TPB-dump

by Doktor Spinn on 2022-04-18 · View Comments

Det finns så mycket relevant information kring TPB-domen att jag har svårt att sortera, svårt att göra en analys. Men jag samlar några av alla de hundratals intressanta snippets of information som susat förbi min skärm de senaste 24 timmarna:

  • Allt fler intellektuella och inflytelserika samhällstolkare börjar höja sina röster. Motrörelsen borde aldrig ha viftats bort, men det har etablissemanget hittills gjort med hänvisning till att det är osnutna ungdomar med ring i näsan som inte vill göra rätt för sig - en generalisering blir allt svårare att försvara när allt fler respekterade röster höjs.
  • Själv skäms jag över att vara svensk när vår stolta liberala tradition grusas inför världens ögon.
  • Henrik Alexandersson, HAX, är en erkänt viktig röst i den här debatten. Han markerar med tydlighet att vi nu har tagit steget över en tröskel, att debatten har förvandlats till en kamp.
  • Fram tills nu har det funnits många som ansett att kopiering är likställt med stöld. Men i takt med att näringslivet börjar förstå värdet av uppmärksamhet minskar motståndet. Som PaljettenQ så klokt iakttagit: Idag tackar radioprataren lyssnaren som ringer in, inte tvärtom.
  • Piratpartiet blir en allt mer relevant kraft i samhällsdebatten. Den mognar i rasande fart. De slåss för våra fri- och rättigheter och varnar för vad som kommer att hända med hela vår välfärd om vi förlitar oss på affärsmodeller som inte står sig i det nya sociala medielandskapet.
  • Allt fler ser att Stockholm, Sverige och Norden är ett epicentrum för den sociala ekonomins tidsålder. Att den sociala revolutionen är vår tids industriella revolution. Förespråkarna för spridningsförbud kommer att bli ihågkomna som vår tids bakåtsträvare.
  • I takt med att flera av de mäktiga utvecklingsländernas ekonomier tar fart kan Europa inte förlita sig på våra multinationella företag att ta oss in i nästa århundrade. De kommer att ha häcken full att ta oss in i nästa decennium. Därför behöver vi värna vår utveckling - inte kriminalisera den.
  • Victor Hugos berömda citat har aldrig varit mer aktuellt: “Den armé har aldrig funnits som kan mäta sig med kraften hos den idé vars tid har kommit.
  • Piratpartiet har varit en protest som förvandlats till en frihetskamp. Att slåss för ett fritt internet är att slåss för fri kunskap och en global idéströmning. I framtiden kommer allt att vara IP-baserat åtminstone till någon del. I en demokrati är därför internet vårt allra viktigaste verktyg för frihet. Att slåss för denna frihet är att slåss för framtiden, för mänskliga rättigheter och för yttrandefrihet.
  • Nikke Index förklarar pedagogiskt vad som egentligen hände igår i fråga om hur många har reagerat på domen.
  • Jag har fått upp ögonen för Maria Ferm, språkrör Grön Ungdom - en uppenbar social media natural. Det märks att hon brinner, att hon är på riktigt. Hon bevisar att den här frågan går utanpå den traditionella politiska kartan, att det här är en fråga som inte har med blockgränser att göra.
  • Och Ung Pirat blir Sveriges största politiska ungdomsförbund. Vem sa att ungdomar skiter i samhällsfrågor?
  • Rent juridiskt kommer fortsättningen att bli ordentligt kladdig:
  1. TPB döms för medhjälp utan att någon dömts för huvudbrottet, vilket har prejudicerande konsekvenser långt utanför fildelningsfrågan (läs Niclas Strandhs liknelse med Vägverket).
  2. Storleken på beloppet innebär att i princip alla svenska ungdomar är skyldiga mångmiljonbelopp till skiv- och filmbolagen. Artisterna har onekligen lagt sina ägg i fel korg.
  3. Domen förklarar sökmotorer olagliga - vad kommer Google att säga om det? Eller säg så här: Nästa “Google” kommer inte att komma från Sverige.
  4. När domen sätts i relation till våldsbrott som misshandel och våldtäkt signalerar rättsväsendet märkliga signaler till svensk ungdom.
  5. Bahnhof och Alltele gör vad de har all rätt att göra, de raderar sina loggar. (Jag kommer att byta internetleverantör och då kommer detta att vara avgörande.)
  6. Ska spridningsmotståndarna nu processa bort alla sökmotorer i hela världen? Det finns ju redan idag hundratals motsvarigheter till TPB.
  7. Ska spridningsmotståndarna nu förbjuda anomiseringstjänster som ipredator.se? Det går ju inte att “komma åt” tjänsterna, så enda möjligheten vore att förbjuda installation på svenskägda datorer. Och där är det ju illa nog att Ipred går stick i stäv med EU.
  8. Vad händer om de privata företagens egna poliser börjar missbruka sin nya makt?
  • Med Rick Falkvinges ord: “Det är 33 dagar kvar till valurnorna.”

Mer läsning: The Pirate Bay dömda till ett års fängelse, Internationell media om Pirate Bay-domen, Rekord i skadestånd.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • zanoii

    Om man tycker att liknelsen med vägverket haltar eftersom vägar inte anläggs med uppsåt att begå brott..

    Det finns en rondell i Sundsvall som inte har till syfte annat än att vara livsfarlig, särskilt för motorcyklister. Se http://www.fastbikes.se/index.php?option=com_content&task=view&id=677&Itemid=82

    Det måste ju vara uppsåt? Med logiken från TPB-domen borde VV kunnat bli dömda för medhjälp till Vållande av annans död, trots att ingen (ännu) dött i rondellen.

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.