Jag var verkligen inte i form denna bakfulla lördag och fick därför inte ut så mycket av Searchmeet09 - utöver att jag faktiskt träffade Anton, Christian, Judith, Simon, Andreas, Brit och Johan. Hade även velat prata med Nikke och Jesper, men jag mådde helt enkelt för kass.

Däremot så hann jag reagera på åtminstone en sak i ett par av presentationerna. Jag tänker högt här:

Både sponsorn dinwebb.nu och copywritern Bo Tidelius poängterade bägge vikten av relevans för söket. Vem kan argumentera emot det? Klart att det gäller att se till att vara så pass relevanta som det bara går att vara i sökmotorernas ögon.

Gott så. Men jag vill ändå invända lite försiktigt. Som språknörd tycker jag att det är viktigt att vi säger och skriver vad vi menar. För även de minsta semantiska förskjutningarna kan få oss att kollektivt tänka fel om viktiga saker. Därför vill jag prata lite om just relevans och SEO.

Är relevansanalys verkligen den bästa vägen framåt, frågar jag mig.

Jag går till mina egna sökmotorvanor. I takt med att jag allt mer blir en del av det sociala ekosystemet på webben så nås jag av information utan att jag faktiskt behöver söka efter den. Jag vet inte vad jag kommer att få veta och lära mig varje gång jag öppnar Google Reader, men det ersätter allt mer mitt sökande.

En annat mönster när det gäller mitt eget beteende på webben, är att jag “snubblar kontrollerat över” det allra bästa innehållet. En sökning, ett klick, jag får syn på något intressant men oväntat - vips! - en ny idé och ett nytt klick, ny kunskap, nya sökningar, fler fönster - fler spår. Och så vidare.

Ingen vet riktigt vad som är relevant för mig - i regel inte ens jag själv. (Rent filosofiskt vore sökmotorer överflödiga om vi på individnivå redan hade alla svar om vad som är relevant för oss.) Nej, det som driver mig framåt på webben är mitt realtidsengagemang snarare än någon sorts relevans.

Och när jag väl long tail-söker så hamnar i alla fall jag oftast hos sajter som skapat engagemang och byggt web trust över tid.

Därför tror jag helt enkelt inte att relevans är den allra viktigaste parametern för bättre sökträffar i framtiden, nej det handlar snarare om att sökmotoralgoritmerna sannolikt kommer att bli bättre på att pricka in människors engagemang.

Så hur prickar sökmotorerna människors engagemang i framtiden och varför är det så mycket kraftfullare än relevans?

Mina tankar fick extra näring efter ett kort samtal om Google Profile. Jag babblade osammanhängande om Google Friend Connect när Christian Rudolf poängterade att Google redan har all den information som behövs, åtmistone för oss som uppdaterat våra Google-profiler med profillänkar till olika sociala nätverk på webben.

Det sociala söket kanske är närmare än vad vi tror?

Låt oss säga att jag gör en sökning. Eftersom jag är inloggad på iGoogle så kan Google hämta information via Google Profile vidare ut till exempelvis alla url:er, hashtags och trending topics som delats av mina kontakter på Twitter - som sedan i sin tur påverkar mitt sökresultat!

I takt med att fler upptäcker kraften att på individnivå kunna påverka sökträffarna och därmed mediebilden och i förlängningen också verksamheten för samhällets alla organisationer, desto viktigare blir det för fler att med långsiktigt relationsbyggande arbete på allvar börja göra sig till en del av ekosystemet på den sociala webben.

Följdeffekten blir då att Google får tillgång till än mer social data - och att vi alla tillsammans gör jobbet. I förlängningen är det därför inte alls omöjligt att “webbvännernas” - klanens - klickstigar, sökordsmönster och geografiska information spelar in när du själv gör en sökning.

Plötsligt blir det än viktigare att se över vem du följer och hur du följer. Vem eller vilka ska egentligen få påverka dina sökträffar?

Den som vill ha genomslag i sökmotorerna kommer därför att behöva arbeta långsiktigt med att relationsmässigt bli en distribuerad del av det sociala ekosystemet och att på kortare sikt skapa starka realtidsengagemang inom ramen för det egna “biotopen” i detta ekosystem. Jag tycker att det åtminstone låter väldigt rimligt givet den utveckling vi hittills sett.

Det får mig också att fundera över den spaning som kollegorna Patrik Lockne och Daniel Chow rapporterade om via Skype från Kina för ett par veckor sedan. Kinas sociala webb är ju en smula större än vår svenska, vilket innebär intressanta statistiska observationer. En sådan var att det finns teckan på att antalet influencers, connectors, trust agents, social media naturals, eller vad man nu vill kalla dem; de tycks inte bli fler i samma korrelation som den totala webbanvändningen ökar.

Vad det beror på - om det är sant - kan vi bara spekulera i. Gissningsvis är det ett samspel mellan två huvudfaktorer, nämligen att det tar längre tid för enskilda noder att bygga web trust än vad det tar för den totala webbanvändningen att öka, samt att vi är biologiskt förprogrammerade att förhålla oss till ett visst antal människor som kan sägas motsvara storleken på det ursprungliga stamsamhälle vi alla en gång tillhört.

För SEO-experter borde detta innebära ett större fokus på att med teknikens hjälp möjliggöra relationer människor emellan för att på så sätt öka engagemanget, oavsett om det handlar om on-site- eller off-site-plattformar. För oss PR-experter handlar det som i alla tider om långsiktigt relationsbyggande med betydelsefulla påverkare och olika typer av mediala genomslag, fast nu bara i en ny värld.

För precis som när det gäller det traditionella medieutrymmet, så är platsen på “löpsedeln” och “ettan” begränsat. Och allt som är relevant får helt enkelt inte plats där - sådan är medielogiken. Relevans tar oss bara en bit på vägen, men engagemang kanske tar oss hela vägen fram till en rättvis och för sökaren värdefull SERP (Search Engine Results Page)?

Engagerande innehåll + långsiktig närvaro = relationer = grundförutsättning för fungerande länkstrategier = hög konverteringsgrad = win-win!

Nåväl. Jag tror att vi över tid kommer att hitta ett gemensamt och fungerande språk. För under alla omständigheter tror jag att både SEO- och PR-världen går en mycket stark framtid till mötes - tillsammans!

Fler som bloggat Searchmeet09:

  • carl-gustav.se
  • searchmanager.se
  • searchmeet.se
  • superandy.se
  • marcuswestberg.se
  • gustavkullander.se

Similar posts:

This website uses IntenseDebate comments, but they are not currently loaded because either your browser doesn't support JavaScript, or they didn't load fast enough.

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Sveriges största sökkonferens SearchMeet - en succé! | SearchMeet 2009
2021-12-03 at 15:47

{ 2 comments… read them below or add one }

Jesper Åström (15 comments) 2021-11-29 at 11:25

Ha ha.. jo jag såg dig och du såg fan inte vacker ut :D haha.. Jag är så jäkla folkskygg när jag kommer till sådana mingeltillfällen att jag gärna drar mig undan till något hörn. Det blir för många intryck helt enkelt och då drar hjärnan in på hyperturbo och jag får inget sagt eller kan inte lyssna. :D Hade dock grymt kul vid det bord där jag satt och pratade om stora visioner!!

Hoppas du mår bättre idag! Video-inspelningar kommer upp inom kort.

Reply

Petter (1 comments) 2021-12-01 at 22:27

Himla intressant inlägg och resonemang. Tack för det!

Reply

Kommentera gärna!

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.