chanser att dina budskap även får viral spridning!

Olle Ahnve (17 comments) 2021-06-03 at 12:40

Jag tror att en närhet till digital produktion ligger väldigt mycket närmare för en pr-byrå än reklam. PR är inte reklam, men PR är redan och kommer bli mycket mer digital produktion. Därför blir det oerhört viktigt att ha nära till kodknackning och SEO.

Ang viralt tycker jag att det viktigaste är att ha ett stort fokus på både strategi och idé. Strategin inbegriper långsiktighet i den digitala närvaron och möjliggörande av initiativ. Idéerna ligger till grund för att initiativen ska vara bra nog att sprida.

Christian Rudolf (10 comments) 2021-06-03 at 15:02

Nu har vi diskussionen på två bloggar, vad säger ni PR-konsulter om det?

;-)

SEO är en social aktivitet. Du kan optimera en sida så den är blå, kommer det en social snubbe och vill ta din plats, har du inte en chans kan jag säga. Visst lite tid får han lägga men den sociala aspekten av Google blir starkare och starkare. Det är dessutom det som är svårt. Lära sig optimera sidor så de är 80-90% perfecta kan de flesta lära sig ganska fort.

Därför tror jag inte heller att man kommer behöva så mkt kodknackande. Just när det gäller onsite optimering finns det dessutom så många dåliga CMS, och inget kodknackande i världen kan rädda dem.

Den PR firman som kan lära sig hantera bloggdialog och wordpress, ja den firman kommer komma mkt långt gällande SEO, även om deras SEO är omedveten.

Olle Ahnve (17 comments) 2021-06-03 at 15:06

Snart är diskussionen på tre bloggar. Vi pr-konsulter gillar många diskussioner ;).

Kodknackandet behövs för många delar av digital pr, varav SEO och byggande av sociala medierum är ett par delar.

Christian Rudolf (10 comments) 2021-06-03 at 21:23

Olle: Använd WordPress så minimerar du kodknackandet ;-)

Olle Ahnve (17 comments) 2021-06-03 at 22:23

Vadå, är inte TypePad det som gäller längre?! ;) Nej men t ex mobil-appar och -spel är svåra att knåpa ihop i WP.

Christian Rudolf (10 comments) 2021-06-03 at 22:44

sant men då börjar vi nog lämna SEO bakom oss också!

Olle Ahnve (17 comments) 2021-06-04 at 06:01

Jess, helt klart. SEO är en viktig del av digital PR, men långt ifrån allt. Nu fick jag ner mina tankar i frågan. http://www.jungrelations.com/blog/the-pr-agency-needs-to-be-digitally-transformed/

Magnus (13 comments) 2021-06-06 at 18:16

Finns en sak jag reagerar på, kodknackande och SEO nämns i samma andetag systematiskt. Jag får känsla att det kan bero på att definitionen som används till största del behandlar on site SEO.

Comments on this entry are closed.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.