Vacker utan spackel

by Doktor Spinn on 2021-09-17

En intressant fråga ställd av copywritern Jonas Svedin som kommentar till postningen Överlevnad i det nya medieklimatet:

Det var inte enbart Kennedys charm som låg honom till fördel - Nixon ska rentav även ha grävt sin egen grop genom att vägra bli sminkad i kombination med en endagars skäggstubb, vilket gjorde att han mer eller mindre såg ut som en slusk. Den gode Kennedy må ha uppträtt i en mer spacklad version, men kanske var det också anledningen till vinsten 1960.

Men för att komma till saken. Ett samhälle där de sociala medierna växer sig starka och vi uppmanas “våga släppa in alla och envar” blir det väl allt viktigare att en organisation inte enbart är spackel. Borde inte detta leda till att integrerad kommunikation kommer att växa sig än starkare? En organisation ska till exempel inte enbart säga att den tänker på miljöns bästa. Den ska sova, äta, leva och andas ett gott miljötänkande. Jag menar - om vi genom de sociala medierna bjuder våra publiker till dans måste vi ju även kunna visa att vi verkligen kan dansa.

Hur viktiga är egentligen de sociala medierna för en PR-konsult idag? Är det här framtiden för information, kommunikation och PR?

Ja, jag tror det.

I takt med att de sociala medierna växer sig allt starkare blir deras påverkansmakt också större i vad som ser ut att vara en i det närmaste spikrak korrelation. Visst har det i alla tider funnits en viss grad av kosmetik när olika särintressen kommunicerar i egen sak, men ju mer interaktion desto svårare för företagen att “komma undan” med kommunikativt “spackel”.

Med andra ord håller jag med dig helt och fullt i din slutledning om att de sociala medierna kommer att ställa högre krav på att företagen verkligen har substans i sin kommunikation.

Men hur långt har PR-branschen egentligen kommit? De flesta PR-byråer hävdar att de förstår hur det nya medieklimatet fungerar och att de har kunskap om hur dess inneboende kraft ska tämjas. Men sanningen är att det är svårt att tolka en förändringsprocess samtidigt som man står med bägge fötter mitt i den!

Läs mer: 7 saker bloggexperter ofta missar

Andra bloggare om , , bloggosfären, , .

Relaterade postningar

PR-nyheterna

Kommentera gärna!

Additional comments powered by BackType

Previous post: RvdB-metoden

Next post: Bloggbävningen FRAnk

<img src="http://www.