Den perfekta webbnärvaron

by Doktor Spinn on 2021-10-13 · View Comments

Jag spänner bågen och antar utmaningen från Elias Betinakis. Det här inget mindre än den perfekta webbnärvaron för företag, enligt Doktor Spinn.

En social e-handelsplats

Det spelar ingen roll vad företaget säljer – alldeles oavsett vill jag kunna göra beställningar och bokningar via sajten. Jag vill även kunna ta del av andras kommentarer och rankingar och enkelt kunna dela enskilda erbjudanden om jag vill. Jag vill kunna göra prisjämförelser och jag vill kunna gå ihop med andra besökare för att få grupprabatter. Eller få specialerbjudanden via fria plattformar som till exempel Twitter. Och så vill jag kunna följa länkar till externa okontrollerade bloggar och artiklar om samtliga erbjudanden.

En lekplats för företagets social media naturals

Företagets anställda ska inte tvingas ut på den sociala webben – det blir sällan roligt för någon (om inte den sociala webben alldeles från början ingår i arbetsbeskrivningen, som till exempel för kundtjänsten). Tvärtom bör webbplatsen uppmuntra medarbetare att experimentera. Om någon vill blogga – toppen. Mikroblogga? Check. Dela bokmärken? Fixat. Podcasta? Bambusa? Flickra? Nemas problemas. Med dagens flora av gratistjänster kan användandet skräddarsys att passa nästan alla. Med en trygg policy och ett tillåtande klimat kan kraften hos medarbetarna integreras med den egna webbnärvaron – såväl för externt som för internt bruk.

En magnet för rätt sökordsvolymer

En webbplats behöver inte gå över ån efter vatten, en webbplats ska nämligen vara själva ån. Varje webbplatsbygge bör därför föregås av en redig sökanalys för att på bästa sätt appellera till relevanta och befintliga sökvolymer.

Ett dynamiskt och aldrig sovande innehåll

Kunskap är ett viktigt värde som företaget med fördel kan dela både på och bortom den egna webbplatsen. Men delningen måste ske kontinuerligt, för hur fantastiskt innehållet än är, så har statiska sajter alltid svårare att vara lika relevanta som dynamiska. Ett sätt kan vara att öppna upp för användargenererat innehåll på lämpliga delar av företagswebben.

En öppen arena för produkt- och tjänsteutveckling

Tänk om du kunde få vara med och rösta om nästa säsongs sortiment? Eller ge förslag på nya produkter som ännu inte existerar? Eller anmäla dig som utvärderingspilot för produkter som ännu inte finns på marknaden? Ett utmärkt sätt att skapa engagerade ambassadörer. Och framförallt – en möjlighet att landa rätt med nya produkter och tjänster på marknaden.

En distribuerad kundtjänst där kund hjälper kund

Butiker är befolkade av personal – varför är inte webbplatser bemannade? Realtidswebben är för att stanna. En chattbaserad kundtjänst som för varje svar adderar till en sökbar Q&A-databas med wiki-funktionalitet, vore inte det på sikt mervärdesskapande och kostnadsbesparande på samma gång? I förlängningen handlar det inte om att komma i kontakt med alla människor, utan snarare se till att människor med en relation till varumärket kommer i kontakt med varandra.

En flexibel webbplats som delar med sig av sin trafik

De flesta lite större företag har rätt mycket trafik till sin förstasida, ja nästan lite oförtjänt mycket trafik. Hur används detta värde? Jag ser att den perfekta webbnärvaron är byggd på principen om länkkärlek, sharing is caring. Den som delar bäst, får mest tillbaka. Utnyttja trafiken dela den med företagets ambassadörer på webben – det gör dem starkare och därmed också företaget.

Specialare: Webbgodis!

Alla vill vara med och leka. Tjänstefiera webbplatsen och se till att där finns en avdelning sär webbintresserade ambassadörer kan hitta spännande leksaker. Det kan handla om widgets, badges, apps, themes, crowdsourcing, remixing, banners, link exchange programs, cross promotional campaigns, etc. Kanske till och med ett API?

Så skulle alltså en perfekt webbnärvaro se ut, enligt Doktor Spinn. Hur stor del ska ligga på egna plattformar och hur stor del på fria? Ska trafiken byggas via sökmotorer eller riktade insatser emot specifika publiker? Ja, det beror förstås på företagets affärsutmaningar, men poängen är denna:

Du arbetar med webbstrategin som en integrerad del av kommunikationsplanen först, därefter skriver du din kravspecifikation till webbyrån!

Fler postningar:

Björn Alberts svarar här

Björn Elmberg svarar här

Copylinda®

Therese Mannheimer

Sofia Mirjamsdotter

Johan Ronnestam svarar här

Martin Stadhammar

Brit Stakston svarar här

Judith Wolst svarar här

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.judithwolst.se/kommunikations-svar-till-elias-betinakis/ Kommunikations-svar till Elias Betinakis | Internetionalisering

    [...] Doktor Spinn: Den perfekta webbnärvaron [...]

  • http://prightside.wordpress.com/2009/10/13/surftips-den-perfekta-webbnarvaron/ Surftips - den perfekta webbnärvaron « PRightside

    [...] Silfwer visar hur slipstenen ska dras! Handfasta, konkreta tips för ett integrerat synsätt på webben som kommunikationsgrund. Som svar på detta. Alltid uppfriskande med personer vars resonemang sträcker sig utöver [...]

  • http://intellectawebb.se Elias Betinakis

    Grymt kreativt svar. Imponerad!

  • http://www.mattiasostmar.com Mattias Östmar

    Skitbra Jerry!
    .-= Mattias Östmars senaste postning: What do words say about a person? =-.

  • http://www.gamsun-media.se Social Media marknadsföring

    Bra Artikel!

    Mvh
    Magnus

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Tack som fan!

  • http://www.doktorspinn.net/2009/12/31/de-12-basta-pr-postningarna-2009/ De 12 bästa PR-postningarna 2009

    [...] Den perfekta webbnärvaron [...]

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.