Förslag: Nya kategorier i Spinn!

by Doktor Spinn on 2021-11-03

[Arbete pågår - ska länka upp denna postning senare, just nu lite tidsbrist!]

Eftersom jag engagerar mig i branschfrågor till den grad att jag på min fritid skriver en PR-blogg, så ger det mig en viss trovärdighet, i synnerhet eftersom jag tror det märks att mitt engagemang är äkta. Hoppas jag.

En positiv bieffekt av det förtroende som över tid skapats är att jag ofta får frågan om vad jag tycker om olika branschföreteelser. Vanligast är frågan om vad jag tycker om branschens tävlingar och då främst branschens tävling för marknads-PR, Spinn.

Faktum är att jag anser att Spinn, i sin nuvarande form, borde få en helt annan utformning. Och med tanke på att Spinn-nomineringarna presenteras i kväll på Dagens Media-minglet, så är det ju i allra högsta grad aktuellt att lyfta frågan!

Personligen känner jag att jag någon gång igen skulle vilja bli prisbelönad för framgångsrikt PR-arbete - eller åtminstone någon gång bli påtänkt för ett sådant pris. Visst säljer vi ett hantverk, men vi säljer lika mycket vår integritet som rådgivare och vår trygghet som experter. Detta är fantastiskt stimulerande och i mitt tycke det bästa jobb jag någonsin kunnat önska mig, men det ställer samtidigt hårda krav på professionell utveckling.

Mot bakgrund av det resonemanget tycker jag att utmärkelser verkligen hör hemma i vår bransch (jag använder hellre ordet “utmärkelser” just därför att det handlar om att belöna drivna individer som skapar det där extra för kunderna, snarare än att låta olika varumärken och kampanjer “tävla” emot varandra).

Grundlogiken, föreställer jag mig, är i det rådande paradigmet att det är himla trevligt att lyfta fram kunden vid en prisgala som Spinn. Och visst är det på det viset. Men det har samtidigt två kraftigt begränsande effekter, nämligen det att kända varumärken och kortsiktigt kampanjande premieras.

Det är således ingen slump att Spinn i sin nuvarande fungerar bäst vad gäller marknads-PR och därmed utesluter i princip 90 procent av det jag - och många med mig - arbetar med om dagarna.

Att släppa kampanjfokuset och fokusera på individer och PR i vid bemärkelse vore det bästa för branschen, det är alltså min tes. Alla PR-köpare tror jag dessutom skriver under på det faktum att det är just individerna i teamet som gör hela skillnaden mellan bra och fantastiskt.

Det vi har sett nu är att de som är bäst på marknads-PR också har en reklambyrålik fallenhet för snygga paketeringar, vilket innebär att det glättiga, glittriga och genomträngande som belönas och till berättelserna om kampanjer som på kort tid ökad räckvidden applåderar vi hypnotiskt.

Min mardröm är att PR-arbetet på den sociala webben belönas för någon sorts viral dagslända, en “tomtebloss-PR-aktivitet” som i själva verket är mer tur än skicklighet.

Så vad föreslår ja istället? Hur konkret ger jag ett konstruktivt alternativ? Ta en titt på följande kategoriseringar inspirerade av det pris som PR News har instiftat (via Brian Solis):

Account Director/Supervisor of Year

Agency Executive of the Year

PR Blogger of Year

Corporate Social Responsibility Leader

Brand Marketer of Year

Community Relations Professional of Year

Crisis Manager of the Year

Digital Communications Leader of the Year

Investor Relations/Financial Communications

Measurement/Research Expert of Year

Media Relations Professional of the Year

PR Professional of Year: Academic Institution

PR Professional of the Year: Corporate

PR Professional of the Year: Nonprofit/Association

PR Team Leader

PR Trainer of Year

Public Affairs Exec of Year

Spokesperson of the Year

Hall of Fame

Tweeter of the Year

15-to-Watch 2009

Agency: Corporate & Nonprofit

Tänk om vi kunde göra så här! Vad rätt vi skulle hamna! Då skulle Spinn på riktigt bli ett pris för hela branschen och fler enskilda individer och team skulle belönas. Jag tycker verkligen att den här typen utav kategorisering, som ser bortom marknads-PR-paradigmet, vore ett stort lyft och en sporre för branschen!

Just det här kanske är rätt många kategorier för lilla Sverige, men det gör väl ingenting? Vi bestämmer väl själva hur många priser vi vill dela ut? Jag tycker i alla fall att det vore intressant att prata vidare om! Feedback, någon?

Uppdaterat: De nuvarande kategorierna och nomineringarna finns hos Dagens Media och hos Kristofer Björkman.

Uppdaterat: En synpunkt jag har fått är huruvida det inte är bättre att låta Spinn fortsätta vara ett pris för just marknads-PR. Men jag tänker att förr eller senare vill vi ha ett bredare branschpris och med tanke på att Spinn redan är ett upparbetat varumärke, så tycker jag det känns naturligt att bygga på det.

Fast jag kanske är orealistisk i frågan? Marknads-PR är ju ofta kampanjdrivet och väl synligt till sin natur, kanske andra delar inte riktigt passar? Fortsätt gärna att resonera med mig.

Liknande postningar:

1 Tweet 2 Other Comments

PR-nyheterna

{ 1 trackback }

Lisa Rytter FTW! #spinn09
2021-11-12 at 22:38

{ 1 comment… read it below or add one }

Kommentera gärna!

Additional comments powered by BackType

Previous post:

Next post:

<img src="http://www.