Ursprungligen publicerad som krönika i PR- och informationsbranschens senaste nyhetsbrev, Dagens Opinion. Nyhetsbrevet drivs av Rolf van den Brink och Karin Jansson.
Vi har alla sett dem, de virala videoklippen på webben. Vi skickar ofta runt de remarkabla små godbitarna mellan våra kontorsdatorer och vi pratar om dem runt kaffeautomaterna.
Det kanske är en lustig liten katt som mjauar nationalsången. Eller ett par koreanska tvillingar som mimar Backstreet Boys. Eller en udda reklamfilm som letar sig land och rike runt, som till exempel Heineken med sin nu berömda walk-in-fridge och Volkswagen med sin lustiga pianotrappa.
Men för PR-konsulterna har dessa virala videor samtidigt förvandlats till en förbannelse.
I spåren av hypen kring den sociala webben så har det viralt spridda Youtube-klippet kommit att betraktas som sinnebilden av ”social media”. För vad kan väl vara mer socialt än att utan ersättning sprida en organisations budskap vidare till hela sin kontaktlista med orden: ”Du måste se det här, tokroligt ju!”?
Och i en marknadsföringsvärld där budgetar fortfarande viktas emot kontaktkostnader, så betraktas den virala reklamfilmen som höjden av utväxling på de investerade marknadsföringskronorna.
Inte heller i de politiska korridorerna tänks det långsiktigare än nästa kampanj. På Youtube dräller det av virala ansatser både från valrörelsen -06 och EU-valskampanjen -09. Det handlar hela tiden om att trycka ut information på medborgarna som om våra hjärnor vore kladdiga flugpapper där precis vad som helst fastnar.
En titt på Moderaternas nya sajt inför den stundande valrörelsen lovar inte bättre:
”Stöd oss på Facebook. Följ oss på Twitter. Se oss på Youtube.”
Det borde stå:
”Vi stödjer er. Vi följer er. Vi ser hur ni gör.”
Vi borde vara duktiga på att förklara detta, vi PR-konsulter. Vår kompetens bottnar i långsiktigt relationsbyggande och kvalificerad rådgivning. Och med tanke på hur stor andel av all världens reklamfilmer som laddas upp på Youtube som aldrig blir ”virala”, så gäller för den seriösa PR-konsulten att sätta investeringen i relation till chanserna att nå önskat genomslag.
Men en del hävdar då det motsatta, nämligen att vi som bransch måste bli bättre på att skapa just viral envägskommunikation. Men hur duktiga vi än blir, så kommer fortfarande en lika stor andel av ansträngningarna att misslyckas; vi kan nämligen inte räkna med att morgondagens mediekonsumenter ska ha tid att sitta och titta på virala lustifikationer hela dagarna!
Vi PR-konsulter har ju i alla tider poängterat att det redaktionella utrymmet är begränsat. Det är nu hög tid att förstå att detta även gäller vårt medvetandes bandbredd.
För att PR-branschen ska kunna skapa värde för sina uppdragsgivare på den sociala webben så behöver vi ta fasta på det vi redan är duktiga på, nämligen att förstå dem som påverkar och bygga långsiktiga relationer med dem. Om vi fokuserar på lyssnandet och mötet människa-människa, ja då kan vi hjälpa våra uppdragsgivare att göra den sociala webben till en förlängning av själva verksamheten.
Och om något företag, myndighet eller parti ändå bestämmer sig för att satsa marknadsbudgeten på att vara klassens clown i syfte att underhålla en liten stund – låt det då åtminstone vara ett strategiskt beslut!
Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på Springtime, redaktör på Same Same But Different, grundare av webbcommunityt PR of Sweden och bloggar om PR på Doktor Spinn.
Similar posts:
- Är sociala medier bra för PR-branschen?
- 3+3 trender om PR i sociala medier
- SEO- och PR-diskussion
- Hög tid att förhålla sig
- Annika Lidne om sociala webben
