Därför tycker jag SEO-superstars är intressanta

by Doktor Spinn on 2022-04-17 · View Comments

På ett föredrag häromdagen provocerade jag medvetet när jag menade att SEO-experterna sprungit om domänexperterna på den sociala webben när det gäller - just det, domänfrågor. Som ett av många exempel kan du göra en Google-sökning på “domänbyte” eller “välja domän” och träfflistan vimlar av SEO-avsändare.

Detta är inte att förväxla med faktiskt kompetens. Den sitter ju trots allt domänexperterna själva på. Men så har vi ju det här med relevans kontra engagemang. Eller kanske som Joakim Jardenberg skulle ha ställt upp det, relevanswebben kontra relationswebben.

Svaret är precis som Nikke Lindqvist säger, att SEO-experterna ju pratar om ämnet.

SEO-specialisterna har alldeles utmärkta förutsättningar. Yrket är ungt och består av individer som brinner för digital kommunikation. Deras kompetens spänner över alla de tre webbarna (tack igen, Jocke!); relevanswebben, relationswebben och realtidswebben. För det går ju inte i dag att sökmotoroptimera utan att ta hänsyn till alla dessa tre dimensioner.

Därför är det naturligt att SEO-experterna ligger i framkant - det blir en sorts metafysik över det hela; en bra SEO-expert torde rimligen leva som han (eller hon?) lär, och därmed blir SEO-expertens egna digitala närvaro per definition ett bevis, en naturlig marknadsföringskanal och en plattform att verka utifrån.

Därför tycker jag att fler borde specialstudera några SEO-superstars för inspiration. Inte primärt för att lyssna på vad de säger, utan för att se hur de gör.

Kanske blir några webbsociala domänexperter arga på mig nu? Om det är till någon tröst så är vi PR-experter knappast bättre!

Ta den digitala kunskapsdelningen om sociala pressmeddelanden och att skriva för sökmotorer till exempel - här slår SEO oss PR-experter på fingrarna. Länkstrategier, samma sak. Digital närvaro för börsbolag? SEO lyfter fram och diskuterar. Betydelsen och vikten av transparens och sharing is caring för företag? Check, mycket SEO-delat där också.

Så mitt tips är, kolla in hur SEO-superstars och social media naturals som Nikke Lindqvist, Christian Rudolf, Magnus Bråth, Simon Sundén och Jesper Åström utvecklar och experimenterar med sina egna personliga varumärken på webben. Inom många mediediscipliner är det hård konkurrens, men i övrigt är den sociala webben jungfrulig mark för sociala nischexperter inom de allra flesta branscher.

Kom bara ihåg att avsätta resurser. Att skapa synlighet och spridning kan utifrån se enkelt ut, ja nästan som viral magi. Men det ligger långsiktigt process- och relationsbyggande i bakgrunden. Många “virala” kampanjer har faktiskt inte alls fått fart “av sig själva”, utan det ligger ofta ett metodologiskt arbete bakom (så kallad seeding).

I förlängningen kan det mycket väl vara som Brian Solis säger att varumärken “must become media”.

Börja med små steg. För när allt kommer kring är det viktigaste som alltid att utgå från de egna strategiska målen först och främst. Det är dessa som ska avgöra företagets resursavsättning för satsningar på sociala medier, inte vad som krävs för att ranka högt i sökmotorer som något sorts självändamål.

Similar posts:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • http://www.disruptive.nu Christian

    Tack Jerry. Snälla ord av dig!

    Kanske kan också denna blogposten visa som exempel på vad som kan hända när man tar sig tiden att “prata” online. Andra kan kalla dig expert och det blir liksom ett digitalt fotavtryck av det. Inte bara över en öl.

  • http://intensedebate.com/people/doktorspinn Doktor Spinn

    Intressant synpunkt av Peter Forsmanhttp://twitter.com/internetsweden/statuses/123397… om att det är kan vara osmart av SEO att konkurrera med partners i sökträffarna.

    Jag funderade lite över detta. Om jag som konsument har domänfrågor vill jag ju helst av allt hamna hos en domänexpert som jag kan konversera med digitalt. Å andra sidan upplever jag det inte som att SEO "snor" slots i SERPen av någon, utan de hamnar där i brist på annat webbsocialt innehåll.

    En annan "sharing is caring-tanke" kring detta är ju också att om något, så bidrar ju SEO-experterna till att höja intresset för domänfrågor genom att prata om sådant som domänintresserade bevisligen vill prata om - snarare än att kannibalisera på trafikvolymer "tillhörande" partners.

  • http://www.internetsweden.se Peter Forsman

    Jag håller absolut med dig om att hela domänbranschen kan bli bättre på att synas i SERPen - om det nu är det man önskar.
    Och jag menade mera att visst kan .SEhttp://www.se bli bättre, precis som andra i domänbranschen.
    Min poäng var mest tänkt som att det i många branscher kan ses som att distributören hellre vill att återförsäljarna syns vid en sökning..

    Skulle tro att det i övriga delen av "domänbranschen" är ganska blandat med allt från skygga domainers och registrarer som "borde" vilja synas men inte gör det så bra, medan andra syns bra inom fraser de önskar..

    Och jag vill absolut inte ta ifrån SEO-kunniga personer någon credd tvärtom och kommer också ihåg att du nämnde just Christian
    - Det är Google som sätter spelreglerna och det är upp till alla andra att förstå, anpassa sig och i vissa fall bemästra och briljera. Visst så är det och det finns en lång rad kunniga inom SEO i Sverige.

    Vad jag däremot inte kan se är hur sökningar som "domänbyte" ska ha någonting med val av registry eller registrar att göra!
    - jag förstår faktiskt inte ordet än just i sammanhanget SEO - dvs hur en ny tld eller IDN-variant av min adress skulle ha för inverkan.

    Vad gäller "välja domän" känns det mycket mer applicerbart och jag håller som sagt med dig om att det borde vara bättre resultat än vad det är, speciellt för våra partners.

    Men jag tycker nog att du hittat lite "mindre använda sökfraser" vilket naturligtvis går att plocka från alla segment..
    Men kikar man på lite större/mer frekventa fraser så är det inte lika illa: http://wp.nu/jf http://wp.nu/jg http://wp.nu/jh http://wp.nu/jj http://wp.nu/jk

    Men allt kan naturligtvis göras mycket bättre än det görs idag. Såväl vad det gäller sökresultaten som awareness i social media.

    Peter Forsman/internetSweden.se
    My recent post Domansnack.se – ett andra försök

  • http://www.sokmotorkonsult.se Magnus

    Måste få be att tacka för ett så fint omnämnande. Nu kommer jag vara uppblåst ända till måndag.
    My recent post En attack eller en SEO-present?

  • http://www.doktorspinn.net Doktor Spinn

    Hm, jag borde nog ha varit lite tydligare eller inte startat upp med två sökmotorfraser. Jag tog två snabba fraser som jag tror bloggägare undrar över och som jag trodde att domänexperter var rätt personer att svara på. Hur man går tillväga för att byta domän kanske är mer SEO-territorium, men det är egentligen inte min poäng.

    Vad jag försöker säga är att det finns oerhört goda effekter av att vara webbsociala på det sättet SEO-konsulter ofta är. Tittar man på några av de fraser du lägger upp blir jag ändå lämnad hängande, eftersom jag ju inte vill hitta sajter utan människor av kött och blod som jag kan prata med - som vi gör nu.

    Jag tycker det är coolt att till exempel du och jag nu har språkat - nu har jag åtminstone en domänexpert som jag kan ställa frågor till på Twitter och stoppa in i min läsare för att få mer koll. Och det hade kanske inte hänt om det inte vore för att du är just webbsocial och ifrågasätter!

    Så, för att vara lite insmickrande så tycker jag helt enkelt att fler domänexperter borde passa på att vara som du! :) Och den poängen hade jag antagligen kunnat få fram utan att behöva ge mig på “sökmotorbevisföring” som jag medger är en smula djupt vatten för mig! :)

  • http://jesperastrom.com/about Jesper

    Tackar för det fina omnämnandet. Vi har inte stött på varandra på länge. Jag funderar på en panel om detta på en lämplig konferens. Borde finnas en hel del att diskutera så att folk inser djupet i det man gör och inte bara snackar paketlösningar och spam.
    My recent post Startup Weekend

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.