Den virala videons förbannelse

by Doktor Spinn on 2021-12-12 · View Comments

Ursprungligen publicerad som krönika i PR- och informationsbranschens senaste nyhetsbrev, Dagens Opinion. Nyhetsbrevet drivs av Rolf van den Brink och Karin Jansson.

Vi har alla sett dem, de virala videoklippen på webben. Vi skickar ofta runt de remarkabla små godbitarna mellan våra kontorsdatorer och vi pratar om dem runt kaffeautomaterna.

Det kanske är en lustig liten katt som mjauar nationalsången. Eller ett par koreanska tvillingar som mimar Backstreet Boys. Eller en udda reklamfilm som letar sig land och rike runt, som till exempel Heineken med sin nu berömda walk-in-fridge och Volkswagen med sin lustiga pianotrappa.

Men för PR-konsulterna har dessa virala videor samtidigt förvandlats till en förbannelse.

I spåren av hypen kring den sociala webben så har det viralt spridda Youtube-klippet kommit att betraktas som sinnebilden av ”social media”. För vad kan väl vara mer socialt än att utan ersättning sprida en organisations budskap vidare till hela sin kontaktlista med orden: ”Du måste se det här, tokroligt ju!”?

Och i en marknadsföringsvärld där budgetar fortfarande viktas emot kontaktkostnader, så betraktas den virala reklamfilmen som höjden av utväxling på de investerade marknadsföringskronorna.

Inte heller i de politiska korridorerna tänks det långsiktigare än nästa kampanj. På Youtube dräller det av virala ansatser både från valrörelsen -06 och EU-valskampanjen -09. Det handlar hela tiden om att trycka ut information på medborgarna som om våra hjärnor vore kladdiga flugpapper där precis vad som helst fastnar.

En titt på Moderaternas nya sajt inför den stundande valrörelsen lovar inte bättre:

Stöd oss på Facebook. Följ oss på Twitter. Se oss på Youtube.”

Det borde stå:

”Vi stödjer er. Vi följer er. Vi ser hur ni gör.”

Vi borde vara duktiga på att förklara detta, vi PR-konsulter. Vår kompetens bottnar i långsiktigt relationsbyggande och kvalificerad rådgivning. Och med tanke på hur stor andel av all världens reklamfilmer som laddas upp på Youtube som aldrig blir ”virala”, så gäller för den seriösa PR-konsulten att sätta investeringen i relation till chanserna att nå önskat genomslag.

Men en del hävdar då det motsatta, nämligen att vi som bransch måste bli bättre på att skapa just viral envägskommunikation. Men hur duktiga vi än blir, så kommer fortfarande en lika stor andel av ansträngningarna att misslyckas; vi kan nämligen inte räkna med att morgondagens mediekonsumenter ska ha tid att sitta och titta på virala lustifikationer hela dagarna!

Vi PR-konsulter har ju i alla tider poängterat att det redaktionella utrymmet är begränsat. Det är nu hög tid att förstå att detta även gäller vårt medvetandes bandbredd.

För att PR-branschen ska kunna skapa värde för sina uppdragsgivare på den sociala webben så behöver vi ta fasta på det vi redan är duktiga på, nämligen att förstå dem som påverkar och bygga långsiktiga relationer med dem. Om vi fokuserar på lyssnandet och mötet människa-människa, ja då kan vi hjälpa våra uppdragsgivare att göra den sociala webben till en förlängning av själva verksamheten.

Och om något företag, myndighet eller parti ändå bestämmer sig för att satsa marknadsbudgeten på att vara klassens clown i syfte att underhålla en liten stund – låt det då åtminstone vara ett strategiskt beslut!

Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på Springtime, redaktör på Same Same But Different, grundare av webbcommunityt PR of Sweden och bloggar om PR på Doktor Spinn.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.totalmarketing.se elwira kotowska

    “Viralitet, överskattat”, nia det skulle jag nog inte hålla med om. Se bara senaste “Tackfilm.se har lockat 5 miljoner unika besökare och gett 2 000 nya tv-licensbetalare”. Filmen mejlades och sms-des, twittrades och “ringdes” Sverige runt om och vidare än så. Visst man kan säga att transparensen mellan 5 miljoner och 2 000 är ganska stort men filmen skapade så mycket sympati! Jag följer med ett stort intresse varje tisdag “Världens bästa reklamfilm” på TV8 där pratas mycket om styrkan som har viral marknadsföring och behovet att skapa omtycke och sympati eller att ha budskap överhuvudtaget. Visst kommer ni ihåg “Internet är en fluga” eller “Vårlden behöver högst 5 datorer” påståendet?
    Vilken frisör föredrar ni själva? Den som frågar “hur vill du ha det?” eller den som säger “Jag tycker att du skulle passa i den här frisyren”. Jag menar vi vänder oss till PR konsult för att få hjälp eftersom vi känner behovet av reklam och i stället för att höra “överskattat” vill höra “yes! men detta och detta ska ni tänka på”.
    Tack för alla dina tänkvärda blogginlägg och ha en trevlig helg.
    elwira kotowska

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Det är feltänkt att varje gång viral marknadsföring som PR-strategi ifrågasätts hänvisa till filmer som faktiskt lyckats med konststycket att bli “virala”.

    Resonemanget bygger ju istället på att det går 999 “misslyckanden” på varje “lyckad” kampanj. Och även om vi lyfter den kreativa höjden totalt sett, så är ju vår bandbredd som mediekonsumenter begränsad.

    Om marknadsbudgeten tillåter experiment och chansningar - visst. Men de flesta organisationer har viktigare saker som strategi, budskap och varumärke att jobba med innan det blir tal om att ge sig in i underhållningsbranschen på Youtube.

    Annars äet är ju jättebra att ladda upp reklamfilm på webben så att människor kan skicka runt dem om de vill, men det är ingen strategi för en PR-byrå.

  • http://www.totalmarketing.se elwira kotowska

    “Underhållningsbranschen” på Youtube som du skriver är enligt mig idag en viral informationskanal. Tror att idag kan vi lätt hitta jämförelse med twitter, som sägs vara använd som en sökmotor där folk går för att leta efter varumärke (produkt, tjänst, företag).
    Sedan, så klart allt beror på det vilken inställning har kunden i fråga, vilka förväntningar och planer.
    När jag satt på seminarium om sociala medier den 2 december i Göteborg och lyssnade på Saltå Kvarn twittrande och bloggande vd så svarade han (vid frågan om det varför är det viktig för honom att finnas på sociala medier)- “man vill ju bli omtyckt, eller hur?”.
    Vi ska tänk först igenom hur och varför vill vi använda Youtube, hur och om den kan stödja varumärken. Men nog vågar jag påstå att viral marknadsföring är idag en del av strategi och budskap.
    elwira

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    “Stuff we think should go viral never does, and the stuff we think nobody would ever care to play with always goes viral.”
    http://www.canadianmarketingblog.com/archives/2008/01/viral_is_not_a_strategy.html

    Glennon claims viral is not intended. He says it can’t be planned and is a response, not an intent, to a piece of work that happens to be worthy of passing along. He claims there’s no difference between a viral campaign and a successful campaign, writing, “You do not create viral campaigns or efforts. You try to create them. Just like you do not create successful ones. You try to. You can launch something funny that gets 20 hits, and it’s not viral. Launch something that explodes into 200,000 hits overnight, and yes, it’s viral. It’s not viral until it’s successful. Anybody who tells you otherwise is robbing you blind.”
    http://www.adrants.com/2005/07/viral-advertising-is-a-response-not-a.php

    There’s one problem with this strategy. You can’t make a viral video. Viral is what happens after a video, or other content, is sent free, and it gets spread wildly, like a virus. While there are certainly many things that can be done to help the spread of the video, you cannot guarantee that it will go viral.
    http://socialmediab2b.com/2009/03/viral-video-is-not-a-b2b-marketing-strategy/

    “Viral is an outcome from a solid social media and marketing strategy. If you believe you can extract a positive outcome from a viral effort, you may find yourself in the same situation as Elfyourself.com — a lot of content and participation, but very little sales or even brand awareness from the campaign.”
    http://www.imediaconnection.com/content/23906.asp

    Kort sagt: Viral is not a strategy!

  • http://www.totalmarketing.se elwira kotowska

    OK… Jag är otroligt tacksam för all ditt engagemang och tiden som du har lagd på att argumentera med mig. Jag måste erkänna att jag är en dialogfascist och kan diskutera tills jag inte längre har argumenten emot. Jag lovar och svär att detta kommer att vara det sista inlägget angående virala satsningar.

    För delvis håller jag med dig och alla som du har hänvisad mig till. ”Viral är inte strategi. Viral är ett resultat.”. Yes, men är det inte likt reklam överhuvudtaget? Se nedan:
    “Reklamen har mätts och testats baklänges och framlänges i över femtio år. Böcker har skrivits, tvärsäkra påståenden har uttalats, kunder har lurats, byårer har lurat sig själva, avhandlingar har disputerats och händer har vridits över frågan: hur fungerar reklamen? Och om den gör det, vad är det i så fall som fungerar?

    Trots alla försök kvarstår en enkel sanning: ingen vet. Ingen vet hur reklam fungerar. Varje påstående om motsatsen är falskt. Det finns ett drag av Moment 22 över frågan. Om det vore så att någon verkligen hade svaret, så skulle snart alla börja göra på samma sätt, och då skulle det inte längre fungera.” Jan Cederquist.

    Vad jag vill säga är att vi kan borde vara nonchalant mot den delen av marknadsföringsinvesteringar.
    Se nedan från dagens kreafonblogg om Kraft Foods Aladdinkampanj:
    ”Kampanjen är ett föredömligt exempel på när flera olika kanaler samverkar, att sociala medier är en del av helheten och hur mun till mun-marknadsföring och viral marknadsföring kan fungera i praktiken. Modern reklam.”

    Avslutningsvis vill jag tacka dig en gång till, hoppas på flera matcher för varje gången du svarar lär jag mig något nytt.
    Även om jag fortfarande tycker att viral är en del av marknadsföringen som man borde ta ställning till.

    Ha en skön vecka, elwira :)

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.