För ett par veckor fick min flickvän @JournalistLisah, reporter på TV4Nyheterna Stockholm, ett utlägg av sin redaktör @HelenaTrygg.

“Gör ett reportage om stockholmare som är strandsatta utomlands på grund av askmolnet över Europa.”

Var börjar en reporter i det läget? Med 825 följare och på 22 Twitter-listor ställde Lisah frågan på just Twitter.

Resultatet, det lät inte vänta på sig.

Det går förstås att invända att det är väldigt enkelt att få tips av det här slaget. I just det här fallet fanns ju hur många strandsatta stockholmare som helst utspridda över hela världen. Men poängen är ju - hur lång tid hade ett urval av 20 namn tagit utan Twitter?

Många hjälpte till. Även generösa branschkollegor, som Niklas Svensson i det här fallet, bidrog med tips ur sina nätverk. Efter en del ringande så letade sig två av dessa 20 tips in i själva sändningen 18.30 (inslag två i körschemat).

För oss i PR-branschen som de professionella uppgiftslämnare vi är så gäller det ju förstås att ha koll på journalisterna - också på Twitter! Men än viktigare; hur skapar vi förutsättningar för journalister utan stort nätverk på Twitter att nå ut?

Vi är ju flera PR-konsulter (ingen nämnd, ingen glömd) som diskuterat och inspirerats av NYC-konsulten Peter Shankmans tjänst HARO (Help a reporter out). Första gången våra vägar korsades var 2001/2001 på e-postlistan YoungPRPros, där han var en tongivande excentriker som ständigt uttryckte sin förbehållslösa kärlek för sin Segway, ägnade sig åt basejumping(!) och skapade galna PR-stunts via sitt PR-företag The Geek Factory Inc.

HARO är en tjänst där en reporter skickar sin förfrågan till en e-postlista som sedan distribueras till tusentals PR-byråer. PR-byrån med tips svarar sedan direkt till journalisten.

Invändningen mot en lokal anpassning av Peter Shankmans HARO har varit att Sverige är för litet och att insatsen för att skapa ett beteende är för stor relativt till nyttan; det är ju trots allt sällan en journalistförfrågan matchar ett befintligt kunduppdrag. Men den sociala webben gör dessa funderingar mer eller mindre överflödiga!

Jag föreslår därför Twitter-taggen #jourtips.

Så här kan alla ni PR-lovers där ute hjälpa till:

1. Sätt upp en sökning (i till exempel Tweetdeck) på #jourtips och håll koll efter journalistförfrågningar. Svara så snabbt och så kort du kan.

2. Sprid kunskapen om #jourtips i dina journalistnätverk.

3. När du ser en journalistförfrågan på Twitter, retweeta den och lägg till taggen #jourtips.

4. Hjälp till att beivra missbruk - taggen är endast till för journalister!

Själv kommer jag att informera om #jourtips via journalistnätverket Same Same But Different och Veckan som gick - Vecka 16 (länk senare) samt via utskick till 1.241 digitala PR-lovers på PR of Sweden.

{ 1 comment }

Isabella Löwengrip och Tyra Sjöstedt praktiserar marknads-PR hos Mafioso PR och Dominika Peczynski.

{ 0 comments }

Myten om vd-ordet
“Vd-ordet är ett av de absolut viktigaste redskapen ett företag har att föra fram sitt budskap. Det är den i särklass mest lästa texten i en årsredovisning. Det har hög trovärdighet eftersom det har en tydlig avsändare med stor makt. Det är en insikt som inte är lika självklar hos företagen.”

Vem debiteras för smutskastningen?
Som sagt, själv vill jag ha mer på fötterna innan jag gör några anklagelser. Jag skulle personligen ha kunnat vidarebefordra det här brevet för att visa på hur nätet kan utnyttjas för fulknep. Om det mot all förmodan skulle vara så att Diplomat PR fått i uppdrag att sprida falska politiska budskap om Socialdemokraterna, ja då är det förstås illa, illa, illa. Men nu tror inte jag att ens S-Buzz i det här fallet tror på det själv, vilket i förlängningen ger denna denna postning starka propandistiska inslag. Food for thought, eh?

Här är bluffbrevet som gör S rasande
En PR-konsult hängs ut för att ha skickat brevet vidare. Men för att göra en bedömning vill jag ju veta om konsulten i fråga spridit det för att medvetet sprida lögner och/eller på betalt uppdrag av kund. I sådana fall är det avskyvärt - i alla andra fall är det okej att skicka vidare plump propaganda- Så länge det inte sker under falska förespeglingar. Vi har ju fortfarande yttrandefrihet i det här landet, eller hur?

PR-folk, media och Alliansen
“John F Kennedy lär under presidentvalkampanjen 1960 sagt, att om Richard Nixon går upp klockan 6 för att kampanja måste jag gå upp klockan 5. Den attityden är vad Alliansen måste ha.”

Studentpris på WPRF 2010
Tips.

Alla känner handlarn i byn
Mattias Boström med spännande resonemang om ambassadörer och den närhet som sociala medier skapar. Här finns också mellanradernaliggande paralleller till Marshall McLuhan och “den globala byn”. Och jag håller självklart med!

Apropå att få företaget att framstå som en intressant “levande organism” - tidigare hade jag själv bara den massmediala bilden av Piratförlaget. Och jag var inte imponerad… men i takt med att Mattias delar klokskaper lite här och var och länkar vidare och deltar i det nya offentliga samtalet så får jag uppfattningen om honom att han ju faktiskt är en bra och klok person. Och om en så klok person väljer att jobba på Piratförlaget så måste det vara en bra arbetsplats med bra produkter. Och som stor bokkonsument och “bokpratare” måste det ju vara värt en del ur ambassadörssynpunkt? Jag vill tro det i alla fall!

Ny myndighet kommunicerar för 100 miljoner
Prime PR och Rewir med ny storkund.

Han är nätets James Bond
“Drömmen är att skapa en motsvarighet till ett skatteparadis, fast för fri information. En ö som kan garantera informationen på internet och som kombinerar de bästa av världens yttrandefrihetslagar.”

Givet vår stolta och tidiga pressfrihetstradition - tänk om detta skulle kunna vara Sverige? Synd bara att de liberala krafterna saknar verktygen för att få våra politiker att förstå.

Berätta något jag inte redan vet
Veckans bästa postning kommer från Micco Grönholm. Så många säljer på att bekräfta kundens världsbild - istället för att utmana den. Det förstnämnda fungerar bra för enklare konsultuppdrag i Little League, men om du vill lira i The Majors - slösa inte med någons tid och just det - berätta något kunden inte redan vet.

Har du rätt ambassadör?
“Och den uppmärksamhet som skoaffären fick i olika medier efter att hon bloggat om dem har säkert resulterat i ökad försäljning. Men kampanjen saknar ändå en nivå av fingertoppskänsla, som fanns i den ModCloth gjorde. Där var valet av ambassadör direkt relaterat till både förtroende, genomslag och kunskap ommålgruppen. Lärdomen är att titta lite extra på om ambassadören och målgruppen faktiskt överlappar varandra på alla relevanta punkter.”

Privatanställda informatörer tappar löneförsprång
“Privatanställda informatörer hade sämst löneutveckling under krisåret 2009. Det visar DIK:s senaste löneenkät för informatörer.”

Modernisera din kommunikation - seminarium om det nya medielandskapet
“MyNewsdesk, tillsammans med Branschkansliet, arrangerar den 28 april ett seminarium i Stockholm där marknadskommunikatörens och journalistens roll diskuteras i det nya medielandskapet.”

Sundsvalls-studenter avslöjar byggfusk
“I kvällens avsnitt av Uppdrag granskning visas ett reportage som två journaliststudenter från Mittuniversitetet i Sundsvall gjort.”

{ 1 comment }

Följ Isabellas blogg Isa - A day in a life.

{ 0 comments }

När jag 2005 bodde i Greenwich, London var jag så fattig att jag i praktiken bara hade två fritidssysselsättningar. Den ena sysselsättningen bestod i att sitta i det delade köket ovanpå det postkontor där vi bodde, dricka pulverkaffe och kommentera de människor som väntade på bussen.

Den andra sysselsättningen bestod i att jogga i Greenwich Park, vilket var lite mer givande. Parken är mest känd för att världens tid börjar där och datumzonen GMT åskådliggörs med en ganska spektakulär grön laserstråle ut från ett observatorium uppe på en höjd mitt i parken.

Parken är kuperad och i flera sektioner, men det går fort att avverka ett yttervarv. Under en lite längre  joggingtur kunde du i praktiken korsa GMT-linjen 2×10 gånger och inom loppet av varje varv passera frisbee- och hundfolket, The English Rose Garden, observatoriet, tennisbanorna och några övergödda gäss vid den konstgjorda ån.

Det blev fort tråkigt, förstås. Jag klockade mig själv och så, men långdistanslöpning har verkligen aldrig legat för mig. Så jag bestämde mig för att träna lite kortdistans istället. Med ett idrottsligt förflutet inom hockeyn och innebandyn tänkte jag att det skulle vara mycket roligare med lite explosivitetsträning.

Jag stegade upp hundra meter på en relativt undangömd gräsyta mitt i parken. Jag markerade diskret start och mål med två pinnar och skred till verket. Rätt snabbt blev jag varse att den första starten i regel resulterade i den bästa tiden, vilket gjorde att det blev tråkigt att lägga säg tre hundrameterslopp tätt inpå varandra.

Därför insåg jag att för att förbättra mina tider, så skulle det inte räcka med att bara explodera max en gång om dagen. Här behövdes förebyggande träning!

Problemet var att jag saknade kunskap. Större och mer explosiva muskler var ju säkert bra, det kunde jag lista ut, men minst lika viktigt torde ju god teknik vara? Att all träning är bra och att all teknik är bra, men jag var ju egentligen bara intresserad av hur jag skulle kunna förbättra mina tider med så liten insats som möjligt.

Så, eftersom jag fick hushålla med tiden på det lokala internetcaféet, så betalade jag för en halvtimme och sparade ned alla till synes relevanta artiklar på ämnet på min gamla 128 Mb-sticka från Memorex. Hemma på rummet kunde jag läsa i lugn och ro tillsammans med en pulverkaffe.

Hundrameterslöparna behöver alla sina muskler egentligen inte för att få upp farten, utan för att hålla emot accelerationen. Kroppen behöver ligga i en annan vinkel mot banan för att successivt utveckla accelerationen och så fort du når upprätt position får du svårt att öka farten; möjligen en kort stund kan du fortsätta öka eller bibehålla, men sedan förlorar du momentum.

Det här innebär att en genomsnittlig hundrameterslöpare når bästa tid på sträckan genom att fördela sin acceleration på de första 60 meterna för att sedan ha en högre maxfart än konkurrenterna i upprätt läge de sista 40.

Så, dagen därpå testade jag. Jag stegade upp och märkte ut 60 meter längs banan på gräsmattan. Jag startade och startade tungt, tungt och djupt, djupt. Jag tillät inte mig själv att “komma upp” utan höll emot och fokuserade på att accelerera, accelerera, accelerera.

Redan vid 40 meter orkade jag inte accelerera mer. Jag var vid mitt max och försökte därför istället fokusera på att löpa avslappnat utan hälar i upprätt position. Jag hade läst mig till att isättningen av fotens främre del skulle ske framför kroppen och sedan avslutas rätt under kroppen. Det kändes som om mina ben inte ville vara de trumpinnar farten krävde att de skulle vara.

Vid 80 meter kände jag påtagligt att min fart avstannade. Hade jag orkat hålla ut accelerationen längre, så hade jag haft mindre tid att springa på full utväxling och då kanske jag hade orkat hela vägen, men det gjorde jag inte. I mål gick jag helt slut i kroppen och övertygad om att jag sprungit på den sämsta tiden hittills.

Så var förstås inte fallet. Jag hade bättrat mitt personbästa med 1,5 sekunder - och då var de olika momenten ovana och obekväma.

I dag är jag väl som de flesta 30-någonting glad om jag kommer upp på gymmets löpband emellanåt. Även om jag aldrig får veta hur exakt jag hade stegat upp den där 100-meterssträckan, så är jag helt säker på att jag skulle behöva lägga veckor och månader i träningskläderna för att komma i närheten av de där tiderna.

Men poängen med accelerationsteorin har för mig sedan dess haft väldigt lite att göra med just löpning och väldigt mycket att göra med praktiskt taget allt annat.

Att befinna sig i en accelerationsfas ger ett löfte till omgivningen om att du i morgon kommer att vara lite bättre än vad du är i dag. Det ger ett löfte om att du hela tiden arbetar med att utvecklas, förändras. Människor som tar genvägar eller får sina möjligheter serverade kommer alltid att susa förbi dig i början, men accelerationsteorin ger en trygghet till den som bygger sitt momentum från grunden och uppåt.

Människor som “springer så fort de bara någonsin kan” finner sällan eller aldrig utrymme för det grundarbete som krävs för att öka vare sig sin maxkapacitet eller kanske ännu viktigare - sin lägstanivå. De har ju fullt upp med att springa allt vad de kan! Och att varför skulle de som springer snabbast just nu arbeta med att utveckla sig själva?

Så, fastna inte i att försöka springa snabbast av alla just nu. Var med när startskottet går och kämpa hårt medan du jobbar dig upp ur startblocken. Behåll ditt fokus på att ständigt accelerera. Det gör dig till en naturkraft ingen kommer att våga räkna bort - inte ens när du ligger lite efter i början.

{ 5 comments }

Det är rätt märkligt att plötsligt se kollegan Jonas Nygren över hela Sundbyberg. Men jag hoppas - och tror! - verkligen det går bra i valet för honom - och det säger jag trots att jag själv aldrig har röstat på Socialdemokraterna. Jonas är både klok och snäll och hans engagemang för sin kära hemkommun Sundbyberg är äkta - något som vi kollegor knappast kunnat ta miste på!

Sedan så har vi pratat om vad ett ideellt litet initiativ i de sociala medierna skulle kunna innebära för medborgardemokratin i en liten kommun som Sundbyberg. Jag har registrerat ett par domäner och Jonas undersöker samarbetsformer över partigränserna. Kanske Sundbyberg på den sociala webben kan bli en modell för övriga kommuner? Det hade varit häftigt - och bra för demokratin.

{ 1 comment }

Via Karim Walldén regarding the difference between advertising and PR.

{ 0 comments }

Emellanåt tror jag att det är klokt att stanna upp och tänka efter. Jag tillhör dem som tror att en timmes planering sparar två timmars utförande. Det är roligare med utförande och praktiskt hantverk förstås, men jag saknar tålamod för att ägna tid åt fel saker.

Därför funderar jag över bloggen.

Mitt bloggande har alltid bottnat i mitt genuina intresse för kommunikation och min kärlek till skrivandet. Därför har jag  alltid poängterat att mitt privata bloggande måste få vara personligt och inte professionellt. Men publikt är det ju, och med tiden så har Doktor Spinn blivit en förlängning också av mitt yrkesjag.

(Jag vet att jag emellanåt kan vara en pretto-besserwisser - men vad kan jag säga? Emellanåt är jag faktiskt en “tror-sig-ha-svar-på-det-mesta-kille”!)

Sedan tänker jag inte sticka under stol med att jag tycker att det är hejdlöst roligt och hedrande över att ha en stark plattform att utöva inflytande från. Jag tänker inte ursäkta den, för jag har bra idéer om vår bransch och dess framtid och jag tvekar aldrig att lyfta fram andra med bra idéer.

Men samtidigt är jag rädd för att bloggen ska bli för institutionaliserad. Jag har inget emot lite press, men den dagen det blir tråkigt och oinspirerat så tror jag det kommer att märkas direkt mellan raderna.

Doktor Spinn är mitt digitala verktyg för att experimentera med olika tekniker, för att få skriva av mig tankar emellanåt och framför allt ett nav för min egen kunskapsinhämtning och nätverkande. Att jag sedan kan använda bloggen för att dela tillbaka till alla er där ute som skriver fantastiska saker alldeles gratis blir förstås en bonus!

Men jag har inga illusioner och ingen vilja om att vara en nyhetsförmedlare. En analytiker, visst. Gärna en kommentator, för det är roligt, men nyhetskälla? Nej, helst inte. Utifrån dessa utgångspunkter funderar jag kring hur jag ska ha ännu roligare tillsammans med Doktor Spinn.

Så, hur utvecklar jag bloggen i rätt riktning?

 • Jag tror jag ska försöka klämma in fler PR-människor av kött och blod i postningarna. Fler bilder på dem jag träffar. Kloka ord de säger. Bra presentationer de håller. Saker de åstadkommer. Lite mer vimmel och mingel också. Vi är ju trots allt inte så många, vi som jobbar med strategisk kommunikation och jag tror att det är lika roligt att läsa om yrkesmänniskor som det är att skriva om dem.
 • Videobloggandet funderar jag en hel del kring. Det skulle vara roligt att kunna fylla en Youtube-kanal på riktigt och hitta synergier med bloggen. Video är verkligen mäktigt. Enda problemet är att jag inte riktigt trivs på bild (mitt jobb är ju att se till att andra hamnar i rampljuset, inte vara där själv). Men jag kanske kan hitta ett format där jag lyfter fram andra? Ställer en veckans fråga, typ? Något med video ska jag i alla fall göra, för jag vill lära mig logiken.
 • Lite mer om hur det är att vara PR-konsult, hur vardagen fungerar och vad som är viktigt att tänka på i den rollen. Tips på litteratur, utbildningar och verktyg. Den typen av postningar är roliga att skriva och de blir både  välbesökta och välsökta!
 • Det här med att svara på frågor om PR, oavsett om det är studenter eller allmänt PR-intresserade som frågar är superkul! Så det tänkte jag fortsätta med. Men, jag skulle vilja lyfta fram och komma närmare de funderingar som finns hos informatörer och marknadsansvariga som i dag är rätt ensamma i sina roller och som kanske aldrig har jobbat med en extern PR-rådgivare. Hur kommer de vidare? Hur lyfter de sin PR-verksamhet till nästa nivå?
 • Det här med case då? Jag kan säga det redan nu - jag tänker inte skriva ned några företag. Om det mot förmodan sker någon gång då och då, ja då må det vara hänt. Möjligen att jag i så fall är konkret med olika sätt att hantera de PR-problem som uppstått, men jag vill inte vara någon skiljedomare kring den här typen av frågor. Sedan så arbetar jag med många organisationer i just blåsväder, andra är potentiella kunder och i de allra flesta fall har  vi utomstående inte ens hälften av det beslutsunderlaget vi behöver för att kunna göra begåvade bedömningar från sidlinjen. Nej, jag fokuserar hellre på de goda exemplen och den konstruktiva kritiken.
 • Apropå goda exempel så funderar jag mycket just nu kring hur hemlig jag kan vara som rådgivare. Jag talar aldrig om specifika uppdragsgivare utan deras tillåtelse, men i tider av Facebook och Twitter blir det ofta tydligt var du varit och hälsat på just den dagen när organisationens medarbetare gör det offentligt. Att vara publik eller ej med val av PR-rådgivare är alltid kundens privilegium, men det bör vara i beräkningarna att vi lever i en transparent tid där medarbetarna sällan kan hindras från att berätta  vilka de träffar annat än i mycket särskilda fall. Men en sak är klar  - jag tänker inte använda Doktor Spinn för att PR-puffa mina uppdragsgivare. Jag hjälper dem att växa och att nå ut på rätt sätt av egen kraft.
 • Det händer mycket bra grejer på PR of Sweden. Jag skulle vilja integrera in det som händer där bättre här på Doktor Spinn.
 • Jag behöver göra en översikt på alla bloggrullar överallt. De börjar bli riktigt gamla nu.
 • Möjligen skulle jag kunna lägga in lite fler bilder rent generellt? Jag ska se efter om jag kan hitta någon bra Flickr-integration som gör det så enkelt som möjligt.
 • En del av det jag skriver är ju - för rätt läsare, vid rätt tidpunkt - värdefullt. Men allt försvinner ju ner i bloggens arkiv. “Försvinner” är ju kanske inte rätt ord visserligen, och en del hittar fram till gamla postningar via sökmotorerna, men det borde finnas smarta sätt att arrangera det gamla innehållet på ett sådant sätt att de bästa postningarna blir lätta att komma åt. Kategorier, taggar och Rekommenderat i all ära - här krävs lite innovation!
 • Jag har i dag fixat lite med bloggens utseende och känsla för dem som kollar via mobil. Tror det blev bra.
 • Rent tekniskt så är bloggen långsam och backup-pluggarna fungerar alla uselt och de brukar till och med reta upp mitt webbhotell Loopia som emellanåt säger åt mig skarpen att plocka bort pluggar.
 • Sedan så skulle jag vilja ha en “annonsplats” som jag kan upplåta gratis åt sådant som jag gillar, till exempel World Public Relations Forum 2010. Apropå annonser… textannonser längst ned i RSS-flödet och på sidan för enskilda postningar skulle jag kunna tänka mig, men ärligt talat så vet jag ju att det inte handlar om några egentliga intäkter, så jag flyger “nologo” tills vidare!
 • Jag funderar på om mitt taggmoln på något sätt skulle kunna filtrera taggarna så att bara personnamn släpps igenom? Det hade varit coolt.
 • Gästpostningar är inte så lätt att få tag på. Man måste tjata till sig dem, helt enkelt. Och det är ju inte så roligt. Så istället tänkte jag sätta upp en e-postadress för gästpostningar och sedan får det vara bra så. Ett sätt skulle ju vara att låta medlemmarnas bloggpostningar på PR of Sweden automatpostas på Doktor Spinn? Men kommer då skribenten i fråga att kunna hänga med på de kommentarer som följer här, på Twitter, på Friendfeed och så vidare? Antagligen inte…
 • Sedan så tänker jag fortsätta att skriva långt när jag känner för  att skriva långt (och att skriva kort tar faktiskt ofta längre tid än att skriva långt)! Sedan vet jag att det inte är “om du skriver för webben, skriv kort” - ett råd som jag tycker ska tas med en nypa salt.
 • jag skriver mycket om sociala medier och det kommer jag säkert att fortsätta med. Men jag vill inte bli allt för ensidig här - PR är så mycket mer! Dessutom så är ju sociala medier ur PR-perspektiv intressant först när de diskuteras ur perspektiv som internkommunikation och kommunikation i offentlig sektor. Och så vidare.

Har du fler förslag eller idéer? Tveka inte att kommentera nedan!

{ 8 comments }

Från aska till internetkultur (men framförallt revolution!)
“Framtidens vardagsrum får stå tillbaka för en vulkan. Är självklart tråkigt, men tycker ändå att det på något sätt är befriande – det faktum att naturkrafter är något vi fortfarande i hög grad inte kan rå på. Vi kan hantera dem (bland annat i sociala medier), men inte mycket mer än så.”

Väckelsemöte i mediehuset: Det är en revolution – fattar ni?
“Under mina drygt 30 år i mediebranschen har jag sagt det många gånger, det finns få företagsmiljöer som är så konservativa som tidningsbranschen. Om inte den attityden ändras kan det bli en kvarnsten runt halsen på oss. Särskilt nu när förändringarna går så snabbt att vi knappt hinner blinka.”

De tre vännerna och mymlan
“Jag tänkte att jag ville ge dem något alldeles extra, så i måndags överraskade jag mina forna kollegor och chefer med mina tre vänner Jerry Silfwer, Paula Marttila och Morris Packer, som utan krav på ersättning eller motprestation kom och sa en massa smarta saker.”

Regeringens problem och oppositionens möjligheter
“På det stora hela delar jag den bild som ges av artikeln i Fokus. Moderaterna – och därmed alliansen – har problem. Om de vill vinna valet måste de börja fokusera på framtiden och formulera en tydlig och attraktiv berättelse om vad alliansen vill, vad den står för, hur alliansens Sverige ska se ut.”

Green is the new blue-yellow
Oavsett färg - vi i Sverige kan vara stolta över dessa företag!

PR-byrån Grayling har blivit med blogg
Jag måste snart ta och uppdatera bloggrullarna lite här och var, det dyker upp fler och fler PR-bloggar hela tiden!

SAS visar styrkan med sociala medier
Spännande case.

{ 0 comments }

Att använda Youtube för att be om ursäkt för förseningar
Campadre gjorde klokt i att anställa vännen och duktiga kommunikatören Emilie Thorsén. Så här gör man för att be om ursäkt genom att använda Youtube.

Här är en av reaktionerna: http://twitter.com/jonassvedin/statuses/12521646584

Du är grym, Emilie!

Jag såg en retweet från DoktorSpinn. Det finns skyltdockor i en 2ndhand-butik på gatan mittemot T-uppgången Mariatorget.
Internet är fantastiskt.

26 nya medlemmar i #PRofSweden på en vecka. Nu uppe i 1225. Dagens diskussion om #MyNewsdesk vs. #Cision bidrog. http://bit.ly/d7xliq
Kul att vi blir fler och att diskussionerna går vidare!

En ny vår för expertrollen?
“Men i spåren av kris i världsekonomin, vulkanutbrott, epidemier och jordbävningar är tendensen att människor nu i viss mån återvänder till det traditionellt säkra och pålitliga.”

Vad är kunden beredd att betala?
De som menar att social medier bara är gratis skräp läser uppenbarligen inte de bloggar jag läser.

“Och eftersom allt fler varumärken i allt fler branscher har allt mer lika erbjudanden, kan det många gånger vara betydligt mer lönsamt att försöka minimera köparens upplevda risk än att försöka skruva upp det förväntade värdet.”

+1!

{ 2 comments }

Ursprungligen postad på Springtime-bloggen.

Vad är det som gör en företagsblogg bra? Jag har gjort ett försök att sammanfatta tio av de viktigaste egenskaperna hos en bra företagsblogg.

1. Generositet

Det är fantastiskt med en företagsblogg som delar med sig av insikter och erfarenheter, samtidigt som bloggarna aldrig tvekar att länka till inspirerande tankar och case utanför den egna verksamheten – även om tankarna och casen finns hos företagets konkurrenter. Är det bra så är det bra, punkt.

2. Uthållighet

I dagens översvämmade informationssamhälle är vi beroende av trovärdiga avsändare och den sortens tillit tar tid att bygga upp. Därför är det en regel att inflytelserika bloggar också har hållit på ett tag och över tid förtjänat sin respekt i det sociala ekosystemet på webben.

3. Personligheter

Människor intresserar sig för människor. En bra företagsblogg gör det enkelt för besökarna att komma närmare de människor som skapar innehållet för att kunna värdera det. Ett företag som hittat sina interna social media naturals gör klokt i att uppmuntra dem att representera sitt företag.

4. Förändringsbenägenhet

Uthållighet, är en sak, förändringsbenägenhet en annan. Det gäller inte bara att blogga med kontinuitet, utan det gäller att utvecklas också. En blogg är en organism som behöver utvecklas konstant för att inte dö av syrebrist. Det är helt enkelt spännande att få följa med på resor från A till B.

6. Webbsocial kompetens

En bra företagsblogg vet webbhyfs. Eller har åtminstone vett att fråga dem som vet om hjälp. Bloggen hittar något sätt att visa uppskattning på när människor länkar, kommenterar eller på andra sätt engagerar sig. Man svarar på tilltal, man lyssnar mer än man talar och man är snäll.

7. Uppfinningsrikedom

Ha roligt och underskatta inte vikten av att överraska dina läsare. Webben är full av möjligheter och det finns alla möjligheter att prova olika grepp, att uppmuntra användargenererat innehåll och att på alla möjliga olika sätt överraska positivt. Som i andra informella sammanhang – var inte tråkig, helt enkelt.

8. Människor

Går du in i en butik för att köpa en tröja för 500 kronor får du personlig service, går du in på en företagswebb för att researcha en affärssystemsleverantör för 15 miljoner kronor möts du av – ingen? Vi är sociala varelser, men företagswebbar är ofta ökentomma på människor av kött och blod. En företagsblogg är en möjlighet att skapa plats för både medarbetare och besökare.

9. Adderat värde

Det talas ofta om frekvens, det vill säga om hur ofta ett företag bloggar. Men det är bara sekundärt. Det viktiga är att varje postning tillför något litet av värde. Det kan vara en åsikt, en insikt, en förklaring eller en hänvisning till mer kunskap. För allt annat har vi Wikipedia, inte sant?

10. Inspiration

Det mesta berättas mellan raderna. Om du brinner för det du gör, om du passionerat vill dela med dig av dina kunskaper och du gillar tanken om att skapa idéer ur konversationer med andra människor, ja då kan företagets blogg förvandlas till en källa för inspiration!

På samma ämne: Den perfekta webbnärvaron; De 10 vanligaste misstagen företag gör på webben

{ 2 comments }

Pressklippen fast i askan – inget skämt
Kristoffer Björkman, MyNewsdesk “dammar till” Johan Blomstedt, Infopaq.

Har ismerna någon chans i valet i höst?
“Ismer har historiskt hängt samman med ett dogmatiskt förhållningssätt till politik. Det omfattar ett helt paket av åsikter där den som ansluter sig till ismen ställer sig bakom hela paketet i ismen utan att kunna ifrågasätta någon del av det. Antingen är du socialist eller inte. Antingen är du en konservativ eller inte. Antingen är du liberal eller inte. Det är dogmen som prioriteras och inte resultatet av den.”

Bästa krishanteraren är en isländsk bonde
“Om jag var vd på ett svenskt börsnoterat företag så skulle jag skriva upp namnet på bonden som bor granne med Eyjafjallajökull. Sedan skulle jag spara hans kontaktuppgifter tills den dag företaget råkar i kris. Bättre förhållningssätt när det blåser får man leta efter.”

Cision eller Newsdesk - PR of Sweden
Det här är underbart! Två webbsociala företrädare för två viktiga leverantörer i branschen svarar aktivt på frågor och debatterar varandra och gör på så sätt det tydligare för oss som är beställare av tjänsterna. Precis sådana diskussioner som jag hoppades på när jag drog i gång forumet! Guldstjärna till både Alexander Mason och Kristofer Björkman som tar diskussionen.

The Annual Report as Sustainability's Secret Weapon
“Novo Nordisk presents stockholders and other stakeholders with a multidimensional Web site that enables visitors to create a customized version of their annual report, access in-depth information about sustainability practices, contact company officers, and even play interactive games showing the challenges and trade-offs the company faces in making difficult decisions.”

En timme med Anton Johansson, Internetstrateg
Helt rätt. Ärligt, alltså. Tänk vad coolt om vi i framtiden kunde börja arbeta lite lösare sammansatt. Säg att jag ska genomföra ett uppdrag åt en kund där Anton hade varit grym att ha med på en brainstorm, tänk vad galet coolt att bara plocka in honom via pay.me! You go, Anton!

Hård känga mot Alliansens PR-folk
“Sällan har de borgerliga partierna haft så många pressekreterare, pr-människor och kommunikationsstrateger på lönelistan. Men vad hjälper det när alla dessa spinndoktorer misslyckas med sin mest grundläggande uppgift – att sprida information om regeringens politik. […] Verkligheten är just nu regeringens bästa vän. Frågan är bara om alliansens pr-människor förstått det.”

Hur många aktiva svenska twittrare finns det?
Jag imponeras av det nedlagda jobbet och faktiskt också över resultatet - det verkar helt enkelt rimligt.

Så, med risk att låta som en papegoja - det är få som påverkar många mycket på den sociala webben.

Behöver tips på PR-folk s jobbar m böcker (kultur/fakta), ffa mot press. Frilans el mindre byrå
Hjälp till!

Veckan som gick – vecka 15
Det är ju ingen tävling, jag vet ju det. Men Sofia är så uppenbart bättre än mig som veckobrevssammanställare - något som är en mycket svår konst, kan jag tillägga. Men att Sofia är bara roligt, för alla, i synnerhet pretentiösa besserwissrar/tävlingsmänniskor som jag själv, vi behöver en sporre. Ett “stretchgoal”, som vi säger i näringslivet. Så räkna inte ut mig ännu, för jag kan och tänker bli bättre! :)

Vulkanjournalistik #ssbd
“Vi lever i en tid där makten över kunskapsfiltret har till stor del förflyttats från mediaeliten till den enskilda människan. Jag behöver inte längre läsa morgontidningen för att få reda på vad som går på bio, vilket vin passar till maten, var ska jag gå på restaurang, vilken bil ska jag välja, vilken teater har premiär osv. Det finnas andra människor både i Sverige och utomlands som ger mig den här kunskapen när jag vill och hur jag vill.”

Google's unorthodox press release raises questions
“Pull” istället för “push”. Coolt att Google går i bräschen för detta. Men för företag som inte är likakända som Google kan det bli svårt att anamma samma metodik, men varför inte en kombination? Sådant som är long-tail-intressant kan få stanna som sökbart material på den egna sajten och så använder företagen pressmeddelandet enbart när de är säkra på att det är intressant?

{ 0 comments }

En mycket fin text av Göran Sjöberg om Olle Kellerman. Jag tycker att Kellermans gärning förtjänar att uppmärksammas också här och återpublicerar därför hans text. Ursprungligen är den postad på Informationsföreningens blogg.

Olle Kellerman avled i mars, nära 80 år gammal. De yngre generationerna informatörer vet nog inte vem han var, men 50-plussarna upplevde honom i många sammanhang. Han var en de första som tog en DIHR-examen, efter en fil.kand. Han studerade PR vid Columbia University i New York och skrev för Time Magazine. Han blev försäkringsbranschens förste informationsdirektör, i Thule, senare i Skandia. Däremellan drev han det välrenommerade PR-Plan, som var pionjär inom integrerad kommunikation i Sverige. Han var vice ordförande i dåvarande Sveriges Public Relations Förening. I slutet av 1960-talet byggde han upp en omfattande kursverksamhet för medlemmarna (som lade grunden till Informationsföreningens välordnade ekonomi). Han var vice ordf. i NTF, senior rådgivare till Skandias koncernledning och dokumenterade företagets omfattande kultur- och konstvärden.

Vad gjorde Olle som var unikt då – och delvis i dag? Några inslag i en diger lista:

 • Han såg  långt utöver mediekontakter och publicitet – relationer till många delar av samhället byggde på personliga möten
 • Han drog inga gränser mellan PR, marknadsföring , finansiell och intern information – helhetsperspektivet måste alltid stå i fokus för verkställande ledningen
 • Han sprang aldrig iväg på VDs signaler: inför en ny uppgift tände han sin pipa, tänkte igenom många alternativ och deras konsekvenser och kom sedan ofta med förslag som avvek från ”uppdraget” han fått – men som ledningen övertygades om var det bästa – kanske inte för stunden men på längre sikt
 • Han stred för transparens – långt innan uttrycket blivit en del av management-litteraturen: öppenhet  och sanning inåt och utåt blev ledord
 • Och han ansåg att Skandia skulle ”vara så öppet att det inte behövde någon informationsavdelning”

Det är kommunikatörer av Olle Kellermans kaliber som redan för 30-40 år sedan började bana väg för oss in i ledningsgrupper och styrelserum. Olle gjorde inte mycket väsen av sig. I det tysta kan man uträtta mycket ändå. För det, och för hans omtanke om vänner och arbetskamrater, minns man honom med högaktning.

Göran Sjöberg
ordf. i Sveriges Public Relations Förening 1970-71
Past President och Member Emeritus i International Public Relations Association

{ 0 comments }

… ett företag kunde vinna en stolt ambassadör om dagen i 10 års tid? Inte lägga all kraft på att nå ut till tusentals och åter tusentals personer varje gång. Istället lägga all den där kraften på att lyssna på en person och bara den personen. Att istället för att ägna all den där kraften åt att berätta om det egna företaget, lägga energin på att lyfta fram just den där personen på något sätt.

En om dagen i 10 år. Det skulle bli 10 x 365 = 3 650 ambassadörer som verkligen gillar dig och ditt företag. Som har blivit sedda, hörda och engagerade. Som i sin tur berättar historier om dig och ditt företag för 10 av sina vänner. Det är 36 500 personer av kött och blod som har en relation till ditt företag, som pratar med och om dig.

Samtidigt, 36 500 personer kan ditt företag nå i en enda stor kampanjsatsning. I en enda tv-reklam precis i pausen innan tillräckligt många hunnit resa sig för att gå ut i köket. Det kan också vara bra. Det handlar förstås om vad du hoppas på att uppnå och i 9 fall av 10 är en mix att föredra. Men hur vill du att den mixen ska se ut?

Jag går nu på en veckas semester. Jag hyr en bil och åker upp till Norrland. Kanske kommer jag att blogga hur mycket som helst, kanske inget alls. Alldeles oavsett vill jag lämna er PR-lovers med den bästa PR-tanke jag någonsin kan.

{ 1 comment }

PR of Sweden - nu måste nya medlemmar godkännas pga spam
Tyvärr, men spam-profilerna var helt enkelt för jobbiga. Men jag hoppas att det ska gå bra - let me know if it does not.

Top 10 Must-Reads for the PR Professional!
There goes my one week vacation! :)

Svenskt Näringsliv får ny pr-chef
“Lars Göran Johansson sitter för närvarande i Electrolux koncernledning. Han har tidigare varit vd för pr-jätten Kreab och chef för Ja till Europa inför EU-folkomröstningen 1994.”

Social Media Continues to Rewrite the New Rules of Advertising and Marketing
“I believe that in order for companies to realize success in social media, they must become media.”

Grattis till mig.
Grattis till deeped!

Twitternytta 4:2010
Alltid trevligt att kvala in med lite Twitternytta!

Lite om sociala medier via Doktor Spinn
“Den första sanningen som Jerry Silfwer kom med var att det är inte längre företagen, organisationerna som äger sitt varumärke, utan det är användarna som gör det. “Vi lyssnar på våra vänner i sociala medier, vi vill ha deras åsikt och litar på deras synpunkter.” Men Jerry Silfwer menade att det skett ett skifte och nu ville användarna också kunna fråga experterna, en anledning till att företag och organisationer bör engagera sig i sociala medier. Användarna vänder sig direkt till experterna.”

{ 0 comments }

På ett föredrag häromdagen provocerade jag medvetet när jag menade att SEO-experterna sprungit om domänexperterna på den sociala webben när det gäller - just det, domänfrågor. Som ett av många exempel kan du göra en Google-sökning på “domänbyte” eller “välja domän” och träfflistan vimlar av SEO-avsändare.

Detta är inte att förväxla med faktiskt kompetens. Den sitter ju trots allt domänexperterna själva på. Men så har vi ju det här med relevans kontra engagemang. Eller kanske som Joakim Jardenberg skulle ha ställt upp det, relevanswebben kontra relationswebben.

Svaret är precis som Nikke Lindqvist säger, att SEO-experterna ju pratar om ämnet.

SEO-specialisterna har alldeles utmärkta förutsättningar. Yrket är ungt och består av individer som brinner för digital kommunikation. Deras kompetens spänner över alla de tre webbarna (tack igen, Jocke!); relevanswebben, relationswebben och realtidswebben. För det går ju inte i dag att sökmotoroptimera utan att ta hänsyn till alla dessa tre dimensioner.

Därför är det naturligt att SEO-experterna ligger i framkant - det blir en sorts metafysik över det hela; en bra SEO-expert torde rimligen leva som han (eller hon?) lär, och därmed blir SEO-expertens egna digitala närvaro per definition ett bevis, en naturlig marknadsföringskanal och en plattform att verka utifrån.

Därför tycker jag att fler borde specialstudera några SEO-superstars för inspiration. Inte primärt för att lyssna på vad de säger, utan för att se hur de gör.

Kanske blir några webbsociala domänexperter arga på mig nu? Om det är till någon tröst så är vi PR-experter knappast bättre!

Ta den digitala kunskapsdelningen om sociala pressmeddelanden och att skriva för sökmotorer till exempel - här slår SEO oss PR-experter på fingrarna. Länkstrategier, samma sak. Digital närvaro för börsbolag? SEO lyfter fram och diskuterar. Betydelsen och vikten av transparens och sharing is caring för företag? Check, mycket SEO-delat där också.

Så mitt tips är, kolla in hur SEO-superstars och social media naturals som Nikke Lindqvist, Christian Rudolf, Magnus Bråth, Simon Sundén och Jesper Åström utvecklar och experimenterar med sina egna personliga varumärken på webben. Inom många mediediscipliner är det hård konkurrens, men i övrigt är den sociala webben jungfrulig mark för sociala nischexperter inom de allra flesta branscher.

Kom bara ihåg att avsätta resurser. Att skapa synlighet och spridning kan utifrån se enkelt ut, ja nästan som viral magi. Men det ligger långsiktigt process- och relationsbyggande i bakgrunden. Många “virala” kampanjer har faktiskt inte alls fått fart “av sig själva”, utan det ligger ofta ett metodologiskt arbete bakom (så kallad seeding).

I förlängningen kan det mycket väl vara som Brian Solis säger att varumärken “must become media”.

Börja med små steg. För när allt kommer kring är det viktigaste som alltid att utgå från de egna strategiska målen först och främst. Det är dessa som ska avgöra företagets resursavsättning för satsningar på sociala medier, inte vad som krävs för att ranka högt i sökmotorer som något sorts självändamål.

{ 6 comments }

10 egenskaper hos en bra företagsblogg - Pr-byrån bakom kulisserna
Tack för puff!

SVT är bäst på pr… eklam?
Det här gör mig så… frustrerad och trött. Att det är på detta vis som reklambranschen ser på PR, det förstår jag, men kalla det “Bästa marknadskampanj” eller något i den stilen i så fall. Om man får tro det här så skulle ju reklambyråerna vara bättre på PR än vad PR är…

Suck. Jag vet i alla fall vad PR är för något och vilket nytta den gör och jag tänker ägna en betydande del av min konsultgärning åt att “bringing the RELATIONS back into public relations”. Och just det, för den som har missat, så tillhör IMPACT och REACH en förlegad tid.

Blogguppror på intranät med missnöjda anställda
“Förändrade HR-policies har skapat uppror på Infosys. HR-chefen får tusentals negativa kommentarer på det hon skriver i sin intranätblogg och därför har ett team på 6 (!) personer skapats för att moderera reaktionerna.”

Grupperna på LinkedIn - en outnyttjad resurs
“LinkedIns grupper är bland det mest användbara i verktyget tycker jag. Det är inte användbart bara för att knyta nya kontakter med människor med samma intressen och hålla koll på vad som skrivs inom olika ämnen - det ger också en möjlighet för företag att på ett väldigt enkelt sätt starta egna grupper för områden som de vill äga. Framförallt för B2B-företag kan det vara värdefullt eftersom det finns en stor relevant anändarbas på LinkedIn, som till viss del skiljer sig från andra forum. LinkedIns användare befinner sig ofta i karriären och har ofta beslutsfattande roller på något sätt. De kan vara inköpare av produkter och tjänster eller viktiga påverkare, som t ex oberoende konsulter.”

Avoiding Greenwash and Its Dangers
“The rest of Ogilvy’s handbook shares some best practice ideas on executing a green campaign and beyond. While those buried in the green branding world may recognize many of the stories, there are some good gems even for the most knowledgeable, and a helpful framework for all.”

Har nu satt ett datum och en plats - den 13 december 2021 på Antigua, Karibien.
Äntligen! :)

Framtidens internkommunikation?
Intressant klipp via Jeanette Fors.

Ning’s Bubble Bursts: No More Free Networks
Lite jobbigt förstås. Sett ur PR-branschens perspektiv är det tråkigt om branschforumet PR of Sweden får försämrad funktionalitet som en följd av detta, i synnerhet då forumet nu på riktigt börjar skapa värden för dem som finns där. Det tipsas om jobb och utbyts kunskap på bra sätt.

Men egentligen så är det inga problem så länge Ning fungerar bra - jag har inga problem med att betala en slant i månaden för Premium. Även om till exempel Jacob Lapidus visar fint stöd http://twitter.com/jacoblapidus/statuses/12238376918 så skulle en medlemsavgift skapa en medlemsorganisation och jag tycker att det ger fel signaler, allra helst till de medlemsorganisationer som redan finns.

Nej, just nu är det väl mest det att jag skulle behöva ta reda på mer exakt vad som gäller och därefter behöver jag kommunicera klart och tydligt till medlemmarna att allt kommer att ordna sig - men det hinner jag inte göra förrän nästa vecka egentligen. Klart jag kan kasta i väg ett mejl, men jag vill helst ha något vettigt att säga först.

Jag har ju pratat med Jeanette Agnrud på Sveriges Informationsförening om att få hjälp med att snygga till forumet rent grafiskt, kanske är det dags för ett sådant grepp nu? Och skavisamtidigt passa på att flytta från http://profsweden.ning.com till http://www.profsweden.com?

Nå, det får bli helg först så jag får fundera ett tag, sedan agerar jag på måndag. Så får det bli.

Skvaller-twittrare om svenska PR-branschen
Det är inte jag! :)

Twitter / På Restaurang: Hört att Cohn & Wolfe fick …
Men se där, vad är det här för skvaller då? Någon som vet om det stämmer?

Mandarva Mörner om A sustainable plan #Berghs
Mer PR för Berghs.

Goda råd om ledarskap!
“Tänk så mycket nytänkande och kreativitet vi går miste om i alla organisationer som lägger locket på och stänger in den värdefulla kunskapen som till exempel skulle kunna ge nya kunder, fler besökare, högre vinst eller bättre arbetsmiljö.”

Ja, och varför stanna vid att ställa frågor? Uppmuntra dem som har specialistkunskaper att dela med sig av dem i såväl traditionella som nya medier!

Stiftelsen Friends väljer Greatness PR för Almedalen 2010
Great för Greatness! Sorry, ska inte ordvitsa mer…

De tar hem Telias pr-pitch
"TeliaSoneras PR-pitch, som berör samtliga dotterbolag i Sverige, är avgjord. Förutom att befintliga leverantören Prime får förlängt kontrakt är stora vinnarna Springtime och Cohn & Wolfe. Jung är också med på ett hörn, men endast kring Halebop."

Agency söker juniorkonsult/PR-assistent #nyttjobb
Ännu en öppning för en junior.

Spotify-love
“And just when I thought everything was perfect, he Premiumed me.”

DigitalPR omvärldsanalyserar [2022/04/13]
I vanliga fall RSS-läser jag, men i dag var jag in på Niclas Strandhs blogg och råkade se att jag blivit listad i fint sällskap under rubriken “Inspiratörer”! Tack som fan och right back at ya! :)

Vilket påminner mig om att jag behöver göra en rejäl översyn av mina bloggrullar - det var länge sen nu.

{ 2 comments }

Det är inte jag. Så vem är det?

{ 1 comment }

En svindlande tanke #SSBD
En välförtjänt vältweetad story från Mikael Zackrisson. Men jag slår gärna ett slag också för hur välskriven själva texten är!

Man jagas av Original Gangsters efter skämt på You Tube
Fel killar att skämta om. Via Fredrik Pallin.

Om CSR från PRoper Content (Ping: #Berghs)
Intressanta tankar och fint med referenser till Ivy Lee och Edward Bernays. Och apropå http://sustainableplan.se/ också.

10 egenskaper hos en bra företagsblogg
Jag kostar på mig att blogga på arbetstid! :)

Spreading Critical Behaviors "Virally"
“We have seen this story replicated in many places over the past five years. It never happens quite the same way, but it always relies as much on “viral” spreading as it does on programmatic change.”

Knapsu bloggar: Är Schlingmann ett geni eller en dåre?
“Jag vet inte vad Moderaterna betalar i lön åt Per Schlingmann men han gör då rätt för varenda krona. Den hårt arbetande Schlingman är som en blandning av Goebbels och Bagdad Bob samtidigt som han överskuggar dem båda i sitt värv som propagandaminister.”

Oj, här tar man i minsann.

{ 1 comment }

Studentvolontärer till World PR Forum sökes
“Är du en fattig student som vill gå på World PR Forum? Då kan du bli studentvolontär!
Som studentvolontär kommer du att agera värd för talare och deltagare. Det kan handla om att ringa taxi, guida rätt, sköta registrering eller andra uppgifter. I utbyte får du lyssna på spännande talare och mingla med PR-proffs från hela världen. Middag på måndagskvällen ingår också.

Allt du behöver är servicekänsla och ett antagningsbesked från en kommunikationsutbildning. Som medlem i Informationsföreningen har du förtur. Skicka din ansökan till [email protected].”

Du har ingen aning om varför dina kunder köper
Detta är verkligen hur intressant som helst, så jag läser faktiskt två gånger!

Agency or in-house? Your first PR job
“Big or small, don’t hesitate to ask the agency about their training program. At a basic level you are entering into a trade - you will work hard for them for less money if they agree to give you a top-notch education in public relations.”

Veckan som gick – vecka 14
Klent nyhetsbrev, jag vet. Men jag hamnade i tidsnöd.

BloggSverige 5 - delta i ny bloggundersökning
Ett år går fort när man har roligt. Haka på!

Journalistiken är inte hotad, mediehusen är det
“Men vi behöver särskilja journalistiken från mediehusen. För journalistiken har aldrig blomstrat mer än i dag. Aldrig har pressens artiklar nått fler människor.”

Berghs-elever synar företagens greenwashing
Mandarva Mörner-Hansen, som under sin praktik bland annat hjälpt mig med ett projekt och som dessutom ställt frågor om hållbarhet och greenwashing här på bloggen tidigare, syns här i bra artikel på Dagens Media. PR-arbete FTW!

{ 0 comments }

<img src="http://www.