Nya böcker

by Doktor Spinn on 2021-09-20 · View Comments

Jag har fått en del böcker på senaste tiden.

På Sweden Social Web Camp 2009 fick jag av Debate On-teamet Teo Häréns Härarbeta och Idébok. Bröderna Härén är inspirerande som talare och fritänkare. Men som författare? Nja, se det mer som lättlästa transkriptioner. Det är extremt redundant och argumentationen stundtals barnslig, men glädjen och entusiasmen väger lätt upp för det.

Härarbeta vill övertyga dig om att du inte alltid behöver arbeta på kontoret och Idébok vill som andra böcker i genren hjälpa dig att ta vara på din kreativitet.

Jag har sedan tidigare Emanuel Rosens Anatomy of buzz, men fick av Springtime den nya upplagan som faktiskt känns tredubbelt så tjock. Emanuel Rosen kommer för övrigt till Stockholm i oktober.

Apropå nya upplagor, så har jag även fått nya Catching up fast - PR and marketing in a web 2.0 China av Johan Björkstén, Göran Thorstenson, Patrik Lockne och Ola Spännar blivit färdig. Läs mer här.

På kalkonfronten fick min kollega Mats Hedberg The fall of PR, the rise of advertising, signerad av Stefan Engeseth och allt. Jag blev förbannad, men Mats gav mig boken i alla fall, så jag behåller den i bokhyllan som en påminnelse om att det finns människor där ute i stort behov av påverkan!

Av en vd som jag arbetar med fick jag en bok om change management som heter Our iceberg is melting av Holger Rathgeber och Hans Kotter. Det är en fabel om en pingvin som möter motstånd när han försöker övertyga sitt lilla samhälle om att deras hem smälter och att det kanske är dags för förändring, inte bara geografiskt, utan kanske också en hel livsstil? Jag vet många i den föränderliga mediebranschen som skulle få sin värld omskakad av att läsa den här boken.

Av Jeanette Agnrud på Sveriges informationsförening fick jag Rubiner och (o)slipade diamanter, en antologi av över ett antal inspirerande förgrundsfigurer i informationsbranschen. Slutsats: Gemensamt för alla de stora är att de tänker själva, går sina egna vägar och har en stor portion integritet.

Apropå antologi ramlade även Gratis? ned i brevlådan, en bok med kapitel från ett flertal namnkunniga skribenter på var sin sida i fildelningsdebatten. Sammantaget adderar boken till mer förvirring i frågan, den är en snårskog av kontextuella iakttagelser, rena myter, logiska felslut, fördomar, arrogans och förstås - välgrundade och kloka resonemang på sina håll.

I samband med en kurs fick jag även Stephen R. Coveys The 7 habits of highly effective people. Här finns en uppsjö av guldkorn och de här principerna skapar just högeffektiva människor, men det finns ett litet bekymmer: Du blir tvungen att acceptera ett antal “grundsanningar”. Så, om du vill förvandlas till en lycklig och effektiv liten arbetsmyra, absorbera för all del Coveys evangelium med hull och hår.

Men - om du vill förändra världen, våga vägra “sanningar” och läs Flow av Mihaly Csikszentmihalyi istället!

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://ziggamon.wordpress.com/ Sergej Kotliar

    *Gulp*, satte nästan morgonkaffet i halsen när du rekommenderar Flow i sista rutan! Härligt, och livsförändrande böcker in deed! På samma spår kan jag alltid rekommendera Peaceful Warrior (i både bok- och filmform), eller Power of Now, även om den senare är något flummig ;)

  • http://redigrebell.blogspot.com/ Maria på MIKU

    *Haha* Jag skrattade till när jag läste din analys av Stephen R. Coveys bok för jag har en affärskontakt som verkligen svalt hela budskapet i boken och citerar författaren med jämna mellanrum. Alltid följt av orden “… som Stephen R. Covey säger”. Då brukar han se lite inåtvänd ut och nicka lite lugnt. Så att citatet ska sjunka in hos oss som lyssnar. Men jag tycker att det blir tjatigt med en och samma författare hela tiden.

    Jag föredrar också flowet. :-)

    Boken Gratis läser jag nu, fick den på seminariet i Almedalen.

    Mvh Maria

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.